Φαίη Ξυλά – Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: «Διανύουµε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μας»

Φαίη Ξυλά – Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: «Διανύουµε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μας»

Φαίη Ξυλά – Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος: «Διανύουµε την πιο ευτυχισμένη περίοδο της ζωής μας»
Φωτογραφία: Ιωάννα Τζετζούμη

Η καθημερινότητα με το γιο τους, τα συναισθήματα που άλλαξαν και η κοινή θεατρική τους συνάντηση.

Της Μαρένας Καδιγιαννοπούλου

Εδώ και επτά μήνες η ζωή τους έχει αλλάξει, χάρη στο γιο τους, Πάρη. Η Φαίη Ξυλά και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, έκπληκτοι για τα όσα καινούργια ανακαλύπτουν μεγαλώνοντάς τον, παραδέχονται ότι η φροντίδα ενός παιδιού προκαλεί μεγάλη κούραση –με αντάλλαγμα όμως την ευτυχία που βιώνουν–, ομολογούν ότι θέλουν να βρίσκονται συνεχώς δίπλα του –με τη Φαίη να έχει παίξει το ρόλο της full time μαμάς για αρκετούς μήνες–, και αποκαλύπτουν τους λόγους που τους έκαναν ν’ αποδεχθούν την πρόταση που θα τους έφερνε μαζί στη σκηνή, στην παράσταση «Fuga», η οποία έκανε ήδη πρεμιέρα στο θέατρο «Olvio».

Πρώτη φορά γονείς. Πώς αισθάνεστε;
ΦΑΙΗ ΞΥΛΑ: Τα συναισθήματα είναι περισσότερα απ’ ό,τι φανταζόμασταν. Αν δεν το βιώσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο όμορφο είναι. Αν το ήξερα, θα είχα προσπαθήσει ν’ αποκτήσω νωρίτερα παιδί.

XYLA-3Φόρεμα Michael Michael Kors, Attica. Μπότες Dolce&Gabbana, Dolce&Gabbana Boutique. Σκουλαρίκα, Karkalis. Κοστούμι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα, όλα Ted Baker, και υποδήματα G-Star, όλα Collective.

 

Συμβιώνετε επτά μήνες με τον μπέμπη σας. Άλλαξαν οι ισορροπίες μέσα στο σπίτι;
Φ. Ξ.: Είμαστε τυχεροί, γιατί έχουμε βοήθεια από τους γονείς μας. Σίγουρα, όμως, έχουν αλλάξει τα πράγματα, γιατί προστέθηκε ένα νέο μέλος στην οικογένειά μας. Έχει το δικό του πρόγραμμα, που ακολουθούμε, αλλά νομίζω πως όταν αποκτάς παιδί είναι σαν να ξαναγεννιέσαι. Αρχίζεις να τα βλέπεις όλα από την αρχή.

Έχετε συνηθίσει το νέο σας ρόλο;
Φ. Ξ.: Εμένα μου φαίνεται ακόμη περίεργο ότι είναι δικό μας παιδί.
Λένε πως ένα παιδί ενώνει ένα ζευγάρι. Ότι το κάνει να ξαναγαπηθεί.
Φ. Ξ.: Νομίζω πως αν το ζευγάρι είναι καλά με τον ερχομό του παιδιού, αρχίζει να νιώθει περισσότερα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Αν όχι, μπορεί να διαλυθεί. Προσωπικά, με το παιδί νιώθω περισσότερο ερωτευμένη και ευγνώμων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.: Το παιδί είναι απέραντη ευτυχία, απίστευτη χαρά, δεν μπορείς να την περιγράψεις. Ούτε εγώ το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Και μέσα σ’ όλα, η καθημερινότητα έχει περισσότερες απαιτήσεις απ’ ό,τι πριν. Περιορίζεται ο ύπνος σου, δεν είσαι βολεμένος πια, το επίκεντρο είναι το παιδί, προσέχεις να του δώσεις τα πάντα και ειδικά η μαμά του. Είναι δύσκολες καταστάσεις, που μπορεί να φέρουν εντάσεις.
Φ. Ξ.: Όμως, σου δίνει τέτοια χαρά το παιδί, που νομίζω ότι δε σου μένει κούραση.
Δεν ήρθαν στιγμές που ένιωσες πολύ κουρασμένη και άυπνη;
Φ. Ξ.: Ναι, αλλά σου σκάει ένα χαμόγελο ή το παίρνεις αγκαλιά και περνάει. Αλλά, σου λέω και πάλι, εμείς είμαστε πολύ τυχεροί, καθώς οι δικοί μου μένουν το χειμώνα στην Αθήνα, ενώ και οι γονείς του Κωνσταντίνου, παρόλο που δε μένουν εδώ, όποτε τους χρειαστούμε, έρχονται. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί διαφορετικά δε νομίζω ότι θα μπορούσα να δουλέψω τώρα. Το παιδί είναι full time απασχόληση.

xylagianakopoulos2Πουκάμισο, H&M. Φούστα Ted Baker, Attica. Δαχτυλίδια, Karkalis. Μπλούζα, πουκάμισο και παντελόνι, όλα PS Paul Smith, Attica.

Ήθελες να επιστρέψεις σχετικά σύντομα στη δουλειά ή απλώς έτυχε;
Φ. Ξ.: Επειδή είχα πολύ καλή εγκυμοσύνη, δούλευα μέχρι τον 5ο μήνα και μετά έκανα διακοπές, οπότε νόμιζα ότι με το που θα γεννήσω, την άλλη μέρα θα γυρίσω στη δουλειά. Όμως, δεν ξέρεις τι σε περιμένει… Το μωρό σε χρειάζεται συνέχεια δίπλα του. Αφού γέννησα, αρνήθηκα τρεις δουλειές, τις οποίες πίστευα ότι θα μπορούσα να κάνω, αλλά έβλεπα ότι πρακτικά δε γίνεται. Τώρα που έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, έχει μπει και σ’ ένα ρυθμό το παιδί, είναι και οι γονείς μου διαθέσιμοι, μου είναι πιο εύκολο. Όμως, δε σου κρύβω πως αισθάνομαι ότι το αφήνω κι έχω τύψεις. Βέβαια, η μητέρα μου λέει ότι από τη στιγμή που αποκτάς παιδί, θα έχεις για πάντα αυτή την έγνοια, κι αυτό δεν αλλάζει.

Ο μπαμπάς νιώθει τις ίδιες τύψεις επιστρέφοντας στο σπίτι;
Κ. Γ.: Είμαι ήσυχος που βρίσκεται η Φαίη μαζί με το παιδί το οποίο, οτιδήποτε κι αν γίνει, ζητά τη μαμά του. Είναι σαν ένα usb που συνδέεται με τη μαμά και σταματάει να γκρινιάζει. Αυτό, πρακτικά και άμεσα, δεν μπορώ να του το δώσω εγώ. Από εκεί και πέρα, επειδή και η Φαίη δε δούλευε το προηγούμενο διάστημα, ανέλαβα τρεις δουλειές, οπότε εκ των πραγμάτων λείπω από το πρωί ως το βράδυ.
Φ. Ξ.: Και το βράδυ, ενώ έχω κοιμήσει το παιδί, μου το ξυπνάει. (Γέλια)
Κ. Γ.: Όταν επιστρέφω, είναι όαση για μένα να τον βλέπω.

Ας επανέλθουμε Φαίη στη θεατρική σου παρουσία; Ήθελες, λοιπόν, να επιστρέψεις;
Φ. Ξ.: Ήθελα και δεν ήθελα. Μ’ άρεσε πάρα πολύ το έργο, ενώ με διευκολύνει και το ότι θα παίζεται μόνο σαββατοκύριακα, οπότε αισθάνθηκα ότι θα ξαναμπώ ομαλά στη δουλειά και όχι κατευθείαν στα βαθιά. Μ’ άρεσε και η παρέα. Με όλους έχω ξαναδουλέψει, εκτός από τον σκηνοθέτη μας, τον Νικορέστη Χανιωτάκη.

xyla2Πουκάμισο, H&M. Φούστα Ted Baker, Atrtica. Δαχτυλίδια, Karkalis.

 

Η πρόταση ήρθε ταυτόχρονα για τους δύο;
Φ. Ξ.: Ο Νικορέστης παίζει στο «Μάγο του Οζ» μαζί με τον Κωνσταντίνο, κι έχω την εντύπωση πως αρχικά εκείνον σκέφτηκε.
Κ. Γ.: Έχει μια εταιρεία που κάνει και θεατρικές παραγωγές. Είναι δραστήριος και οργανωτικός, ένα νέο ταλέντο και εξαιρετικό παιδί. Είμαι χαρούμενος που συνεργαζόμαστε, γιατί έχω δει και παλιότερες δουλειές του.
Φ. Ξ.: Φέτος είναι η τέταρτη φορά που μας πρότειναν να παίξουμε μαζί με τον Κωνσταντίνο, οπότε τώρα έδεσε.

Τι είναι λοιπόν η «Fuga» που σας δελέασε τόσο;
Φ. Ξ.: Ένα ισπανικό έργο του Γκαλθεράν, γνωστού στην Ελλάδα από τη «Μέθοδο Γκρόνχολμ». Πρόκειται για μια κωμωδία με σουρεαλιστικά στοιχεία. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν πολιτικό –τον υποδύεται ο Αλέξανδρος Μυλωνάς–, ο οποίος εκτίθεται έπειτα από ένα σκάνδαλο και θέλει να δώσει τέλος στη ζωή του. Την ημέρα που προγραμματίζει ν’ αυτοκτονήσει, αποφασίζει πριν πεθάνει να καλέσει στο σπίτι του ένα κολ γκερλ, το οποίο υποδύεται μια νέα συνάδελφος, η Μπέτυ Αποστόλου. Όμως, όταν χτυπάει το κουδούνι του, αντί να εμφανιστεί το κολ γκερλ, βρίσκεται μπροστά του μια πλασιέ, την οποία υποδύομαι εγώ, ένα κορίτσι που θα τον κάνει ν’ αποκτήσει διάθεση για ζωή. Σύζυγός μου είναι ο Κωνσταντίνος, για το ρόλο του οποίου δεν μπορώ ν’ αποκαλύψω πολλά, ενώ έχω κι έναν γονιό, τον οποίο υποδύεται ο Γιώργος Χρανιώτης. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν ξαφνικά στη ζωή του, προκαλώντας συνεχείς ανατροπές στη δράση.

Έχει στοιχεία φάρσας δηλαδή;
Κ. Γ.: Ξεκινάει σαν πολιτική κωμωδία, έχει μαύρο χιούμορ, είναι φάρσα, ίσως και λίγο αστυνομικό. Ελπίζω να βρήκαμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στο σουρεάλ και στο ρεαλιστικό και ν’ ακολουθεί ευχάριστα ο θεατής την ιστορία.

xylagiannakopoulos1Φόρεμα Ted Baker, Attica. Πουκάμισο, G Star Store.

 

Έχετε δουλέψει και οι δύο σε μεγάλα θέατρα. Νιώθετε άγχος τώρα που βρίσκεστε σ’ ένα μικρότερο, το «Olvio», για την υποδοχή σας από το κοινό;
Φ. Ξ.: Όχι. Τα τελευταία χρόνια είμαστε στο κέντρο, αλλά προηγουμένως υπήρξαμε και αλλού.
Κ. Γ.: Το μόνο που μπορεί να σε απασχολήσει είναι οι οικονομικές απολαβές που θα έχεις σ’ ένα θέατρο 150 ατόμων και σ’ ένα 400 θέσεων. Έχω την εντύπωση, όμως, πως στη σημερινή εποχή οι εμπορικές παραστάσεις στα μεγαλύτερα θέατρα είναι πολύ δαπανηρές, με αποτέλεσμα οι αμοιβές να έχουν εξισωθεί ως ένα σημείο μ’ αυτές στα μικρότερα θέατρα, που όμως έχουν μεγαλύτερη πληρότητα και ευελιξία.
Πώς αισθάνεται ένας καλλιτέχνης όταν η δουλειά του δεν έχει την ανταπόκριση που θα ήθελε από το κοινό;
Κ. Γ.: Ο καλλιτέχνης πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του, να σκεφτεί, ν’ αφήσει τον εγωισμό του στην άκρη.

Πόσο εύκολο είναι;
Κ. Γ.: Οφείλουμε να μην μπερδεύουμε στη δουλειά μας την αυτοπεποίθηση με τον εγωκεντρισμό. Άλλο είναι να έχεις σκηνικό αέρα λόγω εμπειρίας και ταλέντου –γιατί χρειάζεται σ’ αυτή τη δουλειά να έχεις αυτοπεποίθηση, δεν μπορείς να βγεις και να φοβάσαι–, και να καταφέρεις να εκτεθείς μπροστά στο κοινό, να σε κρίνει ο κόσμος και οι συνάδελφοί σου, και άλλο να λες ότι «Αυτό που κάνω είναι το καλύτερο και τέλος». Διότι κανείς δεν είναι τέλειος. Μπορεί οι συνθήκες, οι συντελεστές, εσύ ο ίδιος να βρίσκεσαι σε περίοδο μη δημιουργική.

giannakopoulos1Παντελόνι, γιλέκο, πουκάμισο και γραβάτα, όλα Ted Baker, Collective.
Έχετε ξανασυνεργαστεί οι δυο σας; Κι αν ναι, νιώθετε άνετα ή πιεσμένοι;
Φ. Ξ.: Για μένα είναι πάντα καλύτερο να βρίσκομαι με δικούς μου ανθρώπους, δε νιώθω καμία πίεση, ίσα-ίσα που αισθάνομαι ότι κερδίζω χρόνο από το να συστηθούμε από την αρχή.
Κ. Γ.: Στο θέατρο έχουμε συνεργαστεί μια φορά, δεν είχαμε όμως σκηνές μεταξύ μας. Σίγουρα, αν συνυπάρχεις, έχεις την αγωνία του άλλου.

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα του ενός θα ήθελε να έχει ο άλλος;
Φ. Ξ.: Πολλά στοιχεία του Κωνσταντίνου θα ήθελα να έχω. Για παράδειγμα, να είμαι πιο πρακτική. Επίσης, εκείνος θα εκφράσει εύκολα αυτό που τον ενοχλεί, ενώ εγώ θα δώσω περισσότερο χώρο, για να μην τον στεναχωρήσω. Θα ήθελα ακόμα να συγχωρώ πιο εύκολα, όπως εκείνος. Αν και δεν είμαι εκδικητική, δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρήσω τον άλλο στη θέση που τον είχα αν νιώσω ότι με αδίκησε. Σκηνικά, θεωρώ ότι ο Κωνσταντίνος έχει τρομερή έφεση στην κίνηση και ευστροφία στη σκηνή. Επίσης, έχει μια φαντασία που πολλές φορές με εκπλήσσει ευχάριστα.
Κ. Γ.: Εγώ καλλιτεχνικά θα ήθελα να είχα τον σκηνικό αυθορμητισμό και τη γοητεία της Φαίης, που θεωρώ ότι είναι αφοπλιστικά. Ως ιδιοσυγκρασία, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι.

Επιμέλεια: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Μακιγιάζ – χτένισμα: Παντελής Τουτουντζής (D-Tales)
Συνεργασία styling: Δήμητρα Σπυροπούλου
Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο «Hilton Athens», Βασ. Σοφίας 46, τηλ. 210 7281000, www.hiltonathens.gr , για την ευγενική φιλοξενία.

Πηγή : Περιοδικό Hello, τεύχος 54

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *