ΕστιατόριαΒουνόΓκουρμέ στο χωριό

Γκουρμέ στο χωριό

Διοργανώνουμε μονοήμερες εξορμήσεις στα περίχωρα και στο βουνό, γνωρίζουμε αθέατες πτυχές του νησιού και κάνουμε στάσεις σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της κυπριακής υπαίθρου. 

ΛΟΦΟΥ

Πού θα πας: Το χωριό είναι γνωστό για την όμορφη, παραδοσιακή του αρχιτεκτονική του και τα πολλά ελικοειδή πλακόστρωτα δρομάκια. Ένα υπέροχο σκηνικό, ιδανικό για περιπάτους και χαλάρωση. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα αξιοθέατά του είναι ένα μικρό αγροτικό μουσείο, το παλιό σχολείο της Λόφου κι η παραδοσιακή βρύση της Ελιτζής, που χρονολογείται από το 1842. Η βρύση αποτελεί το σημείο απ’ όπου οι κάτοικοι της Λόφου προμηθεύονταν με νερό τον παλιό καιρό και αποτελούσε ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.

Τι θα φας:  Στο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο Apokryfo, ένα σύμπλεγμα από λιθόκτιστα αναπαλαιωμένα σπίτια, βρίσκεται το εστιατόριό Αγρινό, που θα ανοίξει ξανά για το κοινό την πρώτη εβδομάδα του Ιούλη, με έναν νέο, εξωτερικό χώρο, κάτω απ’ τις ροδιές. Σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο, με γκουρμέ γεύσεις που εμπνέονται από την κυπριακή κουζίνα, χρησιμοποιώντας ολόφρεσκα προϊόντα της περιοχής. Ένα από τα πιο δημοφιλή του πιάτα είναι το κλέφτικο, που λιώνει στο στόμα, αλλά και οι ζεστοί λουκουμάδες που σερβίρονται με παγωτό μαστίχα και ένα σφηνάκι από τη δική τους αρωματική ζιβανία. Μέσα στο καλοκαίρι θα εγκαινιαστεί και ο νέος, ιδιωτικός χώρος, ιδανικός για ρομαντικά ραντεβού, όπου τα άτομα που θα κάνουν κράτηση για απολαμβάνουν ένα special dinner, με ένα μενού φτιαγμένο ειδικά για την περίσταση. Ξενοδοχείο Apokryfo, Λόφου, επαρχία Λεμεσού, 25813777 και 96475530.

ΚΑΛΛΕΠΕΙΑ

Πού θα πας: Ο πολιτισμός δεν κατάφερε να αλλοιώσει τη φυσική ομορφιά της Καλλέπειας, ενός χωριού που ξεπηδάει μέσα από το πράσινο, με ενδημικά φυτά που σκορπούν χιλιάδες μεθυστικά αρώματα. Η φύση έντυσε τη γη με τα ομορφότερα σχήματά της – βουνό, απότομοι γκρεμοί, πλούσιες κοιλάδες με εκτάσεις άγριας βλάστησης αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Τη διασχίζει ο ποταμός Έζουσας με τους παραπόταμους του, Αμμάτι και Κάλαμος, ο οποίος υπήρξε πηγή ζωής για τους αγρότες της περιοχής. Στις όχθες του, υπάρχουν ιτιές, πεύκα, κυπαρίσσια και μεγάλες τρεμιθιές και πολλές φυσικές πηγές.

Τι θα φας: Στο υπέροχο Kika’s Garden, τον κήπο της φιλόξενης κυρίας Κίκας, θα απολαύσεις τη θέα αλλά και ένα πλούσιο πρόγευμα, με φρέσκα υλικά από το μποστάνι της και άλλα βιολογικά προϊόντα. Ξεκινά με πέντε διαφορετικά είδη ζεστού ψωμιού (σιταρένιο, κριθαρένιο, κολοκυθόψωμο, μελόψωμο και τσουρέκι) που ζυμώνει και ψήνει σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, σερβίροντάς τα με περισσότερα από 6 είδη σπιτικής μαρμελάδας, που φτιάχνει η ίδια, χωριάτικο χαλούμι και ελιές. Το δικό μας αγαπημένο πιάτο είναι η κυπριακή shakshuka με φρέσκα αβγά από τις κότες της, μανιτάρια, καπνιστό μπέικον, μανιτάρια, πιπεριές και σάλτσα που έρχονται στο τραπέζι ζεστά στο τηγάνι.  Καλλέπεια, επ. Πάφου, 99459400.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΟΥΝΤΑΣ

Πού θα πας: Είναι ένα μικρό χωριό, με μεγάλη ιστορία. Νοτιοδυτικά του χωριού και στην δυτική όχθη του ποταμού Σερράχη, υπάρχει παλιός νερόμυλος, κτισμένος με πέτρες του ποταμού, που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα παραδοσιακού νερόμυλου της Κύπρου. Όταν βρεθείς στο χωριό, αξίζει να φτάσεις στην κορυφή του λόφου Κόρακα, που βρίσκεται στα βορειανατολικά, για να αγναντέψεις την απρόσκοπτη θέα.

Τι θα φας: Το εστιατόριο Salt & Fire βρίσκεται 30 λεπτά μακριά από τη Λευκωσία κι όμως, κατάφερε από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του να αποκτήσει λίστα αναμονής. Διαθέτει ένα μικρό και περιεκτικό μενού με ορεκτικά, όπως φουά γκρα, ταρτάρ και σαλάτες. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο όμως έχει το κρέας, το οποίο εισάγεται από την Αυστραλία και συγκεκριμένα από μια φάρμα που αναδείχθηκε ως μια από τις καλύτερες στον κόσμο. Κυριάκου Μάτση, Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, 99999585.

ΤΕΡΣΕΦΑΝΟΥ

Πού θα πας: Η Τερσεφάνου είναι ένα χωριό ιστορικό, το οποίο ο Γάλλος ιστορικός Λουί Ντε Μας Λατρί αναφέρει ως Tersephano και το περιλαμβάνει μεταξύ των φεούδων της περιόδου της Φραγκοκρατίας. Απέχει 14 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρνακας και είναι κτισμένη στην παράκτια πεδιάδα της Λάρνακας, σε μέσο υψόμετρο 50 μέτρων, ενώ δύο χιλιόμετρα βορειανατολικά του χωριού όρια βρίσκεται κτισμένο, πάνω στο ποταμό Τρέμιθο, το ομώνυμο φράγμα. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές εκκλησίες και εξωκλήσια, από τα οποία ξεχωρίζει η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας που είναι κτίσμα του 17ου αιώνα, του Αγίου Γεωργίου Άρπερας που ιδρύθηκε το 1745, του Αγίου Ανδρονίκου και του Αγίου Γεωργίου του Ποταμού που κτίστηκαν τον 16ο αιώνα. Στην περιοχή του χωριού υπάρχει, επίσης, αρχαιολογικός χώρος των προϊστορικών χρόνων.

Τι θα φας: Η Δημιουργική Ταβέρνα «Το Πατρικό» κατάφερε απ’ την πρώτη μέρα λειτουργίας του (το 2012) να τοποθετήσει την Τερσεφάνου σε περίοπτη θέση στο χάρτη του κυπριακού fine dining. Τα αδέλφια Φώκου πήραν το ρίσκο, γιατί είχαν πάντα στο μυαλό πως «αν ο κόσμος βρει κάτι αυθεντικό, θα το στηρίξει όπου κι αν βρίσκεται». Στόχος τους ήταν να εξελίξουν την κυπριακή κουζίνα και να δουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Ρώτησαν, πειραματίστηκαν και τελικά την εκτίμησαν ακόμη πιο πολύ, αναδεικνύοντας τη γαστρονομική και πολιτιστική μας κληρονομιά. Το καλοκαιρινό τους μενού, αποτελεί μια αναδρομή στα πιο δημοφιλέστερα πιάτα των τελευταίων 8 χρόνων, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των πελατών τους. Η εξαιρετική σκορδαλιά με τις φορμόζες, το κοτόπουλο στα κάρβουνα, με κουλουμπρά και ρεπανάκι γλασαρισμένα με μπέικον κρασάτο και μαρμελάδα μόσφιλο, η λουβάνα με καλαμάρι και καραμελωμένο παστουρμά , το (ολοκαινούριο) κέικ με κολοκάσι, κουμανταρία και κυπριακό καφέ και πολλά άλλα. Αρχ. Μακαρίου Γ’, Τερσεφάνου, Λάρνακα, 24424831.

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΑΣΑ

Πού θα πας: Η υπέροχη αυλή της εκκλησίας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ (στη φωτογραφία εξωφύλλου), οφείλεται στο μεράκι του και την αγάπη ενός πάτερ για τον τόπο του, στον οποίο ό,τι κι αν φυτέψεις ανθίζει. Η Πλατανιστάσα αποτελεί ένα χωριό ιδανικό για ολοήμερες βόλτες, με δεκάδες ιστορικά μνημεία. Στο χώρο του Μουσείου Λαϊκής Παράδοσης κάποτε λειτουργούσε ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Μέσα από την ιστορία του, γνωρίζουμε την καθημερινότητα των κατοίκων στο παρελθόν, τις εργασίες από τη συγκομιδή των ελιών μέχρι την παραγωγή ελαιόλαδου. Στο χωριό θα εντοπίσεις και έναν νερόμυλο, ο οποίος για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων της γύρω περιοχής. Βρίσκεται σχεδόν ένα μέτρο πάνω από την κοίτη του ποταμού, στην νότια πλευρά του, απέναντι από ένα καταπράσινο από φουντουκιές και καρυδιές.

Τι θα φας: Στην αυλή του εστιατορίου το Boukkoma, όπου θα παραγγείλεις κυπριακό brunch και θα σου φέρουν λουκάνικα Πλατανιστάσας, χαλούμι, χωριάτικα αβγά, κουλούρι που ζυμώνεται από τους ίδιους, λαχανικά, ελιές και σπιτική μαρμελάδα, όλα σπιτικά, με προϊόντα του χωριού. Το μεσημέρι θα φας ψημένα στη σχάρα κρεατικά, φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά σου, αλλά και γκουρμεδιές με άρωμα Κύπρου, όπως είναι το χούμους με παντζάρι και τα πομπίνια με κιούλι «αρμπαρόριζα». Πλατανιστάσα, επαρχία Λευκωσίας, 95966252.

ΑΓΡΟΣ

Τι θα δεις: Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της Κύπρου, με μουσεία, μονοπάτια της φύσης, ιστορικά μνημεία, βιοτεχνίες, πάρκα και γήπεδα. Αξίζει να επισκεφθείς το Μουσείο του Σόλωνα Φραγκουλίδη, ενός από τους πρωτοπόρους ζωγράφους της πρώτης γενιάς της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, το γλυπτό της Αγωνίστριας της Πιτσιλιάς, σε μπρούντζο και πέτρα, φιλοτεχνημένο από τον γνωστό γλύπτη Χρίστο Συμεωνίδη, το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής με την ξύλινη στέγη και την εκκλησία της Παναγίας Ελεούσας. Αφού χορτάσεις πολιτισμό, χαλάρωσε με μια περιδιάβαση στα δρομάκια του χωριού και ξεκουραστείτε σε ένα από τα μικρά καφενεία για να απόλαυσε ένα γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο. Μη φύγεις αν δεν κάνεις μια στάση στο εργαστήριο της Νίκης και στο Εργοστάσιο Τριανταφύλλων Χριστάκης Τσολάκης, για να μάθεις τα πάντα γύρω από τη Ρόδη Δαμασκηνή, αυτή τη μοναδική ποικιλία τριανταφυλλιάς, από την οποία παρασκευάζεται το ξακουστό ροδόσταγμα.

Τι θα φας: Ο αγαπημένος προορισμός στην ορεινή Λεμεσό, τα τελευταία χρόνια κέρδισε πολλά αστεράκια στις καρδιές μας, χάρη στο Μπακάλικο του Χαψή. Το παλιό μπακάλικο που μετατράπηκε σε ένα κουκλίστικο μαγαζάκι, ανοίγει κάθε Σάββατο και Κυριακή, σερβίροντας ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα  πρωινά στο Instagram. Ονομάζεται «Το μπούκωμα», είναι για δύο άτομα και αποτελείται τρία τηγανητά αβγά πάνω σε ζεστές καπίρες,  λούντζα κρασάτη, μια ποικιλία από κυπριακά τυριά (ένα από αυτά με τη συνοδεία κουμανταρίας), λούντζα, φρεσκοκομμένα αγγούρια και ντομάτες, σύκα παστά και μαρμελάδα. Αν είσαι όμως μοναχικός επισκέπτης, υπάρχει και η «Πομιλοροτηανιά» που περιλαμβάνει ένα τηγανητό αβγό, καπήρες, λούντζα, χαλλούμι αιγινό, φρούτα και λαχανικά. Λεωφόρος Αγρού 114, τηλ. 99409108.

ΣΩΤΗΡΑ

Τι θα δεις: Η Σωτήρα είναι ένα από τα εύφορα γεωργικά χωριά της περιοχής των Κοκκινοχωρίων και παράγει ζουμερά καρπούζια, σύκα και ρόδια, καθώς και κολοκάσι, το οποίο γιορτάζεται κάθε Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Κολοκασιού. Το χωριό ιδρύθηκε κατά τη Βυζαντινή Περίοδο και ανάμεσα στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο του 16ου αιώνα), καθώς και το Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Τι θα φας: Στην εσωτερική αυλή ενός πανέμορφου πετρόκτιστου σπιτιού του Μουσικού θα καθίσεις κάτω από τις κληματαριές, δίπλα από τις καμάρες και θα φας το σπιτικό χωριάτικο χαλούμι που ψήνεται αμέσως μετά την παραγγελία σου. Εξαιρετικό είναι το κολοκάσι καππαμάς, αλλά και το κλέφτικο. Κυριάκου Μάτση 6, Σωτήρα, Αμμόχωστος, 23828833.

ΚΑΤΩ ΔΡΥΣ

Πού θα πας: Στην είσοδο του χωριού, θα συναντήσεις τον πελώριο Πλάτανο, που φυτεύτηκε από το 1907, όπου μπορείς να πιεις το καφέ σου και να γευτείς τα παραδοσιακά φαγητά του ομώνυμου εστιατορίου. Προχωρώντας, θα δεις τις όμορφες νεοκλασικές κατοικίες με κίονες και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, όπου θα γνωρίσεις την ιστορία , τα ήθη και τα έθιμα του Κάτω Δρυ, μέσα από το πέρασμα του χρόνου. Μη φύγεις αν δεν κάνεις μια βόλτα από το Μουσείο Μέλισσας, το Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, το Ξωκλήσι Τιμίου Προδρόμου, αλλά και το Ενετικό Γεφύρι.

Τι θα φας: Στο Jar Preserves θα κάνεις κράτηση καιρό πριν για εσένα και την παρέα σου και θα απολαύσεις ένα tasting breakfast, που αποτελείται από τις λιχουδιές που θα ετοιμάσει αποκλειστικά για εσάς η Έλλη. Στο τραπέζι θα προσγειωθούν μαρμελάδες εσπεριδοειδών, τις οποίες μπορείς στη συνέχεια να αγοράσεις, αλλά και σπιτικά αλμυρά, διάφορα γλυκά, αλλά και τα ξακουστά αγγλικά scones, που φτιάχνει η μαμά της.  Κάτω Δρυς, τηλ. 96476265.

 

ΛΥΜΠΙΑ

Πού θα πας: Τα Λύμπια είναι κτισμένα σε μέσο υψόμετρο 260 μέτρων με τα νότιά τους σύνορα να αποτελούν μέρος των διοικητικών ορίων των επαρχιών Λευκωσίας -Λάρνακας. Στα ανατολικά του χωριού βρίσκεται η τοποθεσία με το όνομα «Φτέλια», όπου είναι κτισμένος ένας προχριστιανικός οικισμός με αρχαίους τάφους. Η τοποθεσία αυτή ονομαζόταν Ολυμπία, σύμφωνα με τους μελετητές, πράγμα που την συνδέει με την ονομασία του χωριού.

Τι θα φας: O δημιουργικότατος σεφ στην κουζίνα του εστιατορίου Πειραγμένα… πειράζει τα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα και μας τα σερβίρει αλλιώς. Τα γκουρμέ εδέσματα έχουν ως βάση τα φρέσκα εποχιακά υλικά, γι’ αυτό και το μενού αλλάζει διαρκώς. Από τα καλοκαιρινά του πιάτα, ξεχωρίζει η κρύα πικάντικη σούπα gaspaccio με λάδι βασιλικού, το chutney ντομάτας με χοντροκομμένο καρύδι, τα μπιφτέκια στη σχάρα με ανάλατη αναρή και φρούτα του δάσους, το αρνί tagine με γιαούρτι, αρωματισμένο με φρέσκο δυόσμο, το χοιρινό sous vit με σάλτσα από ανανά και καβουρδισμένο σησάμι και το πατέ από συκωτάκια κότας και πάπιας με μούρα. Κι όταν τα πιάτα αδειάσουν, ετοιμάσου για το γλυκό. Τον χαλβά κατσαρόλας με σιρόπι από γιασεμί, σορμπέ τριανταφύλλου, σπόρους καρπουζιού και φυστίκι αιγίνης, καβουρδισμένο με κάρδαμο. Θεοδώρου Μαυροσάββα 15, Λύμπια, Λευκωσία, 22524333

Περιοδικό “Go”, τεύχος 118.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS