ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

ΕκδηλώσειςΜΟΥΣΙΚΗ«Θυμήσου, σώμα…»: Η ερωτική ποίηση του Καβάφη σε μουσική Γ. Καλογήρου

«Θυμήσου, σώμα…»: Η ερωτική ποίηση του Καβάφη σε μουσική Γ. Καλογήρου

Ο κύκλος τραγουδιών με τίτλο “Θυμήσου, σώμα…” του συνθέτη Γιώργου Καλογήρου είναι βασισμένος στην ερωτική ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη, σύνθεση για πιάνο, φαγκότο, όμποε, βαρύτονο και αφηγητή. Μεταξύ των τραγουδιών παρεμβάλλονται δύο πεζά κείμενα του ποιητή και τρία ιντερμέδια.

Στα ερωτικά ποιήματα, τα οποία αποτελούν αυτόν τον κύκλο τραγουδιών, ο ποιητής εκφράζει έντονα τον έρωτα μέσα από την μνήμη του σώματος δίνοντας στο σώμα μια ξεκάθαρη ψυχική και πνευματική διάσταση. Το σώμα δεν είναι μόνο κάτι υλικό και πεπερασμένο, κάτι άψυχο, αλλά έμψυχο υλικό που έχει μνήμη και θυμάται την επαφή ή ακόμα και την επιθυμία του για το άλλο σώμα. Επίσης, ο ερωτικός προσανατολισμός του ποιητή σε συνδιασμό με το χώρο και το χρόνο της ζωής του – τα ήθη, δηλαδή, της μουσουλμανικής Αιγύπτου των αρχών του 20ου αιώνα – κάνει αυτήν την ερωτική ποιητική του έκφραση ακόμα πιο έντονη. Το έντονο αίσθημα ενοχής και ταυτόχρονα η δύναμη της ερωτική αλήθειας του, διαπνέουν τόσο τα ποιήματα όσο και τα κείμενα που συνθέτουν τον κύκλο τραγουδιών “Θυμήσου, σώμα…”. Οι λέξεις που μεσουρανούν είναι: “Σώμα”, “Ηδονή”, “Επιθυμία”, “Ομορφιά”, “Αισθήσεις”.

Σε εποχές ανέραστες που αναβιώνει ο συντηρητισμός, ο ρατσισμός και η ομοφοβία, ή επιβάλλονται δια της βίας παντιοτρόπως, μια μουσικοποιητική ερωτική έκφραση γίνεται κοινωνική και πολιτική πράξη.

Συντελεστές:
Ερμηνεία: Γιώργος Καλογήρου
Φαγκότο: Ευάγγελος Χριστοδούλου
Όμποε: Νάταλη Νεοφύτου
Πιάνο: Μανώλης Νεοφύτου
Αφήγηση: Ανδρέας Νικολαΐδης

https://shop.tickethour.com/

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS