ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

ΕστιατόριαΛάρνακαΜαγειρεία κι εστιατόρια μας φτιάχνουν το φαγητό της μαμάς

Μαγειρεία κι εστιατόρια μας φτιάχνουν το φαγητό της μαμάς

Το δικό μας comfort food είναι αυτό που μας φέρνει στον νου τα μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς, τα οικογενειακά τραπέζια της Κυριακής, τα όσπρια που σου έφτιαχνε κάποτε η μαμά, αλλά εσύ γκρίνιαζες γιατί ήθελες μόνο το επιδόρπιο. Αυτά είναι τα 10 εστιατόρια που τα πιάτα τους σε μεταφέρουν νοητά στην παιδική σου ηλικία και που θα σου ξυπνήσουν συναισθήματα νοσταλγίας, ανεκτίμητα και άρρηκτα συνδεδεμένα με την κουλτούρα του νησιού.   

Από την Νταϊάνα Αζά

Οι Μαγείρισσες
Δύο αδελφές επάνω από τις κατσαρόλες, ετοιμάζουν φαγητό με συνταγές της μαμάς και της γιαγιάς τους. Πρόκειται για μια ταβέρνα που φέρνει καθημερινά την παράδοση στο πιάτο σου, με πιάτα μαγειρευτά, της κατσαρόλας, του φούρνου και της σχάρας, τα οποία συνδυάζονται με αλοιφές, σαλάτες με ολόφρεσκα λαχανικά, ελιές τσακιστές, μανιτάρια, χαλλούμι και άλλα. Εκτός από τις σταθερές επιλογές, οι σερβιτόροι θα σε ενημερώσουν και για τα πιάτα ημέρας, όπως είναι η χοιρινή κρασάτη πανσέτα με χοιρινό κυπριακής εκτροφής, μαριναρισμένη σε κόκκινο κρασί, ξηρό κόλιανδρο και κύμινο, ψημένη στη σχάρα και σερβιρισμένη με πατάτες. Κάθε βράδυ, σερβίρονται κυπριακοί μεζέδες, ενώ το φαγητό στο κυριακάτικο τραπέζι είναι πατροπαράδοτο: σούβλα (αρνί και κοτόπουλο), παστίτσιο, γεμιστά, πατάτες του φούρνου, σαλάτα, ταχίνι και ελιές.
Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ 110, Λακατάμια, 22381822.

 Συκαμινιά
Ένα απ’ τα πρώτα παραδοσιακά μαγειρεία που άνοιξαν στην περιοχή της παλιάς Λεμεσού, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να μας φτιάχνει καθημερινά μαγειρευτά φαγητά, με την προσωπική φροντίδα της κυρίας Δήμητρας. Στο φιλόξενο αυτό μέρος τα πάντα ετοιμάζονται με φρέσκα και αγνά υλικά, με τα πιάτα ημέρας να περιλαμβάνουν  όσπρια, κοκκινιστά και εποχιακά φαγητά. Δοκίμασε τα αφέλια με πουργούρι, τα φασόλια γίγαντες, τον μουσακά, το κολοκάσι με χοιρινό, τη μαρίδα, το γιουβέτσι κοτόπουλο και για το τέλος, ένα από τα επιδόρπια, όπως το κέικ ινδοκάρυδο.
Ελευθερίας 26, Λεμεσός, 25365280.

Στου Ρουσιά
Βρίσκεται σε μια γραφική στοά της Λάρνακας και έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια για το ποιοτικό της φαγητό, τους μεζέδες και το φιλικό προσωπικό. Μερικά από τα πιάτα που αποτελούν σήμα κατατεθέν της, το σέλινο με κουρκούτι, τα κρεατοφαγικά ραβιολάκια καλοϊρκά, οι σιεφταλιές, το συκώτι κότας σε χυμό ροδιού, το βοδινό στιφάδο με ρύζι και οι κολοκυθοκεφτέδες, τα οποία μπορείς να παραγγείλεις τόσο το πρωί όσο και το βράδυ.
Νικόλαου Λανίτη, Λάρνακα, 24400676, 99243870.

Κουτουρού Ουζερί
Στο κέντρο της Πάφου, σε ένα διατηρητέο κτίριο που δεσπόζει στην ανανεωμένη πλατεία, βρίσκεται το Κουτουρού Ουζερί που βγάζει τα τραπεζάκια έξω και σερβίρει πιάτα από την κυπριακή και ελληνική κουζίνα που μυρίζουν παράδοση. Τα μεσημέρια υπάρχουν λίγες και καλές προτάσεις μαγειρευτού φαγητού, όπως είναι οι φακές που φτιάχνουν με κριθαράκι και καραμελωμένα κρεμμύδια και σερβίρονται με το ψωμί που ζυμώνουν οι ίδιοι. Τα βράδια, η διάθεση αλλάζει, το ίδιο και το μενού (που ανανεώνεται καθημερινά) και τα πάντα παίρνουν έναν ατμοσφαιρικό χαρακτήρα. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα, το χαλούμι σε φύλλο κρούστας με μέλι που ψήνεται στον φούρνο, η εξαιρετική φάβα που γαρνίρεται με κρεμμύδια και ελαιόλαδο, η σαλάτα με ντοματίνια και προσούτο και τα αρνίσια κεφτεδάκια με γιαούρτι.
25ης Μαρτίου 8, Πάφος, 26952953.

Ουζερί
Με θέα της θάλασσα και το μαγευτικό Κάστρο της Πάφου, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Almyra, παραμένει πιστό στα μυστικά της επιτυχίας του. Τα φρέσκα και καλομαγειρεμένα πιάτα αντλούν έμπνευση από Ελλάδα και Κύπρο, με την υπογραφή του έμπειρου σεφ Νίκου Κίμωνος. Σταθερές αξίες παραμένουν οι επιλογές από μεζεδάκια, όπως το χταποδάκι με μεσογειακή σάλτσα, τα ντάκος με φέτα, αλλά και τα βοδινά φιλετάκια με σος στιφάδου. Στα συν είναι βεβαίως και η ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών που διαθέτει το εστιατόριο καθώς και τα θαυμάσια επιδόρπιά του, όπως το γλυκό πορτοκάλι με παγωτό μαστίχα.
Ξενοδοχείο Almyra, Λεωφόρος Ποσειδώνος 12, Πάφος, 26888741.

Παλαιά Ελιά
Εδώ η παράδοση συναντά το σήμερα, με τις κολώνες της δεκαετίας του ‘60 να έχουν αποκατασταθεί, το ψηφιδωτό πάτωμα να έχει αναπαλαιωθεί και τις σιδερένιες φιγούρες αθλητών στα παράθυρα, να παραμένουν πρωταγωνιστές και δένουν αρμονικά με τα σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στην Παλαιά Ελιά έχει σχεδιαστεί ένας χώρος οικείος για τους παλαιούς θαμώνες του Κεραυνού Στροβόλουκαι την ίδια στιγμή ελκυστικός και ζεστός για τους νέους, σε ένα συναπάντημα γενεών αλλά και γεύσεων, αφού οι φρέσκες συνταγές ανανεώνουν παραδοσιακές γεύσεις. Με ένα επιβλητικό γέρικο δέντρο Ελιάς να δεσπόζει στη «μικρή πλατεία», υποδέχεται τους επισκέπτες και θαμώνες με ανοιχτά κλαδιά αγκαλιάζοντας παλιούς και νέους σε μια πανδαισία γεύσεων, μελωδιών και συναισθημάτων. Παράγγειλε το εξαιρετικό αρνί κότσι, τον μοσχαρίσιο μουσακά του βοσκού, τη σαλάτα ντάκος, το κοτόπουλο του κάμπου και το δημοφιλές Χαλλούμι Μπακλαβά, που είναι ζεστό και λουσμένο με μια γλυκιά σάλτσα από σύκο και κουμανταρία.
Σταδίου 44, Στρόβολος, 22252600.

Γάστρα Μαγειρείο Ταβερνάκι
Με το σλόγκαν «εμείς δεν ψήνουμε απλώς, μαγειρεύουμε και δημιουργούμε», το μαγειρείο-ταβερνάκι της Λεμεσού παντρεύει την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα, αναδεικνύοντας και εξελίσσοντας την γαστρονομία του νησιού. Σε αυτό τον ζεστό χώρο, πάμε το μεσημέρι και το βράδυ και παραγγέλνουμε μαγειρευτά φαγητά, που υπογράφει ο σεφ Αντρέας Αναστασίου. Αυτή την περίοδο, πρωταγωνιστούν οι γεμιστοί ανθοί κολοκυθιάς, αλλά και οι διαχρονικές αξίες – το βοδινό συκωτάκι, τα αρνίσια παϊδάκια, το χταπόδι σχάρας, οι ντομάτες με τα αβγά, τα λουκάνικα στη σχάρα, η χοιρινή τηγανιά και τα σοτέ μανιτάρια.
Παναγιώτη Συμεού 5-6, Λεμεσός, 25108718.

Ζήνων Μεζεδοπωλείο-Ταβέρνα
Το Ζήνων ξεκινά από νωρίς το μεσημέρι να σερβίρει νόστιμα μαγειρευτά και όσπρια αλλά και ψητά στη σχάρα όλα συνοδευμένα με φρεσκοψημένο ψωμί, ενώ το βράδυ προσφέρει κυπριακά μεζεδάκια, με πινελιές από την ελληνική κουζίνα. Τα καρό τραπεζομάντιλα, οι τόνενες καρέκλες, το ξύλο και η πέτρα που πρωταγωνιστούν και καθιστούν τον χώρο ζεστό, οικείο και φιλόξενο. Δοκίμασε το συκώτι κοτόπουλου τσιγαρισμένο με κουμανταρία, το κουνέλι λεμονάτο, το ψητό χαλούμι, τα σπιτικά κεφτεδάκια, τους κολοκυθοκεφτέδες, τις πούλλες, το λουκάνικο σαγανάκι, τα τσακρίδια με τα αβγά και από τα φαγητά ημέρας, τα κανελόνια και  το λεμονάτο κουνέλι με πατάτες αντιναχτές
Μακεδονίας 8, Λάρνακα, 70002450.

Η Στοά του Δημήτρη
Σε αυτό το δημοφιλές μαγειρείο, στην περιοχή της αγοράς του Αγίου Αντωνίου, το φαγητό είναι πάντα άψογο, το ίδιο και η εξυπηρέτηση, κάτι που γνωρίζουν καλά οι φανατικοί του θαμώνες. Τα πιάτα στο μενού, που αλλάζουν καθημερινά, θα εντοπίσεις όσπρια, μαγειρευτά, ψαρικά, καθώς και όλα τα γνωστά είδηση σχάρας. Κουκιά κούννες, λουβιά φρέσκα, φασολάδα πλακύ, ρεβίθια, καλαμαράκι στα κάρβουνα, ψητό αρνί, αρνί με σπανάκι και πολλά άλλα.
Διγενή Ακρίτα 28, Λευκωσία, 22343030.

Ματθαίος
Ο Ματθαίος, στην πλατεία της Φανερωμένης, συνδέεται άμεσα με την κουλτούρα του τόπου μας, γι’ αυτό και εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί μια αξία ανεκτίμητη στην παλιά πόλη. Πέραν από τα πιάτα ημέρας, στο μενού θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες εκπλήξεις, ψημένες όλες με πολύ πολύ μεράκι. Εμείς παραγγέλνουμε κάθε φορά το αρνί φούρνου (που λιώνει στο στόμα), τα αρνίσια συκωτάκια ψημένα στο τηγάνι, τις μπάμιες και τις μελιτζάνες.
28ης Οκτωβρίου, Παλιά Λευκωσία, 22755846.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 161.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS