ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY

GOOD LIFEΔΙΑΤΡΟΦΗΛόγοι που θα σε πείσουν να βάλεις τα πορτοκάλια στη διατροφή σου

Λόγοι που θα σε πείσουν να βάλεις τα πορτοκάλια στη διατροφή σου

Όταν σκέφτεσαι τα οφέλη των πορτοκαλιών για την υγεία σου, το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι πιθανώς η βιταμίνη C. Τα εσπεριδοειδή είναι μια καταπληκτική πηγή, αλλά τα πορτοκάλια (με ένα πορτοκαλί μεσαίου μεγέθους που έρχεται σε περίπου 62 θερμίδες) παρέχουν επίσης έναν αριθμό από άλλα προστατευτικά θρεπτικά συστατικά. Ακολουθούν 4 λόγοι για να τρως περισσότερα πορτοκάλια, καθώς και τα οφέλη για την υγεία του χυμού πορτοκαλιού και των φλοιών πορτοκαλιού.

1. Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε νερό

Ένα μεσαίο πορτοκάλι παρέχει μισό φλιτζάνι νερό. Περίπου το 60-70% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό και απαιτείται για κάθε σωματική διαδικασία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής, οι γυναίκες 19 ετών και άνω χρειάζονται 2,7 λίτρα συνολικού υγρού την ημέρα (περίπου 11 φλιτζάνια) και οι άντρες χρειάζονται 3,7. Τα τρόφιμα μπορούν να καλύψουν το 20% των ημερήσιων αναγκών σε υγρά και τα τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως τα πορτοκάλια, συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην καθημερινή ανάγκη. Η κατανάλωση αρκετού ημερήσιου υγρού βοηθά στην υποστήριξη της ψυχικής και σωματικής ενέργειας, βελτιώνει την κυκλοφορία, βελτιστοποιεί τη λειτουργία των οργάνων, απορρίπτει τα απόβλητα και μεγιστοποιεί το μεταβολισμό.

2. Τα πορτοκάλια παρέχουν προστατευτικές για την υγεία και το έντερο ίνες

Ένα μεσαίο πορτοκάλι προσφέρει περίπου τρία γραμμάρια ινών, το 12% του ημερήσιου στόχου. Η ίνα στα πορτοκάλια υποστηρίζει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, ενισχύει τα συναισθήματα της πληρότητας και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στον υγιή ύπνο.

3. Τα πορτοκάλια είναι αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών στα πορτοκάλια παρέχουν αντιφλεγμονώδη, αντιιικά και αντιμικροβιακά οφέλη. Προστατεύουν επίσης από το οξειδωτικό στρες, το οποίο είναι ουσιαστικά μια ανισορροπία μεταξύ της παραγωγής ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και της ικανότητας του σώματος να αντισταθμίζει τις επιβλαβείς επιπτώσεις τους.

4. Οι φλούδες πορτοκαλιού έχουν επίσης οφέλη για την υγεία

Τα θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία δεν βρίσκονται μόνο στα πορτοκάλια και στο χυμό πορτοκαλιού. είναι επίσης στη φλούδα. Η έρευνα δείχνει ότι τα φλαβονοειδή σε φλούδες εσπεριδοειδών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αναπαραγωγής, της ανάπτυξης και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων, καθώς και στην υποστήριξη της απόπτωσης, της αυτοκαταστροφικής αλληλουχίας που χρησιμοποιεί το σώμα για να σκοτώσει τα δυσλειτουργικά κύτταρα.

Μια παλαιότερη μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μίας κουταλιάς από ξύσμα εσπεριδοειδών ανά εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος από πλακώδη κύτταρα κατά 30%. Μια συγκεκριμένη ένωση που ονομάζεται herperidin, που βρίσκεται στον φλοιό του πορτοκαλιού, έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Alzheimer.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS