ΕστιατόριαΒουνόΕκδρομή: Πέντε αγαπημένα στέκια στην κυπριακή ύπαιθρο

Εκδρομή: Πέντε αγαπημένα στέκια στην κυπριακή ύπαιθρο

Διοργανώνουμε μονοήμερες εξορμήσεις στην ύπαιθρο, με αφορμή πέντε εστιατόρια και καφενεία που η απόσταση απ’ τα αστικά κέντρα δεν τα εμπόδισε να γίνουν αγαπημένα στέκια για τους κατοίκους ολόκληρου του νησιού.

Από την Νταϊάνα Αζά

ΛΥΜΠΙΑ
Ένα πετρόκτιστο διατηρητέο στο χωριό μεταμορφώθηκε στο πανέμορφο καφενείο-μπαρ Κασκαντέρ, που έχει γίνει το εναλλακτικό σημείο συνάντησης για τους κατοίκους ολόκληρους του νησιού. Στόχος τού ιδιοκτήτη του, Μιχάλη Βρυωνίδη, ήταν να δημιουργήσει έναν χώρο χωρίς ταμπέλες, μακριά απ’ την τοξικότητα της πόλης, που οι θαμώνες του θα μπορούν να αράξουν, θα απολαύσουν το ποτό τους, να ακούσουν ωραίες μουσικές και να έρθουν κοντά, συζητώντας περί ανέμων και υδάτων. Εκεί θα βρεις γηγενείς ποικιλίες κρασιού, κλασικά κοκτέιλ, διαφορετικά είδη ζιβανίας, κουμανταρία  και κρύα πιατάκια, με τυριά, αλλαντικά, φρούτα εποχής και κουλούρι από το χωριό.
Ολυμπιάδος 6, Λύμπια, 99446051.

ΚΑΛΛΕΠΕΙΑ
Στο υπέροχο Kika’s Garden, τον κήπο της φιλόξενης Κίκας, θα απολαύσεις τη θέα αλλά και ένα πλούσιο πρόγευμα, με φρέσκα υλικά από το μποστάνι της και άλλα βιολογικά προϊόντα. Ξεκινά με πέντε διαφορετικά είδη ζεστού ψωμιού (σιταρένιο, κριθαρένιο, κολοκυθόψωμο, μελόψωμο και τσουρέκι) που ζυμώνει και ψήνει σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, σερβίροντάς τα με περισσότερα από 6 είδη σπιτικής μαρμελάδας, που φτιάχνει η ίδια, χωριάτικο χαλούμι και ελιές. Το δικό μας αγαπημένο πιάτο είναι η κυπριακή shakshuka με φρέσκα αβγά από τις κότες της, μανιτάρια, καπνιστό μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές και σάλτσα που έρχονται στο τραπέζι ζεστά στο τηγάνι.
Καλλέπεια, επ. Πάφου, 99459400.

ΤΕΡΣΕΦΑΝΟΥ
Η Δημιουργική Ταβέρνα «Το Πατρικό» κατάφερε απ’ την πρώτη μέρα λειτουργίας του το 2012 να τοποθετήσει την Τερσεφάνου σε περίοπτη θέση στον χάρτη του κυπριακού fine dining. Τα αδέλφια Φώκου πήραν το ρίσκο, γιατί είχαν πάντα στο μυαλό πως «αν ο κόσμος βρει κάτι αυθεντικό, θα το στηρίξει όπου κι αν βρίσκεται». Στόχος τους ήταν να εξελίξουν την κυπριακή κουζίνα και να δουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Ρώτησαν, πειραματίστηκαν και τελικά την εκτίμησαν ακόμη πιο πολύ, αναδεικνύοντας τη γαστρονομική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Πριν από μερικές μέρες εγκαινιάστηκε το νέο τους, καλοκαιρινό μενού, στο οποίο ο Κυριάκος Φώκου αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την κυπριακή γαστρονομική κουλτούρα του τόπου, με πρωτότυπους συνδυασμούς γεύσεων και ενδιαφέρουσες παραλλαγές παραδοσιακών συνταγών του τόπου.
Αρχ. Μακαρίου Γ’, Τερσεφάνου, Λάρνακα, 24424831.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΛΙΑΤΟΥ
Στην Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου, το μικρό και γραφικό χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, αυτό το καλοκαίρι έκανε την εμφάνισή του ένα κουκλίστικο εστιατόριο που εξειδικεύεται στο πρωινό και το brunch. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, προσφέρονται τρία διαφορετικά είδη «μπουκώματος», που σερβίρονται πάνω σε τοστ προζυμένιου ψωμιού, δύο αβγά τηγανητά ή ποσέ σε sous-vide,  σαλάτα baby ruccola ντοματίνια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το Πιτσιλλίσιμο με σπιτική μαρμελάδα ντομάτας αρωματισμένη με αρμπαρόριζα, χαλλούμι και λουκάνικο, το Κυπριακο με μαρμελάδα μόσφιλο, χαλλούμι και χοιρομέρι Πιτσιλιάς και το Αβοκαντένιο με παρθένα σος ντομάτας με ρεβίθια, αβοκάντο και τσιπς γλυκοπατατας. Ανάμεσα στις επιλογές, και οι γλυκές τους παρασκευές, όπως οι αβγόφετες με προζυμενιο ψωμί, το ζαχαράτο με ζάχαρη αχνη και κανελα, το Αναράτο με αναρή, έψημα σταφυλιού και φράουλες και το Μπανανάτο με κρέμα biscoff, μπανάνα και chia seeds. Κάθε Πέμπτη ετοιμάζεται το περιβόητό τους κλέφτικο, ενώ από Τρίτη μέχρι Κυριακή, από τις 17:00 μέχρι αργά το βράδυ οι θαμώνες παραγγέλνουν τα πεντανόστιμα Πιττάκος El Boukkomador, που αποτελούν ένα fusion Κυπριακής με μεξικανικής κουζίνας, με αρνάκι οφτό, σος  γιαουρτολέμονο, κόκκινο κρεμμυδάκι και φρέσκο κόλιανδρο, τα burgers και τα πιατάκια της παρέας, που περιλαμβάνουν από χούμους παντζαριού μέχρι χαλλούμι με μαρμελάδα ντομάτας.
Κοινοτικό πάρκο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου, επ. Λευκωσίας, 95966252.

ΣΩΤΗΡΑ
Στην εσωτερική αυλή ενός πανέμορφου πετρόκτιστου σπιτιού του Μουσικού θα καθίσεις κάτω από τις κληματαριές, δίπλα από τις καμάρες και θα φας το σπιτικό χωριάτικο χαλούμι που ψήνεται αμέσως μετά την παραγγελία σου. Εξαιρετικό είναι το κολοκάσι καππαμάς, αλλά και το κλέφτικο, που αυτή την περίοδο του χρόνου έχει την τιμητική του. Εκτός από τον πλούσιο μεζέ του, υπάρχει και η επιλογή του μίνι μεζέ, με ορεκτικά, μπριζόλα, κοτόπουλο και επιδόρπιο.
Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, Αμμόχωστος, 23828833.

ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ
Στο Jar Preserves κάνεις κράτηση για εσένα και την παρέα σου και απολαμβάνεις ένα tasting breakfast, που αποτελείται από τις λιχουδιές που θα ετοιμάσει αποκλειστικά για εσάς η Έλλη. Στο τραπέζι θα προσγειωθούν μαρμελάδες εσπεριδοειδών, τις οποίες μπορείς στη συνέχεια να αγοράσεις, αλλά και σπιτικά αλμυρά, διάφορα γλυκά, αλλά και τα ξακουστά αγγλικά scones, που φτιάχνει η μαμά της.
Κάτω Δρυς, τηλ. 96476265.

Περιοδικό “Go”, τεύχος 166.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS