ΕκδηλώσειςΘΕΑΤΡΟH ΕΘΑΛ τιμά τον Ι. Καμπανέλλη με την παράσταση«Τα τέσσερα πόδια του...

H ΕΘΑΛ τιμά τον Ι. Καμπανέλλη με την παράσταση«Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού»

Η ΕΘΑΛ θέλοντας να τιμήσει τον πατριάρχη της Σύγχρονης Ελληνικής Δραματουργίας και με αφορμή την ανακήρυξη του 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκινά τη νέα θεατρική περίοδο με τη μαύρη κωμωδία «Τα τέσσερα πόδια του τραπεζιού», ένα από τα σημαντικότερα έργα της μεταπολιτευτικής περιόδου στην Ελλάδα. Με την παραγωγή αυτή η ΕΘΑΛ μετέχει στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνεργασία με το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού.

Πρεμιέρα: 13 Οκτωβρίου 2022│ Θέατρο Δέντρο (Λευκωσία)│ 20:30

Η υπόθεση:
Ο ιδρυτής του οικονομικού κολοσσού της οικογένειας Καβαλά κείτεται σαν σε φέρετρο, ένα ζωντανό πτώμα, που σε λίγο τα επτά παιδιά του θα του ευχηθούνε «ζωή να ‘χει» στα ενενηκοστά ένατα γενέθλιά του.

Η διαθήκη του αιωνόβιου πατέρα, σαν σφίγγα κρατάει επτασφράγιστο μυστικό το περιεχόμενό της και οι κληρονόμοι της αμύθητης περιουσίας του μπορεί να είναι εφησυχασμένοι μεν, γιατί είναι βέβαιοι πως θα διαμοιραστεί σε ίσα μερίδια, αυτό όμως θα ικανοποιούσε τις φιλοδοξίες κάποιων από τα άρρενα τέκνα του; Οι φιλοδοξίες τους περιορίζονται μόνο στο οικονομικό μέρος; Ή αυτό που τους γαργαλάει περισσότερο είναι η εξουσία; Και γιατί να μην έχει κάποιος και τα δύο; Και είναι μεν δίκαιος και δημοκρατικός ο διαμοιρασμός, δεν θα διαλυθεί όμως ή δεν θα αποδυναμωθεί, έστω, η αυτοκρατορία;

Με αυτό σαν δίλημμα-πρόσχημα θα αρχίσει το αλληλοφάγωμα. Με «ανελέητες ραδιουργίες και λυσσαλέους καβγάδες» όπως λέει κάπου ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου Ιάκωβος Καμπανέλλης. Που φτάνουν σε τραγελαφικές, απείρου κάλλους θεατρομαχίες.

Tesserapodia970

Το έργο:
Πρόκειται για μια κοινωνική σάτιρα που γράφτηκε το 1978 και ανέβηκε για πρώτη φορά την ίδια χρονιά στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, 20 χρόνια μετά την παρουσίαση της θρυλικής «Αυλής των Θαυμάτων» στην ίδια σκηνή. Ο συγγραφέας συνδέει θεματολογικά τους δύο κόσμους – ο ένας αποτελεί το αντίθετο του άλλου.

Η περίοδος που γράφτηκε το έργο και που είναι ταυτόχρονα και η εποχή που διαδραματίζεται η ιστορία, είναι περίοδος πολιτικών αλλαγών στην Ελλάδα. Βρισκόμαστε στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και οι συνέπειες των δύο πολέμων – του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου – μπορεί να λειτούργησαν υπέρ της κοινωνικής τάξης των πρωταγωνιστών, δεν τους άφησαν όμως ανεπηρέαστους. Η χώρα, όπως και οι ήρωες της ιστορίας, αγωνίζεται να επιβληθεί στο παρελθόν της για να γίνει κυρίαρχος του παρόντος αλλά και του μέλλοντος της.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης στα «Τέσσερα πόδια του τραπεζιού» παρουσιάζει με αμεσότητα και ρεαλισμό την αιώνια μάχη για κυριαρχία του καινούριου πάνω στο παλιό. Τα επτά αδέρφια της ιστορίας δεν αποτελούν εξαίρεση και δεν πράττουν τίποτα πρωτοφανές. Επιχειρούν να αποδεσμευτούν από τα δεσμά που τους επιβάλλει η – οικονομική κυρίως- εξάρτηση από τον πατέρα τους και να επιβληθεί ο ένας στον άλλο, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους και μεταχειριζόμενοι όποιο μέσο μπορούν. Μια μάχη που μαίνεται ακόμα και σήμερα και προεκτείνεται από το ιδιωτικό της οικογένειας στο συλλογικό της παγκόσμιας κοινωνίας.

Η παράσταση:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουαΐμης
Σκηνικά/Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Γιώργος Κολιάς
Κίνηση: Δρόσος Σκώτης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Βήχα
Επί σκηνής: Ντίνος Λύρας, Έρικα Μπεγέτη, Λουκάς Ζήκος, Βασιλική Κυπραίου, Ερμίνα Κυριαζή, Θανάσης Δρακόπουλος, Ελεάνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Αντωνίου και Θεοδώρα Βήχα.
Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης
Graphic Design: ARTemis Graphics & Visual Communication

Παραστάσεις:
Λευκωσία: Θέατρο Δέντρο |14 & 15 Οκτωβρίου 2022 │ 20:30
| 16 Οκτωβρίου 2022 | 18:30
Λεμεσός: Θέατρο ΕΘΑΛ |21, 22, 25, 28 & 29 Οκτωβρίου 2022 | 20:30
| 23 και 30 Οκτωβρίου 2022 | 18:30

Πληροφορίες: 25877827
Προπώληση εισιτηρίων: www.soldoutticketbox.com και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΘΟΚ
Πάγιος χορηγός: Δήμος Λεμεσού
Χορηγός: Ανδρέας Χαραλάμπους
Χορηγοί επικοινωνίας: LOVE FM, Η Καθημερινή
Στηρίζουν: ΡΙΚ, Κανάλι 6, mpec (CAMPAK Productions), KoliasMusic

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS