Ευγενία Μανωλίδου: Μια γυναίκα που δεν κατατάσσεται σε κατηγορίες

Ευγενία Μανωλίδου: Μια γυναίκα που δεν κατατάσσεται σε κατηγορίες

Ευγενία Μανωλίδου: Μια γυναίκα που δεν κατατάσσεται σε κατηγορίες
Φωτογραφία: Ιωάννα Χατζηανδρέου (This is not another agency)

Παραμένοντας μια γυναίκα που δεν κατατάσσεται σε κατηγορίες, αποδέχεται με προσήλωση τους ρόλους που της ανατίθενται. Ωστόσο, πάντα θα αποτελεί την όμορφη εξαίρεση στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς κανόνες.

Του Άρη Καβατζίκη

Η Ευγενία δεν είναι τηλεπερσόνα. Δε ζει για να τη βλέπουμε στο γυαλί. Έχει άλλες ανάγκες, διαφορετικές προτεραιότητες. Η τοξικότητα του μέσου την άφησε ανέγγιχτη και γνωρίζει πολύ καλά για ποιο λόγο έκανε την κάθε κίνησή της, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Η παρουσία της δίπλα στον πολιτικό σύζυγό της, Άδωνι Γεωργιάδη, θυμίζει πράγματι αμερικάνικα πρότυπα, όπου οι προβολείς πέφτουν –ίσως και αδιάκριτα μερικές φορές– στις κομψές κυρίες που συνοδεύουν τους συζύγους τους, αναζητώντας όμορφα στιγμιότυπα που θα συζητηθούν και θα πυροδοτήσουν παραπολιτικές συζητήσεις. Ακόμη και σ’ αυτόν το στίβο, η Ευγενία τα καταφέρνει εξαιρετικά!
Πώς καταφέρνεις να «ντιλάρεις» την καθημερινότητά σου με τέσσερα παιδιά σε ηλικίες από 2 μέχρι 20 ετών;
Καταρχήν, με έχει βοηθήσει η τεχνολογία. Με τα μεγαλύτερα, που βρίσκονται στο εξωτερικό, μιλάμε καθημερινά, ανταλλάσσουμε μηνύματα, χρησιμοποιούμε skype. Είμαι με το τηλέφωνο στο χέρι συνέχεια, κάτι που με έχει βοηθήσει πολύ, ώστε να κρατώ επαφή μαζί τους. Με τα μικρότερα, που είναι εδώ, προσπαθώ να κάνω ό,τι περισσότερο μπορώ όσο απουσιάζουν, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, γιατί και τα δύο απασχολούνται –ο μικρός πηγαίνει στον παιδικό και ο Περσέας στο σχολείο– και φροντίζω ό,τι κάνω, να το έχω ολοκληρώσει μέχρι τις τρεις το απόγευμα. Από τις τρεις και μετά είμαι στο σπίτι μαζί τους και το βράδυ, αν χρειαστεί να βγούμε, έρχεται η μητέρα μου. Τη φυσική μου παρουσία στο σπίτι την τηρώ τελετουργικά από τις τρεις έως τις οκτώ το απόγευμα.

Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά σου σπουδάζουν;
Ναι, στην Αμερική. Ο Αλέξανδρος κάνει 3D animation για τον κινηματογράφο και η Θεοδώρα Πολιτικές Επιστήμες.

Βρίσκονται στην ίδια πόλη;
Όχι, σε διαφορετικές πολιτείες.

Κλείνεις ραντεβού για να συναντηθείς με το σύζυγό σου;
Όχι, γιατί όταν χρειάζεται να κάνει κάποιο ταξίδι, τις περισσότερες φορές πηγαίνω κι εγώ. Οπότε, εκεί βρίσκουμε το χρόνο να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε. Κατά τη διάρκεια της ημέρας έχουμε και οι δύο έντονο πρόγραμμα. Αν επιστρέψει έως τις 10-11, έχει καλώς. Αν επιστρέψει αργότερα, βλεπόμαστε την επομένη το πρωί. Έχουμε συμβιβαστεί ο ένας με την καθημερινότητα του άλλου. Τον ελεύθερο χρόνο μας πάντα τον περνάμε μαζί. Δε χρειάζεται καν να το συζητήσουμε, είναι αυτονόητο.

Σε γνωρίζουμε 8-9 χρόνια. Η έκθεση, θεωρώ, σε έκανε να περάσεις από πολλά στάδια. Από την αυτοπροβολή στην αυτοπροστασία και έπειτα στην ηθελημένη απουσία. Πέρασε όντως από στάδια η ζωή σου;
Στην αρχή, όντως υπήρχε μεγάλη προβολή, την οποία δεν ήξερα πώς να διαχειριστώ. Δεν ξεκίνησα την επαγγελματική μου πορεία σκεπτόμενη ότι κάποια στιγμή θα κάνω τηλεόραση. Αντιθέτως, δε μ’ άρεσε η έκθεση και η προβολή. Γι’ αυτό επέλεξα και στη μουσική μου σταδιοδρομία τη σύνθεση και όχι την εκτέλεση ενός μουσικού οργάνου. Όταν έπρεπε ν’ ανεβώ στη σκηνή, επέλεξα να το κάνω ως μαέστρος. Εν ολίγοις, εμένα ποτέ δε μ’ ενδιέφερε η σκηνή, αλλά η δημιουργία. Οι βασικές μου σπουδές είναι στη σύνθεση. Γράφω μουσική. Το λέω και το ξαναλέω, γιατί όλοι με έχουν συνδέσει με τη διεύθυνση ορχήστρας. Μ’ ενδιαφέρει η δημιουργία από το μηδέν, παρά η εκτέλεση. Τα έφερε έτσι η ζωή, που ξαφνικά από το πουθενά βρέθηκα, όχι μόνο στο προσκήνιο, αλλά με όλους τους προβολείς στραμμένους επάνω μου. Αυτό το διαφορετικό πέρασε στον κόσμο. Βρέθηκα εκεί χωρίς να είμαι του χώρου. Το γιατί είναι ένα άλλο θέμα. Μην έχοντας επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια το προσκήνιο, όταν βρέθηκα σε αυτό δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ. Όταν τέλειωσε ο ρόλος μου, έφυγα. Πολύ συνειδητά μπήκα, πολύ συνειδητά βγήκα. Έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω, θεωρώ ότι υπηρέτησα το χώρο με σοβαρότητα, και όταν τελείωσε ο ρόλος μου, επέστρεψα στη μουσική μου. Συνέχισα τις συναυλίες μου στο εξωτερικό, πήρα μέρος σε διαγωνισμούς –σε κάποιους μάλιστα βραβεύτηκα– και συνεχίζω να κάνω το ίδιο.

Μετάνιωσες για κάτι;
Όχι, καθόλου δεν έχω μετανιώσει. Κι αυτό το διάλειμμα με το «Junior Music Stars», στον ΣΚΑΪ, το έκανα ακριβώς γιατί με έπεισε ο Γιώργος Θεοφάνους ότι μπορώ μέσω της μουσικής μου ιδιότητας να προσφέρω στα παιδιά. Είμαι ευχαριστημένη που το έκανα τελικά, παρόλο που δε σου κρύβω ότι με φόβισε πολύ το ότι έπρεπε να επιστρέψω σε όλη την ένταση και την πίεση που συνεπάγεται η τηλεόραση.

Ναι, αλλά μετά την πρώτη σου δουλειά στην τηλεόραση, επέστρεψες για να χορέψεις και έπειτα με εκπομπές όπως «Master Chef» και «Ελλάδα έχεις ταλέντο».
Αυτά δεν ήταν επιστροφή. Ήταν η πορεία αυτών των τριών ετών. Το ένα γινόταν μετά το άλλο. Δηλαδή, πριν τελειώσει η μία εκπομπή, είχα ήδη κλείσει την επόμενη.

Πόσα χρόνια απείχες;
Τέσσερα. Δούλεψα τρία χρόνια στην τηλεόραση και ήμουν τέσσερα εκτός. Είχα προτάσεις για διάφορα προγράμματα, τις οποίες δεν αποδέχτηκα ποτέ. Δεν υπήρχε λόγος. Έχασα τις ισορροπίες μου. Ήταν ψυχοφθόρο για μένα όλο αυτό, ειδικά γιατί όταν αποδεχτώ μια δουλειά είμαι 100% εκεί, σαν να είναι δική μου «επιχείρηση». Σαν να κρέμεται το μέλλον μου από αυτήν τη μία και μοναδική δουλειά. Κι αυτό γίνεται ασυναίσθητα.

Μετά το «Junior Music Stars» θα εξαφανιστείς και πάλι;
Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο να κάνω, δε θα ήθελα να ξαναμπώ στη διαδικασία που ήμουν τότε.

Μα συνεχώς διαβάζουμε ότι συζητάς με κανάλια και εκπομπές.
Είμαι πολύ ξεκάθαρη. Θα ήθελα να κάνω κάτι το οποίο να είναι ψυχαγωγικό και να σχετίζεται με τη μουσική. Δεν μπορώ να δένομαι τόσο πολύ με προγράμματα που είναι τόσο αντίθετα και μεταξύ τους και με μένα την ίδια.

Ισχύει ότι θα παρουσιάσεις το «Master Chef» στο Star;
Δεν ισχύει.

Ο σύζυγός σου τι λέει για τις προτάσεις που απορρίπτεις;
Είναι κάτι το οποίο έχουμε συζητήσει με τον Άδωνι, ο οποίος πολλές φορές μου λέει να μην είμαι τόσο απόλυτη και να το ξανασκεφτώ. Αλλά εγώ προτιμώ να μην κερδίζω χρήματα, παρά να έχω πρόβλημα με τον εαυτό μου. Αυτήν τη φορά, όμως, πέρασα όμορφα. Βρέθηκα με άλλους μουσικούς, όχι μόνο έδωσα στα παιδιά, αλλά κέρδισα κι εγώ. Όσα έμαθαν από εμένα, θα τα χρησιμοποιήσουν για να κάνουν κάτι καλύτερο στο μέλλον. Ήταν μια έντιμη σχέση και ένιωσα πολύ καλά.

Ζήτησες ποτέ βοήθεια από ψυχολόγο για να διαχειριστείς την τηλεόραση;
Όχι, ήμουν πολύ ξεκάθαρη με τον εαυτό μου.

Ποιος έκανε τον ψυχολόγο σου;
Κανείς. Με τον Άδωνι μιλούσαμε πολύ, όσο γινόταν. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι κάνω μια δουλειά, δεν ήμουν αυτό που είμαι στην πραγματικότητα. Θέλω πάνω απ’ όλα ο κόσμος να περνάει καλά, είτε έρθει στη συναυλία μου είτε κάθεται στον καναπέ του και με βλέπει στην τηλεόραση. Τσαλάκωσα πολλές φορές τον εαυτό μου, μόνο και μόνο επειδή ήθελα να περνάει καλά ο τηλεθεατής, να τον κάνω να ξεφύγει από τα προβλήματά του.

Νιώθεις ότι δεν ανήκεις στο μέσο όρο των συζύγων πολιτικών ανδρών; Σε δυσκολεύει αυτό;
Καλώς ή κακώς, το ότι είμαι σύζυγος ενός πολιτικού, και δη πολύ προβεβλημένου, για μένα έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πρωτίστως, θέλω να είμαστε καλά μεταξύ μας και να μπορώ να προσφέρω στο σπίτι μου. Ο Άδωνις δεν είναι άνθρωπος που βγάζει πολλά χρήματα, ώστε να μπορώ εγώ να κάθομαι στο σπίτι ή να πηγαίνω σε συναυλίες στο εξωτερικό και να ψωνίζω ρούχα. Θέλω να προσφέρω στο σπίτι, όσο μπορώ. Δεν περιμένει φυσικά ο Άδωνις από εμένα, αλλά όταν μπορώ να προσφέρω, η προσφορά μου είναι καλοδεχούμενη. Προέχει η μεταξύ μας ισορροπία, η ισορροπία μεταξύ εμού, της οικογένειας και του σπιτιού. Δε βάζω σε πρώτη μοίρα το ότι πρέπει να προσέχω όσα κάνω, γιατί είμαι και σύζυγος πολιτικού. Πρέπει να προσέχω επειδή είμαι ενεργή πολίτης. Ήθελα ανέκαθεν να είμαι σωστή, ειλικρινής, έντιμη. Δεν έχω κάτι να κρύψω.

Με χαρά βρίσκεσαι δίπλα του σε διάφορες εκδηλώσεις;
Νιώθω ότι με χρειάζεται.

Είχα την εντύπωση ότι οι πολιτικοί είναι αυτόνομοι άνθρωποι.
Ο Άδωνις είναι αυτόνομος, αλλά σε περιόδους κρίσης με χρειάζεται. Στις εσωκομματικές εκλογές που ήμουν μαζί του παντού, το έκανα γιατί με χρειαζόταν. Όχι για τον κόσμο και την εικόνα, αλλά για την ψυχική του ισορροπία.

Είναι άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες;
Είμαστε μαζί 15 χρόνια. Είναι ένας άνθρωπος που έχασε και τους δύο γονείς του σε πολύ νεαρή ηλικία. Έχει καταφέρει πολλά πράγματα μόνος του. Και χρειάζεται κάπου να ακουμπήσει. Η ένταση που έχει στην πολιτική του καθημερινότητα είναι τεράστια.

Ένιωθες ότι είχες και λίγο το ρόλο της μητέρας μαζί του;
Όχι, ποτέ. Είχα το ρόλο της συντρόφου, όχι της συζύγου με τα παιδιά. Αυτό που λέμε «Θέλω κάπου να ακουμπήσω». Δεν είναι αδυναμία αυτό, είμαστε πολύ δεμένοι.

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο πρώτος σου ψηφιακός δίσκος, σωστά;
Ναι, και λέγεται «FOS» («Φως»). Είναι μια προσπάθεια να μπω στα λημέρια της ηλεκτρονικής μουσικής και να ξεφύγω λίγο από την αμιγώς συμφωνική σύνθεση. Παράλληλα, είχα πάρει μέρος σ’ ένα διαγωνισμό σύνθεσης το καλοκαίρι στο Μόναχο, ανάμεσα σε 152 συνθέτες, και με κατέταξαν στους 10 πρώτους. Πέρασα στον τελικό. Ήταν πολύ ωραία εμπειρία. Ετοιμάζομαι μετά το καλοκαίρι να πάω στην Αμερική, για ομιλίες στο πανεπιστήμιο και συναυλίες. Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο αντικείμενο που έχει να κάνει με την ελληνική παραδοσιακή μουσική σε σχέση με κάποια άλλα είδη. Επιπλέον, ο Άδωνις, παράλληλα με την πολιτική του δραστηριότητα, παραδίδει σεμινάρια ρητορικής και πηγαίνουμε σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο σε διαφορετική πόλη. Το επόμενο, 18 και 19/2, θα είμαστε στη Θεσσαλονίκη.

Υπάρχει και μια σχολή που ίσως πολλοί να μη γνωρίζουν.
Η «Ελληνική Αγωγή», στο κέντρο της Αθήνας, που λειτουργεί από το 1996. Γεννήθηκε από την ανάγκη του Άδωνι να κάνει κάτι σε σχέση με τον ελληνικό πολιτισμό. Μόλις τελείωσε το πανεπιστήμιο, άνοιξε τη σχολή αρχαίων ελληνικών για να τα υπενθυμίσει στους ενήλικες και να τα διδάξει στους νεότερους.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες ακολουθούν τα μοτίβα της δικής τους μητέρας, όσο κι αν το αρνούνται. Πώς είσαι σε σχέση με τη μητέρα σου;
Κι εγώ κάπως έτσι είμαι. Σε μεγάλο βαθμό τείνουμε να βγάζουμε τον τρόπο που μεγαλώσαμε στα παιδιά μας. Το έκανα αυτό, ειδικά στις αρχές, γιατί δεν είχα κάποιο άλλο μοντέλο ν’ ακολουθήσω, καθώς τα πρώτα μου παιδιά τα απέκτησα πολύ νέα. Δεν ήξερα τι να κάνω κι έκανα ό,τι και η μητέρα μου. Ήμουν, όμως, πολύ πιο ώριμη μαμά για το τρίτο και το τέταρτο παιδί. Κράτησα συμβουλές της μητέρας μου που με βοήθησαν, αλλά απέρριψα τρόπους που δε μου ταίριαζαν. Για παράδειγμα, η μητέρα μου ήταν υπερβολικά αυστηρή μαζί μου. Εγώ είμαι μεν αυστηρή με τα παιδιά, αλλά μ’ ένα δικό μου τρόπο.

Ήταν υπερβολικά αυστηρή λόγω χαρακτήρα ή επειδή ήθελε να σε προστατέψει;
Επειδή ήταν μόνη της. Ο πατέρας μου πέθανε πολύ νωρίς κι εκείνη φοβόταν. Έμεινε μόνη της στο υπόλοιπο της ζωής της από επιλογή. Εμένα με βοήθησε η ισορροπία που μου προσφέρει ο Άδωνις. Δεν κρέμομαι από τα παιδιά μου. Το ότι είμαστε δεμένοι με τον Άδωνι, μ’ έχει βοηθήσει να έχω μια υγιή και σωστή σχέση με τα παιδιά.

Σήμερα έχεις την καλύτερη σχέση με τη μητέρα σου;
Αναμφισβήτητα, ναι.

Πότε, αλήθεια, ήρθε ισορροπία στη σχέση σας;
Την τελευταία δεκαετία. Πέρασα κι εγώ μια δύσκολη δεκαετία από τα 20 μέχρι τα 30. Ξαφνικά έφυγα από το σπίτι, ξαφνικά παντρεύτηκα, ξαφνικά έκανα παιδιά, ξαφνικά ασχολήθηκα μ’ ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο επαγγελματικά. Όλο αυτό ήταν για τη μητέρα μου μεγάλο σοκ, καθώς της έφερνα τη μία έκπληξη μετά την άλλη. Της ήταν δύσκολο να το διαχειριστεί. Θεωρώ ότι από τα 30 και μετά, που καταστάλαξα με τον Άδωνι και απέκτησα τον Περσέα, και έκανα πλέον πιο συνειδητά τη δουλειά μου, έγινε ταυτόχρονα πιο ήπια και στρωτή η σχέση μας.

Τι είναι αυτό που αγαπάς στον υπερθετικό βαθμό στον Άδωνι;
Τα πάντα αγαπώ στον Άδωνι. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι ότι δεν έχουμε βαρεθεί καθόλου.

Ακόμη και οι ειδικοί λένε πως τα ζευγάρια μετά την πρώτη επταετία ή την έλευση των παιδιών, αρχίζουν και βαριούνται.
Δεν ξέρω. Δε βαρεθήκαμε, ίσως γιατί εμείς είχαμε εξ αρχής παιδιά. Και όταν με γνώρισε τα παιδιά μου ήταν πολύ μικρά. Μαθαίνω πάρα πολλά από τον Άδωνι. Πιστεύω ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος επειδή είμαι μαζί του.

Είναι δοτικός;
Πάρα πολύ. Είναι γενναιόδωρος και εξαιρετικά ευφυής.

Η συναισθηματική-ερωτική σχέση σας δεν έχει χαθεί. Τι κάνετε; Έχετε κάποιον κώδικα;
Έχουμε ελευθερία. Και οι δύο, σαφώς, έχουμε τα όριά μας, δε θα εκμεταλλευτούμε την ελευθερία που δίνει ο ένας στον άλλον, αλλά την αξιοποιούμε κάνοντας πράγματα για τον εαυτό μας. Όσο πιο καλά πηγαίνουμε, τόσο πιο πολύ χαιρόμαστε ο ένας για τον άλλον.

Τι κάνεις για τον εαυτό σου;
Κάνω hot yoga τα τελευταία τρία χρόνια, με την οποία έχω βρει ισορροπία μέσα μου. Προσέχω τη διατροφή μου, για να μην πάρω κιλά. Αυτό με φοβίζει πάρα πολύ, καθώς δεν τα χάνω εύκολα κι έτσι προσέχω πολύ τι θα φάω. Έχω κόψει εντελώς το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ποτέ δεν έτρωγα κρέμες γάλακτος και τηγανητά. Καταναλώνω ψητά, πολλές σαλάτες και φρούτα.

Υπήρξες παχύσαρκο παιδάκι;
Όχι, αλλά έχω τάση να παχαίνω εύκολα. Με το που θα φάω κάτι που δεν πρέπει, την επόμενη μέρα πρήζομαι.

Ο Άδωνις προλαβαίνει να κάνει κάτι;
Έχει χάσει τον τελευταίο χρόνο 20 κιλά και είμαι υπερήφανη γι’ αυτόν. Πρόσεξε τη διατροφή του και ξεκίνησε τρέξιμο και περπάτημα. Γενικά, είμαστε της υγιεινής ζωής και οι δύο. Δεν καπνίζουμε, δεν πίνουμε, δεν ξενυχτάμε.

Τις εγκυμοσύνες, δηλαδή, τις έζησες καταπιεστικά, για να μην παχύνεις;
Το αντίθετο. Έτρωγα ό,τι ήθελα. Αλλά μετά έκανα ενάμιση χρόνο να χάσω τα κιλά.

Υπάρχει περίπτωση να μας εκπλήξετε με ακόμη ένα παιδί;
Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο παιδί. Δε μας «βγαίνει». Είμαι γεννημένη μαμά, αλλά όταν κάνεις παιδιά, πρέπει να τα μεγαλώνεις σωστά. Στα παιδιά μας δεν έχει λείψει τίποτε και είμαι συνεχώς πάνω απ’ αυτά. Καιρός, λοιπόν, να σταματήσω να είμαι συνέχεια από πάνω τους. Τα αγαπάω, τα λατρεύω, αλλά θέλω να ζήσω και λιγάκι χωρίς τη συνεχή έγνοια.

Τι ξεχωρίζεις στο κάθε παιδί;
Με τον Αλέξανδρο και τη Θεοδώρα έχουμε μεγαλώσει μαζί. Βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, με διαζύγια και δικαστήρια. Με τα δύο μικρότερα είμαι πολύ μαμά. Πεθαίνω, τρελαίνομαι για όλα μου τα παιδιά. Είμαι ευγνώμων που είμαστε όλοι καλά και αγαπημένοι.
Επιμέλεια: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Μακιγιάζ: Ολυμπία Κόλλια
Χτένισμα: Τομ Ζώης

Πηγή : Περιοδικό Hello! τεύχος 101

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *