Ένα χρόνο στη φυλακή χωρίς δίκη o 19χρονος Κύπριος χάκερ

Ένα χρόνο στη φυλακή χωρίς δίκη o 19χρονος Κύπριος χάκερ

Ένα χρόνο στη φυλακή χωρίς δίκη o 19χρονος Κύπριος χάκερ

Του Μιχάλη Χατζηβασίλη

Στη φυλακή για έναν χρόνο χωρίς δίκη, παραμένει ο 20χρονος χάκερ Joshua Επιφανίου, Κύπριος υπήκοος, ο οποίος πέρσι τον Μάιο είχε ρίξει τα συστήματα της Cablenet για μια βδομάδα.

Εναντίον του εκκρεμεί ποινική υπόθεση για την περίπτωση της Cablenet, η εκδίκαση της οποίας δεν άρχισε ακόμα, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο τέθηκε και θέμα έκδοσής του στις ΗΠΑ, για τρεις περιπτώσεις χάκινγκ που διερευνώνται εκεί.

Παρόλο που είναι Κύπριος υπήκοος και αντιμετωπίζει και εδώ ποινική υπόθεση, οι Αρχές έχουν δώσει προτεραιότητα στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, καταγγέλλει ο δικηγόρος του Παύλος Ερωτοκρίτου. Ο δικηγόρος έχει αποστείλει για το θέμα επιστολές στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον Γενικό Εισαγγελέα ζητώντας όπως δικαστεί εδώ και για τις υποθέσεις που αφορούν στις ΗΠΑ, ωστόσο δεν πήρε απάντηση.

Ο 20χρονος σήμερα Joshua είναι παιδί πολιτογραφημένης Κυπρίας με καταγωγή από τις Φιλιππίνες, ενώ ο πατέρας του είναι Κύπριος πολίτης.

Ο νεαρός γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο. Η αναγνώριση από τον Κύπριο πατέρα του έγινε μετά από μακρά δικαστική διαδικασία αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου και με απόφαση του Οικογενειακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η δε πατρότητα επιβεβαιώθηκε με εξέταση DNA. Αυτός στερήθηκε την πατρική καθοδήγηση και ανατράφηκε μόνο από τη μητέρα του. Από τη γέννησή του, η μητέρα του αγωνίστηκε σκληρά και κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να του προσφέρει τα απαραίτητα για την ανατροφή και τη μόρφωσή του.

Ο Joshua φοίτησε στην Αμερικάνικη Ακαδημία μέχρι την Στ’ τάξη οπόταν και αναγκάστηκε, αποκλειστικά και μόνο λόγω οικονομικών δυσκολιών, να διακόψει τη φοίτησή του. Τα μαθητικά του χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, γεμάτα στερήσεις και περιθωριοποίηση καθώς το πολύ χαμηλό εισόδημα της μητέρας του δεν ήταν αρκετό για τη διαμονή, διατροφή και συντήρησή τους. Οι δυσκολίες αυτές είχαν αρνητική συσσωρευτική επίπτωση στην ψυχοσύνθεσή του.

Οι συνθήκες αυτές στις οποίες μεγάλωσε, φαίνεται να επηρέασαν δυσμενώς τόσο τον χαρακτήρα όσο και την κρίση του, σε βαθμό αδυναμίας αντίληψης της σοβαρότητας των πράξεών του, με αποτέλεσμα να περιπέσει σε αδικήματα συναφή με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τον Μάιο του 2017 είχε εμπλακεί στην υπόθεση της ηλεκτρονικής επίθεσης κατά των συστημάτων της Cablenet όπου από τις 3-9 Μαΐου η εταιρεία δεν μπορούσε να παρέχει τις υπηρεσίες της στους πελάτες της, ενώ ο χάκερ είχε ως απώτερο στόχο την εξασφάλιση χρημάτων.

Ήδη, εναντίον του 20χρονου καταχωρήθηκαν δύο ποινικές υποθέσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, οι οποίες στη συνέχεια συγχωνεύτηκαν και είναι ορισμένες για τον επόμενο μήνα. Η δεύτερη υπόθεση (πλην της Cablenet, αφορούσε εταιρεία στη Λεμεσό για την οποία υπάρχει ισχυρισμός ότι απέσπασε δύο χιλιάδες ευρώ).

Για τις υποθέσεις αυτές εκδόθηκε διάταγμα κράτησής του με όρο να καταθέσει εγγύηση 50.000 ευρώ ή 70 χιλ. με αξιόχρεους εγγυητές. Επειδή ήταν αδύνατο οι όροι να ικανοποιηθούν από τον ίδιο ή τη μητέρα του, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραμονή του υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές από τον Μάιο του 2017 μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, αίφνης τον περασμένο Φεβρουάριο η εγγύησή του είχε μειωθεί στα χίλια ευρώ και όταν πληρώθηκε για ν’ αφεθεί ελεύθερος, την ίδια ώρα ξανασυνελήφθη μετά από αίτημα των αμερικανικών Αρχών για έκδοσή του σε σχέση με τρεις υποθέσεις χάκινγκ σε βάρος εταιρειών και απόσπαση 57 χιλιάδων δολαρίων (19 χιλ. ανά εταιρεία), αδικήματα που διαπράχθηκαν όταν αυτός ήταν 15 χρονών.

Οι λόγοι που αναφέρονται στα έγγραφα έκδοσης που υπέβαλαν οι Αρχές των ΗΠΑ αφορούν αδικήματα συναφή με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών παρόμοια ή παρεμφερή με τα αδικήματα που κατηγορείται στις υποθέσεις ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Επιστολές χωρίς απάντηση

Μετά την εξέλιξη αυτή ο δικηγόρος του απέστειλε τον περασμένο Μάρτιο επιστολές προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γενικό Εισαγγελέα με τις οποίες αναφέρει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της δικαιοσύνης αλλά και του Κύπριου υπηκόου, όπως η εκδίκαση οποιασδήποτε τυχόν υπόθεσης έχει εγερθεί στις ΗΠΑ ή δυνατόν να εγερθούν εναντίον του 20χρονου για παρόμοια και/ή παρεμφερή αδικήματα με αυτά που ήδη αντιμετωπίζει με τις πιο πάνω ήδη εκκρεμούσες δύο υποθέσεις στο δικαστήριο Λευκωσίας, εκδικασθούν μαζί και/ή συγχρόνως από το κυπριακό δικαστήριο.

Όπως αναφέρει, οι υποθέσεις για τις οποίες ζητείται η έκδοσή του είναι ορθό και δίκαιο όπως εκδικαστούν στην Κύπρο, συνηγορεί το γεγονός ότι ο εκζητούμενος είναι Κύπριος πολίτης, με μόνιμη διαμονή στην Κύπρο, ότι από τη γέννησή του μέχρι σήμερα δεν έχει φύγει από την Κύπρο, ότι η μόνη του οικογένεια είναι η μητέρα του και επίσης το γεγονός ότι όλες οι αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται σε αυτόν αφορούν σε ισχυριζόμενες ενέργειες ή πράξεις που διενεργήθηκαν και/ή που έλαβαν χώρα στην Κύπρο.

Όπως επισημαίνει περαιτέρω, σύμφωνα με το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου προκύπτει ότι στα πλαίσια της οποιαδήποτε ακροαματικής διαδικασίας που τυχόν θα διεξαχθεί αναφορικά με τις αποδιδόμενες σ’ αυτόν αξιόποινες πράξεις, θα χρειαστεί απαραιτήτως η μαρτυρία από την Κυπριακή Αστυνομία, τον παροχέα (Cablenet) αλλά και εμπειρογνώμονες οι οποίοι είναι όλοι κάτοικοι Κύπρου.

Τονίζει ότι η έκδοση του Joshua Επιφανίου δεν θα εξυπηρετήσει την απονομή της δικαιοσύνης και τυχόν έκδοσή του θα απέληγε σε μέτρο άδικο υπό τις περιστάσεις. Πέραν τούτου είναι δεδομένο ότι οι Αρχές της Δημοκρατίας είναι πάντοτε στη διάθεση των ΗΠΑ, αν το επιθυμούν, να λάβουν υπόψη την οποιαδήποτε καταγγελία τους και να διεξάγουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και κατ’ ακολουθία, αν τούτο δικαιολογείται υπό τις περιστάσεις να διώξουν ποινικά τον εκζητούμενο για τις αποδιδόμενες σ’ αυτόν αξιόποινες πράξεις.

Οι αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταλήγει, έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν και να προωθήσουν οποιαδήποτε καταγγελία των ΗΠΑ εναντίον του εκζητούμενου, πολύ δε περισσότερο λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι ήδη έχουν καταχωρηθεί δύο ποινικές υποθέσεις εναντίον του Joshua Επιφανίου.

Τη θέση αυτή υποστηρίζουν πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες ζητήθηκε έκδοση εκζητούμενων από τις ΗΠΑ και που αρνήθηκαν την έκδοση των υπηκόων τους και προχώρησαν στην εκδίκαση των αδικημάτων στις χώρες τους.

Οι οκτώ επιθέσεις κατά της Cablenet

Σύμφωνα με την Αστυνομία, υπάλληλος της εταιρείας είχε καταγγείλει ότι τα συστήματα της εταιρείας τους είχαν δεχτεί οκτώ επιθέσεις, με αποτέλεσμα το δίκτυο παροχής διαδικτύου να καταστεί μη διαθέσιμο για τους συνδρομητές τους.

Από τις εξετάσεις και τις έρευνες της Αστυνομίας προέκυψε μαρτυρίας εναντίον δύο προσώπων, που πρόκειται για μητέρα και γιο. Εναντίον τους διερευνάται υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος και παράνομης παρεμβολής σε σύστημα και συνελήφθησαν.

Πηγή : Like.com.cy/ philenews.com

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *