ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFE7 μύθοι για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

7 μύθοι για το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ

Όλοι οι μύθοι πίσω από τον τρόμο που προκαλεί η ιδέα της σοβαρής αυτής λοίμωξης.

1. Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ προκαλείται μόνο από την χρήση ταμπόν

Τα ταμπόν δεν προκαλούν από μόνα τους ΣΤΣ. Το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε τοξίνες που παράγονται από βακτήρια και πιο συγκεκριμένα από τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο και από τον «β» αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Τα ταμπόν παλαιότερης τεχνολογίας αύξαναν τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου, λόγω των υλικών τους, αφού ήταν κατασκευασμένα από πολυεστέρα και πολυακρυλικά, υλικά που δημιουργούν ένα φιλικό περιβάλλον για τα βακτήρια. Η αδυναμία του οργανισμού να αναπαράγει αντισώματα για να πολεμήσει τις τοξίνες που παράγει ο οργανισμός είναι συνήθως η αιτία για την εμφάνιση του ΣΤΣ. Ωστόσο η παραμονή ενός ταμπόν μέσα στον κόλπο δεν πρέπει να ξεπερνά τις αναγραφόμενες ώρες, τόσο για την αποφυγή της εμφάνισης του ΣΤΣ όσο και για λόγους υγιεινής. Επίσης είναι σημαντικό να επιλέγετε το σωστό μέγεθος ταμπόν, ανάλογα με την ροή του αίματος και την διάρκεια της περιόδου.

2. Αν ξεπεράσεις τις επιτρεπόμενες ώρες της χρήσης ενός ταμπόν, θα πάθεις ΣΤΣ

Έχει συμβεί σε όλες όσες κάνουν χρήση ταμπόν να το κρατήσουν μερικές ώρες παραπάνω από το επιτρεπτό. Αυτό δεν συνεπάγεται με εμφάνιση ΣΤΣ υποχρεωτικά, ούτε σημαίνει πως θα αρρωστήσετε αν σας συμβεί. Απλά είναι προτιμότερο να είστε τυπικές και να φροντίζετε για τις σωστές αλλαγές και την χρήση των ταμπόν.

3. Το ΣΤΣ είναι μια μόλυνση της περιόδου

Το ήμισυ των περιπτώσεων με ΣΤΣ που έχουν αναφερθεί δεν έχουν λάβει χώρα κατά την έμμηνο ρύση, λέει η Dr. Linda Nicoll του NYU Langone Medical Center. Σίγουρα το περιβάλλον που δημιουργείται κατά της διάρκεια της περιόδου είναι πιο φιλικό για την ανάπτυξη βακτηριών, αλλά το ΣΤΣ έχει εκδηλωθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν λοιμώξεις που σχετίζονται με τον τοκετό ή κοινές χειρουργικές επεμβάσεις, μολύνσεις του μαστού κατά την διάρκεια του θηλασμού, αλλά και εγκαύματα.

4. Ο κόλπος σας θα σας δείξει αν έχετε ΣΤΣ

Όλα τα ανεπιθύμητα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται οπουδήποτε αλλού, εκτός από τον κόλπο. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι οξύς πυρετός, εξανθήματα που θυμίζουν ηλιακά εγκαύματα (κυρίως στα άνω και κάτω άκρα), πονοκέφαλοι, ναυτία, εμετοί και υπόταση. Στην περιοχή των γεννητικών οργάνων δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε κάτι το οποίο θα μπορούσε να μαρτυρά την λοίμωξη.

5. Το ΣΤΣ είναι μια αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση

Η λοίμωξη αυτή προκαλείται από βακτήρια που υπάρχουν στον ανθρώπινο οργανισμό και σε όλους τους ανθρώπους. Όλοι μπορούν να εμφανίσουν ΣΤΣ, ακόμα και άντρες και παιδιά. Ο κίνδυνος σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι ευάλωτο στον οποιονδήποτε.

6. Το ΣΤΣ είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Το ΣΤΣ δεν μεταδίδεται σεξουαλικά, ούτε επηρεάζεται από τις ερωτικές μας δραστηριότητες. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις σε κάθε περίπτωση και περίσταση.

7. Το ΣΤΣ είναι κάτι συνηθισμένο

Παρά την μεγάλη διάσταση που έχει πάρει το θέμα του συνδρόμου από τα Μέσα και τα γυναικεία περιοδικά, η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι που συμβαίνει τόσο συχνά στις γυναίκες. Παρότι είναι μια πολύ σοβαρή λοίμωξη, προσβάλει μόλις 1 γυναίκα στις 100,000.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS