FranCoise Bettencourt-Meyers: Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία

FranCoise Bettencourt-Meyers: Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία

FranCoise Bettencourt-Meyers: Η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο εμπνέεται από την ελληνική μυθολογία

Η κληρονόμος της L’Oréal, είναι η πιο πλούσια γυναίκα στον κόσμο. Μια κόρη που ανέβηκε στο χρυσό «θρόνο» της, «σκοτώνοντας» τη μητέρα-θεά που την μισούσε. Έστω και συμβολικά…

Από την Κάλλια Καστάνη

Στις αλληγορικές ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, συναντά κανείς τα πιο βίαια οικογενειακά «επεισόδια». Η Αθηνά γεννιέται μέσα από το κεφάλι του πατέρα της, Δία, ο οποίος είχε καταπιεί, τη μητέρα της. Ο Ουρανός μισεί τα παιδιά του και τα παραχώνει στα έγκατα της γης, ώσπου ο Κρόνος εξεγείρεται και τον διαμελίζει με ένα δρεπάνι. Κι αυτός, με τη σειρά του, καταπίνει τα αγόρια και τα κορίτσια που γεννά η Ρέα, προκειμένου να παρακάμψει τον χρησμό που λέει πως είναι γραφτό να χάσει την εξουσία από δικό του παιδί. Η Françoise Bettencourt-Meyers τα γνωρίζει όλα αυτά – είναι ιστορίες που έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο της «Les dieux grecs: Généalogies». Κάποιες -αυτές τουλάχιστον που σχετίζονται με συμβολικές «μητροκτονίες»- ίσως να τις έχει ζήσει κιόλας.
Η μάλλον εσωστρεφής και «αόρατη» για τα media, Françoise, ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο, μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας του «Forbes» με τους super rich & famous. Με περιουσία που φτάνει τα 49,3 δισ. δολάρια, η «χρυσή» κληρονόμος της L’Oréal, είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Aν και και ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας από το 1997, η εγγονή του ιδρυτή της L’Oréal, Eugène Schueller, έκανε το ντεμπούτο της στη συγκεκριμένη λίστα μόλις τον περασμένο χρόνο μετά το θάνατο της μητέρας της, Liliane Bettencourt, τον Σεπτέμβριο του 2017. (Η Liliane διασφάλιζε μια θέση στη λίστα κάθε χρόνο, από όταν το «Forbes» ξεκίνησε την καταγραφή των δισεκατομμυριούχων το 1987.) Έκτοτε, η περιουσία της Françoise Bettencourt-Meyers αυξήθηκε κατά 7,1 δισ. δολάρια χάρις στα εντυπωσιακά αποτελέσματα του κολοσσού καλλυντικών, στον οποίο η ίδια και η οικογένειά της κατέχουν μερίδιο 33%. Για την ακρίβεια, ένα 90% του πλούτου της είναι συνδεδεμένο με τις μετοχές της εταιρείας, η οποία πέρυσι κατέγραψε την υψηλότερη άνοδο πωλήσεων σε διάστημα άνω της μιας δεκαετίας, με έσοδα που έφτασαν στα 30,6 δισ. δολάρια.


Η Liliane μαζί με τον άντρα της Andre Bettencourt

 

LILIANE KAI FRANCOISE: ΜΙΑ ΤΑΡΑΓΜΕΝΗ ΣΧΕΣΗ
Η μοναδική κόρη της Liliane και του André Bettencourt γεννήθηκε στις 10 Ιουλίου 1953. Μεγάλωσε σε ένα πολυτελές, άδειο «παλάτι» στο σικ Νeuilly- sur- Seine. Ο πατέρας, της ήταν ένας πολυάσχολος δημοσιογράφος, πολιτικός, βουλευτής και υπουργός, η μητέρα της, η φλεγόμενη «ψυχή» του κολοσσού L’Oréal. Κανένας τους δεν «σπαταλούσε» χρόνο μαζί της. Κι έπειτα, σε αντίθεση, με την όμορφη, uber-κοσμική Liliane, η Françoise ήταν ένα παιδί, ήσυχο και ντροπαλό. Και αργότερα, μια ευαίσθητη, εσωστρεφής έφηβη. Αντί να αλλάζει διαρκώς τουαλέτες και να περιφέρεται ποζάροντας σε gala και φιλανθρωπικά δείπνα , προτιμούσε να περνά τα βράδια της, με τη μύτη χωμένη στα βιβλία ή παίζοντας πιάνο. «Ζούσε μέσα στο κουκούλι της», θα έλεγε, χαρακτηριστικά, για κείνη ο Tom Sancton, συγγραφέας της βιογραφίας «The Bettencourt Affair», περιγράφοντας πως η μικρή ένιωθε πάντα άβολα όταν συναναστρεφόταν με ανθρώπους του κύκλου της. «Mπορεί να έδινε το «παρών» της στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της L’Oréal ποτέ όμως δεν έδειχνε πως γνώριζε ή πως την αφορούσαν τα προβλήματα της εταιρείας. H Liliane διάβαζε τόνους έγγραφα, η L’Oréal ήταν η ζωή της. Δεν συνέβαινε το ίδιο και με την Françoise (…) Ουσιαστικά, δεν γνώριζε πολύ κόσμο, έξω από τα όρια της οικογένειάς της».

Η έξοδος απ’αυτόν τον «κλειστό πυρήνα», έγινε με πάταγο. Το 1984, η Françoise παντρεύτηκε – κόντρα στη θέληση των γονιών της, τον Jean-Pierre Meyers, γόνο μιας πλούσιας οικογένειας Γαλλοεβραίων τραπεζιτών και εγγονό ενός ραββίνου που είχε δολοφονηθεί στο Άουσβιτς. Το ζευγάρι, επέλεξε μάλιστα, να μεγαλώσει τα δυο αγόρια του, με τις αρχές του ιουδαϊσμού – μια επιλογή ιδιαζόντως «τολμηρή», αν αναλογιστεί κανείς πως ο πατέρας της Liliane, Eugène Schueller, είχε υπάρξει υποστηρικτής και χρηματοδότης της La Cagoule, μιας γαλλικής φασιστικής ομάδας που είχε δεσμούς με τους Ναζί.

Σύμφωνα με κάποιους βιογράφους της οικογένειας, εκεί εντοπίζεται η αρχή της ρήξης και η εξήγηση της – αργότερα – λυσσαλέας κόντρας ανάμεσα στην Françoise και στη Liliane. Ίσως, όμως, αυτό μην είναι απολύτως ακριβές. Η «χρυσή κληρονόμος» – και συγγραφέας, μεταξύ άλλων και ενός πεντάτομου έπους, με σχόλια γύρω από τις ιστορίες της Βίβλου – συνέχισε να έχει αγαθές, «χριστιανικές» σχέσεις με τον πατέρα της, ώσπου εκείνος πέθανε. Αλλά όχι και με τη μητέρα της.

 

Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ BETTENCOURT»
Τον Δεκέμβριο του 2008 ο γαλλικός Τύπος αιφνιδιάστηκε από τη μήνυση της Françoise Βettencourt- Μeyers, σε βάρος του γνωστού φωτογράφου François Marie-Banier. Η μήνυση ανέφερε ότι στο διάστημα μεταξύ 2001 – 2007 ο Banier είχε επωφεληθεί την «ασταθή πνευματική κατάσταση» και την «εμφανή αδυναμία» της Liliane και να της υφαρπάξει ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, σε μετρητά, ακίνητα, μετοχές.

Tότε, η Liliane, είχε δώσει συνεντεύξεις στα γαλλικά media, υποστηρίζοντας πως ήταν μια «ελεύθερη, λογική γυναίκα» και μιλώντας σκληρά, περιφρονητικά για την κόρη της. Ανάμεσα στα άλλα, είχε πει στο «Paris Match», πως το μοναδικό κίνητρο της Françoise ήταν τα χρήματα. Πως από μικρή ήταν ένα «πλάσμα που δεν το ικανοποιούσε τίποτα», «αμέτοχο και αδιάφορο για την οικογενειακή επιχείρηση». Και πως δεν ενδιαφερόταν πια να τα ξαναβρεί μαζί της. «Είναι καλύτερα έτσι. Κουράστηκα στη ζωή μου να παλεύω για σχέσεις που δεν περπατάνε. Ας πούμε πως απλώς δεν είχαμε την τύχη να καταλάβουμε η μία την άλλη».

Η έρευνα, απέδειξε πως η μήνυση της Françoise είχε νομικό έρεισμα. H Liliane ήταν -ήδη- 65 χρονών, την εποχή που γνώρισε τον 40χρονο François Marie-Banier. Έκτοτε και για περισσότερο από μια εικοσαετία, το απίστευτο αυτό ζευγάρι, διατηρούσε μια στενή αν και πλατωνική σχέση μιας και ο Banier ήταν δηλωμένος ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, η Liliane ήταν γοητευμένη μαζί του σε σημείο υπερβολής. Τον κανάκευε, λούζοντάς τον με δώρα – ασφάλειες, μετρητά ακίνητα, πανάκριβα έργα τέχνης, ακόμα και ένα ολόκληρο νησί στις Σεϋχέλλες (!). Ακόμα κι όταν πια η πνευματική της κατάσταση είχε χειροτερέψει αισθητά, συνέχιζε να του χαρίζει πίνακες του Dali και ασφάλειες ζωής πολλών εκατομμυρίων. Σκεφτόταν την υιοθεσία.


Η Liliane υποβασταζόμενη από την κόρη της, τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

 

Ο «πόλεμος των Bettencourt» ακούμπησε και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας, όταν ανακαλύφθηκε ότι ο μπάτλερ της Liliane κατέγραφε κρυφά τις συνομιλίες της, σε κάποιες εκ των οποίων γινόταν λόγος για παράνομες χρηματοδοτήσεις του Nicolas Sarkozy την εποχή της προεκλογικής του εκστρατείας για την πρώτη του προεδρική θητεία. Η Γαλλία συγκλονίστηκε και ο Sarkozy έχασε τις εκλογές από τον François Hollande – ωστόσο οι κατηγορίες σε βάρος του κατέπεσαν το 2013, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Το 2011, το δικαστήριο παραχώρησε την επιμέλεια της Liliane Bettencourt στην κόρη της, Françoise και τα δύο εγγόνια της, κρίνοντας ότι η – τότε- «πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο». δεν είχε σώας τας φρένας. Τέλος το 2015, το γαλλικό Εφετείο έκρινε ένοχο τον Banier και άλλα επτά άτομα για εκμετάλλευση της Liliane – καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4 ετών, πρόστιμο 375.000 ευρώ και κατάσχεση πολλών περιουσιακών του στοιχείων. Η -συμβολική- «μητροκτονία» της Françoise Bettencourt-Meyers, είχε ολοκληρωθεί. Η Liliane, ήδη βυθισμένη οριστικά στη λήθη της άνοιας, δεν το έμαθε ποτέ…

Πηγή : Περιοδικό Omikron, τεύχος 276.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *