Bar/CafeΒουνόΏρα για αγροτουρισμό

Ώρα για αγροτουρισμό

Αφού ο καιρός μας έκανε τη χάρη και σιγά σιγά φθινοπωριάζει τι καλύτερο από μια απόδραση στο βουνό; Ένα weekend είναι η ιδανική επιλογή για χαλάρωση και ανανέωση.


Πεδουλάς
Στις βόρειες πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, σε υψόμετρο 1100 μέτρων συναντάει κανείς ένα χωριό περικυκλωμένο από πευκόδεντρα και πηγές φυσικών νερών, τον Πεδουλά. Σε ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1917, το Αριστοτέλειο (aristotelioboutiquehotel.com) αποτελεί την ιδανική διαμονή στο χωριό καθώς πρόκειται για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο με 8 σουίτες και εστιατόριο. Το τριώροφο κτήριο είναι χτισμένο με πέτρα της περιοχής ενώ οι περιμετρικοί ξύλινοι εξώστες παρέχουν πανοραμική θέα προς την κοιλάδα Μαραθάσας και την οροσειρά του Τροόδους. Σήμα κατατεθέν του ξενοδοχείου αποτελεί ο σκαλιστός πέτρινος διάκοσμος στην είσοδο, η ξύλινη πόρτα διακοσμημένη με γεωμετρικά μοτίβα και η περίτεχνη σιδεριά πάνω από αυτή. Όπου κι αν βρεθείτε μέσα στο ξενοδοχείο, όποιο δωμάτιο κι αν επιλέξετε, η ματιά ταξιδεύει στο πράσινο. Κάθε γωνιά εκπέμπει τη ζεστασιά ενός αρχοντικού, φιλόξενου και φιλικού, παρόλη την εμφανή πολυτέλεια ενώ κάθε δωμάτιο διαθέτει δικό του τζάκι και μπαλκόνι με τις δύο μεγάλες σουίτες να διαθέτουν, εκτός από ντουζ και τζακούζι υδροθεραπείας για δύο άτομα.

Καλοπαναγιώτης
Σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, ο Καλοπαναγιώτης είναι φημισμένος για την αρχιτεκτονική του, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα γραφικά σπιτάκια, τα παρεκκλήσια και τις εκκλησίες του αλλά και το CasalePanayiotis (casalepanayiotis.com, 22952444), που σύμφωνα με τη Guardian «έδωσε πνοή σε αυτό το ξεχασμένο χωριό». Εντυπωσιακά και άνετα δωμάτια με υπέροχη θέα, που φτιάχτηκαν με ιδιαίτερη αγάπη επενδύοντας και διατηρώντας την ορεινή κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της κοινότητας. Ουσιαστικά, 43 δωμάτια φτιαγμένα σε 8 σπίτια, ανάμεσα σε αυτά και σουίτες, αλλά και καφετέριες και εστιατόρια συμπληρώνουν το γνωστό κατάλυμα. Εκτός από τα πολυτελή δωμάτιά του, την υπέροχη θέα και το βουνίσιο αέρα παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα για μασάζ, σπα, σάουνα και εσωτερική πισίνα. Στο Casale υπάρχει και το Byzantino Restaurant, κομψό, ρομαντικό μα ταυτόχρονα παραδοσιακό που σερβίρει παραδοσιακές συνταγές με βουνίσιες επιρροές. Είναι αξιοπρόσεκτο το μοσχαρίσιο συκώτι μαριναρισμένο σε μαραθεύτικο κρασί της περιοχής, κόκκινα κρεμμύδια και τοπικά μούρα σχοίνου! Η άλλη ταβέρνα της περιοχής που πρέπει να δοκιμάσεις ανεπιφύλακτα είναι το Παλιό Σινεμά (99130275). Ζεστός και φιλόξενος χώρος, οπού η διακόσμησή του σου υπενθυμίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής σου εκεί πως βρίσκεσαι στο βουνό.

Στον Καλοπαναγιώτη υπάρχει επίσης και το Παλατάκι της Βασιλικής (palatakivasilikis.com, 70000099). Η οικοδομή αποτελείται από τρία διαμερίσματα-σουίτες: Στο επίπεδο του δρόμου είναι το διαμέρισμα της «Βασιλικής», στο μεσαίο επίπεδο το διαμέρισμα της «Ανδριάνας» και το κατώι είναι το διαμέρισμα της «Αντιγόνης». Τα ονόματα των διαμερισμάτων υποδηλούν τις τρεις γενιές που έζησαν στο σπίτι. Όλα τα διαμερίσματα είναι επιπλωμένα με χειροποίητα έπιπλα σε παραδοσιακό ύφος και εξοπλισμένα με σύγχρονη τεχνολογία. Διαθέτουν κλιματισμό, τηλεόραση, CD-DVD player, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, καθιστικό σαλονιού και βεράντας και άλλο εξοπλισμό για άνετη, πολυήμερη ή ολιγοήμερη διαμονή. Προσφέρεται επίσης δωρεάν Wi-Fi σε όλους τους χώρους, ενώ και τα τρία διαμερίσματα διαθέτουν υδρομασάζ-τζακούζι. Το διαμέρισμα της «Βασιλικής» και της «Ανδριανής» διαθέτουν δικές τους βεράντες, ενώ της «Αντιγόνης» διαθέτει μικρή αυλή. Υπάρχει επίσης κοινόχρηστη μεγάλη εσωτερική αυλή, καθώς και θερμαινόμενη πισίνα. Η εσωτερική αυλή είναι διακοσμημένη με πιθάρια του 1781, με ωραία δέντρα και φυτά τα οποία ευδοκιμούν στην περιοχή της Μαραθάσας. Καθώς από τη μια πλευρά η κατοικία είναι προσανατολισμένη προς την κοιλάδα, προσφέρει πανοραμική θέα του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Λαμπαδιστή και των γύρω καταπράσινων βουνών.

Ποταμίτισσα
Στην ανατολικές πλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, λίγα μόνο χιλιόμετρα από τον Αγρό βρίσκει κανείς την Ποταμίτισσα. Ένα πανέμορφο χωριό μέσα σε πεύκα, αμπέλια και περιβόλια. Το οικογενειακό σπίτι του ιδιοκτήτη, Τρύφωνα Κυριάκου, μαζί με άλλα κτίσματα του 1800, ανακαινίστηκαν για να συνθέσουν ένα ενιαίο συγκρότημα, το Ambelikos Traditional Agrohotel (ambelikos.com, 25522211). Τα 15 δωμάτια που βρίσκονται σε τρία επίπεδα διαμορφώθηκαν σε παραδοσιακό ύφος, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα των δωματίων το μάτι σας δεν θα χορταίνει να απολαμβάνει τη θέα με τα πεύκα και τις όμορφες εικόνες από το χωριό. Μέσα στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει στους επισκέπτες είναι τα δυο εργαστήρια αγιογραφίας και υφαντικής, όπου μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα.

Λεύκαρα
Φημισμένο για τα λευκαρίτικα κεντήματά του αλλά και τα γραφικά σοκάκια του, τα Λεύκαρα δελεάζουν τον καθένα για μια απόδραση. Το Redblue Door (redbluedoor.com,  99420984), είναι ένας χώρος που συνδυάζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα με το μοντέρνο ενώ τα φωτεινά χρώματα κυριαρχούν στα δωμάτιά του. Ουσιαστικά εδώ έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε δυο πόρτες: την κόκκινη και την μπλε. Στην πρώτη έχεις μια πιο… deluxe διαμονή. Ένα κομψό δωμάτιο με Jacuzzi, τζάκι αλλά και ιδιωτική πισίνα είναι μόνο μερικά απ’ όσα θα δεις. Η δεύτερη πόρτα προσφέρεται περισσότερο για οικογένειες αφού τα δωμάτια επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά και εδώ θα βρεις τζακούζι και ιδιωτική πισίνα. Για καφέ μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μαρικκού που τα Λεύκαρα (99117143) όπου θα σας σερβίρουν παραδοσιακά ροφήματα αλλά και γλυκά του κουταλιού.  Άλλη μια επιλογή είναι το Tasties (24343411), ένα πανέμορφο αρχοντικό με ενδιαφέρουσες επιλογές φαγητού.

Τρόοδος
Το Jubilee (25420107) είναι ένα χτίσμα του 1935 που καυχιέται ότι είναι το ξενοδοχείο στο μεγαλύτερο υψόμετρο στην Κύπρο αλλά και για τα υπέροχα ποτήρια ζεστής σοκολάτας που προσφέρει τις κρύες μέρες του χειμώνα. Να καθίσεις στην καφετερία με τις ξύλινες λουστραρισμένες καρέκλες και τη ριγωτή ταπετσαρία ενώ απ’ τα μεγάλα παράθυρα θα βλέπεις τα αιωνόβια δέντρα να πηγαινοέρχονται απ’ τον μανιασμένο αέρα ενώ η ζεστή σοκολάτα θα φτάνει μπροστά σου σε μεγάλα ποτήρια με πολύχρωμα marshmallows, σαντιγί και πασπαλισμένο κακάο! Λίγο παρακάτω, στην κορυφή του Τροόδους λειτουργεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο της Κύπρου ενώ στα τρία πρασινωπά, τσίγκινα σπιτάκια μπορεί κανείς να μάθει σκι και να νοικιάσει τον απαραίτητο εξοπλισμό από την Κυπριακή Σχολή Σκι (99516590). Για να ξέρεις οι πίστες ξεκινούν τη λειτουργία τους μόλις στοιβάξει χιόνι. Αυτό συνήθως γίνεται μέσα Ιανουαρίου και διαρκεί μέχρι τα μέσα του Μάρτη. Εκτός απ’ το να μάθεις σκι, μπορείς να εφοδιαστείς με την παρέα σου ποδήλατα ενώ όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές τους στο καγιάκ μπορούν απλά να το ζητήσουν. Εκεί, μπορεί επίσης να σε βοηθήσουν σε ορειβασίες και πεζοπορίες όχι μόνο στο Τρόοδος αλλά και στις γύρω περιοχές.

Καλαβασός
Χτισμένο σε ένα πέτρινο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το LibraryHotel (libraryhotelcyprus.com, 24817071) αποτελείται από 11 σουίτες με απαράμιλλη θέα προς το χωριό και το βουνό. Το εντυπωσιακό είναι πως καθεμία από αυτές έχει πάρει το όνομά της από ποιητές και συγγραφείς. Επομένως το δωμάτιό σου μπορεί να ονομάζεται Oscar Wild, Σεφέρης, Καβάφης κ.ά. Σήμα κατατεθέν βέβαια του ξενοδοχείου αποτελεί το σαλόνι του με την εντυπωσιακή βιβλιοθήκη και το τζάκι, εκεί όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία του χωριού παρέα με ένα καλό βιβλίο και τσάι του βουνού. Εντός του ξενοδοχείου βρίσκεται και το εστιατόριο Mitos με μεσογειακές γεύσεις ενώ αν θες κάτι διαφορετικό τότε να κατευθυνθείς προς την παραδοσιακή ταβέρνα TheBridgeHouseTavern (99542189) για παραδοσιακούς μεζέδες.

Λόφου
Σε απόσταση μόλις 26 χιλιομέτρων από τη Λεμεσό συναντάει κανείς ένα γραφικό πετρόχτιστο χωριό, τη Λόφου. Η αρχιτεκτονική και τα λιθόστρωτα δρομάκια αποτελούν σήμα κατατεθέν του χωριού και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του. Εκεί συναντάμε το ApokryfoHotelBoutique (apokryfo.com, 25813777) ένα πέτρινο αρχοντικό που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα χωρίς να είναι μουσειακό με τους χώρους του να είναι μοντέρνοι σε έθνικ στιλ. Στις σουίτες, τα στούντιο και τα σπιτάκια δόθηκαν ονόματα όπως Αρχοντικό, Σπίτι της Στέρνας, Σπίτι του Δασκάλου, Ελιά, Ροδιά, Λεβάντα, Καρυδιά, Αμύγδαλο. Όλα αναφέρονται είτε στην ιστορία του κάθε χώρου είτε στη βλάστηση της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβάσει στα στενά, λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού, να καθίσει στο καφενείο, να επισκεφτεί την εκκλησία με τον… έναστρο θόλο, αλλά και να περπατήσει στα μονοπάτια της φύσης ή να κάνει ποδηλασία μέχρι το Τρόοδος. Μπορεί, βεβαίως, και να μην κάνει τίποτε από όλα αυτά. Μπορεί να… κρυφτεί στο Απόκρυφο και να χαρίσει στον εαυτό του την πολυτέλεια της απόλυτης απραξίας χαλαρώνοντας στη σάουνα ή το χαμάμ.
Στο ίδιο χωριό συναντά κανείς και το Oinoessa (oinoessa.com, 99373371), ένα συγκρότημα δύο πολυτελών πέτρινων σπιτιών με 6 διαμερίσματα/στούντιο. Βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και στεγάζεται σε ένα χτίσμα που φτιάχτηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Τα σπίτια βρίσκονται στο κέντρο του χωριού και το καθένα φέρει ένα διακριτικό όνομα που δεν είναι άσχετο με το χαρακτήρα του ή την προηγούμενη χρήση του. «Ανώγειο», «Παλάτι», «Σώσπιτο», «Στέρνα», «Αρχοντικό», «Κάμαρη», ενώ το συγκρότημα ονομάζεται «Οινοέσσα» από το οίνος και το έσω, αφού οι πλείστοι κάτοικοι του χωριού, όπως και της γύρω περιοχής, είχαν τους αμπελώνες τους και έφτιαχναν το δικό τους κρασί. Μιας και θα είσαι εκεί δοκίμασε και τους μεζέδες της ταβέρνας Λόφου (25470202, 99468151) αλλά μην ξεχάσεις να ζητήσεις τις πίτες στα κάρβουνα, με το λιωμένο τυρί. Είναι όπως το ακούς! Ποίημα!

Ασκάς
Η ιστορία του Λύχνου πάει δυο αιώνες πίσω και χρωστά το όνομά του σε ένα γυάλινο λύχνο που ο άρχοντας Χατζιαννής έδωσε σαν προίκα, μαζί με το σπίτι, στην κόρη του Γρουσή. Το σπίτι πέρασε από γενιά σε γενιά και μεγάλωνε ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, παραμένοντας πάντα ένα από τα αρχοντικά του χωριού, μέχρι που κατέληξε παραδομένο πια στη φθορά του χρόνου στους σημερινούς ιδιοκτήτες οι οποίοι αποφάσισαν να το αναπαλαιώσουν και να το φωτίσουν με έναν καινούριο, σύγχρονο λύχνο. Ο Λύχνος (lyhnos.com, 22642641) πλέον λειτουργεί ως ξενώνας και εστιατόριο. Ο αναπαλαιωμένος ξενώνας περιλαμβάνει τέσσερα δωμάτια διαμορφωμένα σαν σουίτες. Το ένα φέρει το όνομα «Ξυλουργείο», λόγω του ότι χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως εργαστήρι ξυλουργικής. Σήμα κατατεθέν του είναι το επιβλητικό ντιβάνι του, φτιαγμένο στο χέρι από παλιά ξύλα που υπήρχαν στο σπίτι. Το «Δίχωρο» είναι μια πολυτελής σουίτα που εκτείνεται σε δύο χώρους: Την παλιά μακρόστενη σάλα του σπιτιού, που φιλοξενεί την κρεβατοκάμαρα και το σαλόνι κι ένα βοηθητικό δωμάτιο, που μετατράπηκε σε μπάνιο με γυάλινη πρόσοψη, που δίνει την αίσθηση της άμεσης επαφής με τη φύση. Στη μοναδικότητα του δίχωρου συντείνει το κρεβάτι με τα «σκλουβέρκα» και το επιπρόσθετο οικολογικό τζάκι βιοαιθανόλης που βρίσκεται στο χώρο του μπάνιου. Το «Μπακάλικο», που ήταν το μπακάλικο του χωριού, είναι ένας ζεστός χώρος σε γήινες αποχρώσεις, με το πάτωμα που είχε απ’ όταν πρωτοφτιάχτηκε. Το «Σανιδωτό» χρωστά το όνομά του στη σανιδωτή οροφή και ξεχωρίζει για το κομψό αριστοκρατικό ύφος του και το μπαλκόνι του με απεριόριστη θέα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν μπανιέρα με υδρομασάζ, δωρεάν ίντερνετ, θέρμανση και κλιματισμό καθώς και τζάκι (πλην του «Μπακάλικου»).

Λυσός
Στο όμορφο χωριό της Πάφου, βρίσκει κανείς το αγροτουριστικό συγκρότημα Μαρμαράς, που αποτελείται από ένα παλιό, πέτρινο χτίσμα και μια νέα, μοντέρνα επέκταση. Πυρήνας του συγκροτήματος είναι ένα πετρόχτιστο του 1880 ενώ σε αυτό έγινε προσθήκη, σαν συνέχεια του παλιού. Λίγο παραπέρα, σχεδιάστηκε μια διάφανη κατασκευή από γυαλί, μέταλλο και μπετόν. Σήμερα με τέσσερα στούντιο δίνει τη δυνατότητα φιλοξενίας 12 ατόμων οι οποίοι συμμετέχουν σε δραστηριότητες των κατοίκων για να ανακαλύψουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής.



Κάτω Δρυς
Όπως και τα προηγούμενα τρία σπίτια που αναπαλαιώθηκαν για να μεταμορφωθούν σε… Παλατάκια (palatakia.com, 99934807), έτσι και το νέο μέρος του συμπλέγματος αγοράστηκε από τους Henri Corbaz και Αλεξάνδρα Κίκα, οι οποίοι αποφάσισαν όχι μόνο να περνάνε τις διακοπές τους στον σχεδόν εγκαταλελειμμένο από κατοίκους Κάτω Δρυ, αλλά και να βάλουν το χωριό στο χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού. Με τη νέα αυτή προσθήκη το έργο ολοκληρώθηκε, αφού οι επισκέπτες θα έχουν πλέον έναν κεντρικό χώρο υποδοχής και συναντήσεων, παροχής προγεύματος, αλλά και γευμάτων, αν το επιθυμούν. Μαζί προστέθηκαν ακόμα τέσσερα δωμάτια, ένα εκ των οποίων διαμορφωμένο και εξοπλισμένο ως σουίτα. Με την προσθήκη του «Παλατιού» το σύμπλεγμα αποτελείται σήμερα από 16 συνολικά καταλύματα, κάποια ως δωμάτια και άλλα ως διαμερίσματα. Να σημειώσουμε πως η ονομασία «Παλάτι» και «Παλατάκια» προήλθε από το χαρακτηριστικό δίχωρο με την καμάρα, που στην περιοχή ονομαζόταν παλάτι. Η κατοικία, αν και αποτελεί δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, φέρει έντονα στοιχεία αστικού αρχοντικού.

Άντρια Κούρσαρου, Γιάννης Σιδέρης   

Φωτό: Αρχείο Φ, Agisilaou & Spyrou Photography, Χρίστος Παπαντωνίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS