Ένα μπουκέτο ιστορίες

Ένα μπουκέτο ιστορίες

Η στήλη αυτή έχει -μέχρι τώρα- ασχοληθεί κυρίως με τις ιστορίες πίσω από τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας. Πολλά είναι όμως και τα ξένα κομματια που κρύβουν πίσω τους όμορφες και -πολλές φορές – απίστευτες ιστορίες που λίγοι γνωρίζουν.

Το «Yesterday» είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια των Beatles. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι ο αρχικός στίχος του τραγουδιού μιλούσε για… αβγά! Συγκεκριμένα, ο Paul McCartney ξύπνησε έχοντας μια μελωδία στο μυαλό του και την οποία τραγούδησε με τον εξής στίχο: «Scrambled eggs, oh my baby, how I love your legs» («Χτυπητά αβγά, ω μωρό μου, πόσο αγαπώ τα πόδια σου»). Λίγο καιρό μετά, ο στίχος αυτός αντικαταστάθηκε με το -γνωστό σε όλους μας- «Yesterday, all my troubles seemed so far away…».

* Ήταν 9 Μαΐου 1965 όταν ο Keith Richards ξύπνησε απότομα στη μέση της νύχτας, έχοντας στο μυαλό του μια μελωδία. Ο Richards σηκώθηκε από το κρεβάτι και ηχογράφησε με την κιθάρα του περίπου 60 δευτερόλεπτα. Η μελωδία αυτή έμελλε να γίνει η βάση ενός από τα πιο πετυχημένα ροκ τραγούδια όλων των εποχών: του «Satisfaction».

* O Eric Clapton έγραψε το τραγούδι «Layla» όταν ένας φίλος του του χάρισε ένα αντίτυπο του βιβλίου «Η ιστορία της Layla και του Majnun», μια περσική ιστορία του 12ου αιώνα. Το τραγούδι, όμως, το έγραψε για τη σύζυγο του George Harrison, με την οποία ήταν ερωτευμένος. Η γυναίκα αυτή τελικά χώρισε τον Harrison και παντρεύτηκε τον Clapton. Ο γάμος όμως δεν κράτησε πολύ. Μετά και το δεύτερο διαζύγιο, ο Clapton και ο Harrison τα βρήκαν και έκαναν μάλιστα και κοινή περιοδεία!

* Ο Michael Jackson έγραψε το τραγούδι «Billie Jean» καθώς οδηγούσε. Όπως ισχυρίζεται, το αυτοκίνητό του πήρε φωτιά, κάτι το οποίο δεν είχε προσέξει, λόγω του ότι ήταν απασχολημένος με τη σύνθεση του τραγουδιού. Ευτυχώς, μία μηχανή έτυχε να περνά και ο οδηγός της υπέδειξε στον Jackson το πρόβλημα με το αυτοκίνητό του.

* Για πολλά χρόνια κανείς δεν ήξερε ποια ήταν η Caroline για την οποία ο Niel Diamond έγραψε το τραγούδι «Sweet Caroline» το 1969. Σαράντα σχεδόν χρόνια μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, ο δημιουργός αποκάλυψε ότι τον είχε γοητεύσει η αθωότητα μιας φωτογραφίας που είδε σε ένα περιοδικό. Στη φωτογραφία αυτή ένα μικρό κορίτσι, η Caroline Kennedy, καθόταν πάνω σε ένα πόνι. To 2007, τη μέρα που η Kennedy έκλεινε τα 50 της χρόνια, ο Diamond τραγούδησε για εκείνην το τραγούδι και της διηγήθηκε την ιστορία του.

* Το τραγούδι του Ray Charles «What’d I say» γράφτηκε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του! Συγκεκριμένα, είχαν απομείνει 12 λεπτά για να ολοκληρωθεί η συναυλία και ο Charles δεν είχε άλλα τραγούδια να παίξει. Αυτοσχεδίασε λοιπόν, λέγοντας στην ορχήστρα που τον συνόδευε: «θα αυτοσχεδιάσω λίγο, ακολουθήστε με!».

* Το τραγούδι «I will always love you» κυκλοφόρησε το 1973 με τη φωνή της Dolly Parton. Και όμως δεν πρόκειται για ένα ερωτικό τραγούδι, μιας και γράφτηκε για τη διακοπή της συνεργασίας της τραγουδίστριας με τον παραγωγό της, Porter Wagoner.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *