Έτσι θα είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας

Έτσι θα είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας

Έτσι θα είναι η μαρίνα της Αγίας Νάπας

Την περασμένη χρονιά μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Φέτος, θα αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας. Ένα συναρπαστικό ταξίδι ξεκινά, με τελικό «προορισμό» ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή, αλλά και όλη την Κύπρο. 

Της Κωνσταντίνας Γεωργίου

Στις 28 Ιανουαρίου 2017 παρουσιάστηκε στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του Burj Al Arab, στο Ντουμπάι, το μεγαλεπήβολο project της μαρίνας της Αγίας Νάπας. Μια συνεργασία του Ομίλου εταιριών Καραμοντάνη και του Αιγύπτιου επενδυτή Naguib Sawiris. Οι 600 εκλεκτοί προσκεκλημένοι από την Κύπρο και τα Αραβικά Εμιράτα δεν έκρυψαν τον εντυπωσιασμό τους για τα σχέδια της μαρίνας της Αγίας Νάπας, που φέρουν την υπογραφή του αμερικανικού αρχιτεκτονικού γραφείου Smith Group JJR, το οποίο εξειδικεύεται στην κατασκευή παραθαλάσσιων έργων. Για την προβολή και την ενημέρωση του project, διαμορφώθηκε ειδικό sales booth στον χώρο της εκδήλωσης, το οποίο όπως ήταν αναμενόμενο προσέλκυσε το γνήσιο ενδιαφέρον των επενδυτών.

Η μαρίνα της Αγίας Νάπας θα αναπτυχθεί στο δυτικό άκρο της περιοχής, σε μια λεπτή παράκτια λωρίδα γης ανάμεσα στο εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας και της χερσονήσου Μακρόνησος. Θα έχει δυναμικότητα ελλιμενισμού και παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε 600 σκάφη.

Παράλληλα, θα περιλαμβάνει δυο μαγευτικές παραλίες, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις, μεταξύ αυτών 29 πολυτελείς επαύλεις, διαμερίσματα, εστιατόρια, μπαρ, καφέ, boutiques και άλλα καταστήματα. Αλλά, τα σχέδια δεν σταματάνε εκεί. Θα υπάρχει ναυπηγείο, καθώς επίσης δυο περιστρεφόμενοι πύργοι, 26 ορόφων, με το ύψος τους να ξεπερνά τα 100 μέτρα. Ο περιστροφικός τους σχεδιασμός είναι εμπνευσμένος από τις Καρυάτιδες και γλυπτά που έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου -είναι εμφανές πως το project έχει πάρει στοιχεία από την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου που το «φιλοξενεί»- ενώ στις προσόψεις διακρίνονται σκίαστρα, επενδυμένα με ξύλο, που θυμίζουν λεπτομέρειες καραβιών.

Οι δυο πύργοι θα έχουν σχήμα Τ,  το οποίο περιστρέφεται 1,6 μοίρες σε κάθε όροφο, από τα δυτικά προς τα ανατολικά, αξιοποιώντας τη θέα προς το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Τα δύο κτίρια θα αποτελούνται από 190 ευρύχωρα και πολυτελή διαμερίσματα, ενώ στα ψηλότερα τους επίπεδα θα υπάρχουν δυο ρετιρέ, με πανοραμική θέα 360 μοιρών.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 220 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2021. Ταυτόχρονα, αναμένεται να αναβαθμίσει όχι μόνο τη γύρω περιοχή, αλλά και όλη την Κύπρο, αφού σε τέσσερα χρόνια ένα «κόσμημα» θα βρίσκεται ανάμεσά μας.

 

Πηγή : Περιοδικό Down Town, τεύχος 533

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *