GOOD LIFEΔΙΑΤΡΟΦΗΣε αυτό το μοντέλο διατροφής ορκίζονται σήμερα οι γκουρού του wellness!

Σε αυτό το μοντέλο διατροφής ορκίζονται σήμερα οι γκουρού του wellness!

Challenge Accepted

Το μοντέλο διατροφής στο οποίο ορκίζονται σήμερα οι γκουρού του wellness ονομάζεται Clean Eating και κηρύσσει τον πόλεμο σε όλες τις τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία. Εμείς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δεχθήκαμε την πρόκληση και αυτά είναι όλα όσα μας έχουν συμβεί αυτές τις 8 -επίπονες- εβδομάδες.

Από την Νταϊάνα Αζά

Γενικά, στη ζωή μοιάζουν όλα να έχουν φτάσει σε ένα τέλμα που μόνο κάτι ριζοσπαστικό μπορεί να επαναφέρει την τάξη. Κάποια στιγμή προέκυψε η ιδέα του Clean Eating. Της νέας τάσης στη διατροφή που δεν ακολουθεί σταθερές φόρμουλες και δεν μετρά θερμίδες, δεν αποτελεί δίαιτα αλλά τρόπο ζωής και σκέψης που υπόσχεται να χαρίσει υγεία και ευεξία και να διώξει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Στηρίζεται, όμως, σε μια και μόνο απαγόρευση:

Όλα ανεξαιρέτως τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί την επεξεργασία. Απλό; Κατανοητό; Εφικτό; Μην απαντήσεις, πριν διαβάσεις την επόμενη παράγραφο.

ΟΙ 8 ΕΝΤΟΛΕΣ

  1. Να το δεις ως τρόπο ζωής και όχι ως μέθοδο να χάσεις κιλά, αφού αυτό θα γίνει μακροπρόθεσμα.
  2. Δώσε βάση στα φρούτα (που θα σου χαρίσουν την ενέργεια που χρειάζεσαι), τα λαχανικά, τους άψητους και ανάλατους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.
  3. Τα προϊόντα που αγοράζεις να είναι εποχιακά και κοντά στον τόπο παραγωγής τους.
  4. Προσπάθησε να γνωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερα για τις φάρμες από τις οποίες προέρχονται τα κρέατα και τα πουλερικά σου, τα οποία πρέπει απαραίτητα να είναι ελευθέρας βοσκής, αν όχι βιολογικά.
  5. Αντικατέστησε τη ζάχαρη με φοινίκια και άβραστο μέλι και το ιωδιούχο αλάτι με θαλασσινό ή αλάτι Ιμαλαΐων.
  6. Προσπάθησε να μαγειρεύεις εσύ τα γεύματά σου, καθώς κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί για την αγνότητα των γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες ή στο κυλικείο της δουλειάς σου.
  7. Καθαρή διατροφή δεν σημαίνει ζωή χωρίς υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι βασικοί για μια ισορροπημένη δίαιτα.
  8. Διάβαζε προσεκτικά στις ετικέτες των τροφίμων, απορρίπτοντας όσα έχουν πολλά πρόσθετα ή συστατικά που δεν μπορείς καν να προφέρεις.

PROCESSED DEVIL

Από πόσα συστατικά αποτελούνται τα δημητριακά και πόσα αγνή είναι η βρόμη; Τι είναι ακριβώς η ζάχαρη και τι το αλεύρι; Ποια η διαφορά του θαλασσινού αλατιού από το ιωδιούχο; Γιατί να φάω ολικής αλέσεων ρύζι και συμβατικό; Η πρώτη επαφή με την «καθαρή διατροφή» είναι η αντίληψη της έννοιας της επεξεργασίας και ως επακόλουθο, η γνώση της «ταυτότητας» των φαγητών  και η εμμονή σε όσο το δυνατόν πιο αγνά (ή αλλιώς καθαρά) προϊόντα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίζονται αυτά στα οποία εντοπίζουμε τα περισσότερα πρόσθετα υλικά, συντηρητικά, χρωστικές, γλυκαντικά, ακόμα και βιταμίνες, τα οποία αλλοιώνουν για σκοπούς συντήρησης, γεύσης ή εμφάνισης το προϊόν από την αρχική του μορφή ή όλα αυτά που έχουν εξολοκλήρου δημιουργηθεί σε κάποιο εργοστάσιο. Όπως είναι  οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων, οι σοκολάτες, τα πάσης φύσεως δημητριακά, τα αλλαντικά, οι συσκευασμένοι ζωμοί, τα πατατάκια και πάει λέγοντας. Αυτό βάζει στην ίδια κατηγορία και τα τρόφιμα από τα οποία αφαιρέθηκε τεχνητά ο φλοιός ή/και τα σπόρια, όπως είναι το άσπρο ψωμί, το λευκό αλεύρι, τα λευκά μακαρόνια, ακόμα και το –υγιεινό, κατά τα άλλα- ρύζι, αλλά και στο σύνολό τους τα light συσκευασμένα προϊόντα, όπως είναι οι μαργαρίνες, τα τυριά και το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα 0% γιαουρτάκια. Τι μένει; Καλή ερώτηση.

I QUIT SUGAR

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως οι vegans δεν τρώνε τη μια στιγμή μπριζόλες και την επόμενη chia seeds, έτσι και η μετάβαση στο clean eating πρέπει να γίνει σταδιακά. Στη δική μου περίπτωση, η αποχή από τη ζάχαρη ήταν το πρώτο –και το πιο δύσκολο – βήμα. Ο σκέτος καφές, που είχε την ίδια γεύση με την κρέμα για τις ρυτίδες και οι ION αμυγδάλου που έγιναν σκέτα αμύγδαλα. Η ζάχαρη στις μέρες μας, αν δεν το πήρες ακόμα χαμπάρι,  βρίσκεται παντού, ακόμα και σε προϊόντα που πλασάρονται ως διαιτητικά ή υγιεινά. Στα δημητριακά ολικής αλέσεως και το ολικής αλέσεως ψωμί από τον φούρνο, στους ζωμούς λαχανικών, στις συσκευασμένους πολτούς ντομάτας, στους χυμούς, όλα σχεδόν τα αλκοολούχα και τα σιρόπια για το βήχα και τις καραμέλες για το λαιμό. Αν έχεις την εντύπωση πως η στέρηση είναι ανάλογη με αυτή που ένιωθες όταν έκοβες το κάπνισμα και ο δικός σου άναβε τσιγάρο για να απολαύσει το ποτό του, δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Γιατί η ζάχαρη δεν είναι άοσμη ούτε άγευστη, καταναλώνεται χωρίς όριο ή τύψεις από τους πάντες και δεν κυκλοφορεί σε πακέτα με τρυπημένους φάρυγγες, αλλά σύμφωνα με όλες τις πρόσφατες έρευνες, κάνει κακό και δημιουργεί ανάλογη εξάρτηση που –guess what;- την έχεις αποκτήσει στα πρώτα χρόνια της ζωής σου!

Ή ΟΛΙΚΑ Ή ΤΙΠΟΤΑ

Στο επόμενο βήμα, για το clean eating οδηγείσαι χωρίς καν να το αντιληφθείς. Γιατί μπροστά στη ζάχαρη, τι ψυχή έχει το αλεύρι; Κομμένο λοιπόν το ψωμί, οι πίτες και τα παξιμάδια που δεν είναι ολικής αλέσεως και με το ίδιο σκεπτικό το λευκό ρύζι. Αυτό οδηγεί αναπόφευκτα τους «clean eaters» στα προϊόντα με ολικής αλέσεως αλεύρι, το καστανό ρύζι, την κινόα και τη βρόμη. Τέρμα, λοιπόν, τα παναρισμένα φιλέτα κοτόπουλου, το παστίτσιο της γιαγιάς και τα γεμιστά, τα οποία από εδώ και στο εξής αν θες τόσο πολύ να τα γευτείς, πρέπει να τα φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι. Αυτή είναι, εξάλλου, σε γενικές γραμμές και η μεγαλύτερη δυσκολία του εγχειρήματος. Το ότι όσο περισσότερο εμβαθύνεις σε αυτό τον τρόπο ζωής, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη η έξοδος σε εστιατόρια και ταβέρνες, αφού οι επιλογές στα μενού είναι από ελάχιστες έως και μηδαμινές. Γιατί ακόμα και στην περίπτωση που επιλέξεις ένα steak, μια μπριζόλα, σουβλάκια ή σκέτο κοτόπουλο, ποτέ δεν μπορείς να είσαι απόλυτα βέβαιος για την επεξεργασία που έχουν υποστεί πριν φτάσουν από το κρεοπωλείο στο πιάτο σου.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Η πιο απλή οδηγία θα ήταν αποκλείσεις εντελώς και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου, ακόμη κι αν αυτά φαίνονται αγνά. Ποιος όμως άνθρωπος που έχει φυσιολογική ζωή –ή γενικά ζωή- μπορεί να ξυπνά το πρωί και να ζυμώνει, να φτιάχνει το δικό του ψωμί, τα δικά του μακαρόνια, να μαζεύει μόνος του ελιές και να τις στέλνει για ελαιόλαδο;  Αυτό, λοιπόν, που βγάζει κάποιο νόημα και ακούγεται κάπως λογικό είναι η απλή ανάγνωση των υλικών πάνω στις συσκευασίες. Αν αυτά λένε «αλεύρι ολικής αλέσεως, νερό» πες ναι. Αν όμως, δεν έχεις την παραμικρή ιδέα και ούτε καν μπορείς να προφέρεις τα συστατικά, κρατήσου μακριά. Δεν τη βγάζεις, λοιπόν, καθαρή ψωνίζοντας από τα βιολογικά ράφια. Γιατί το ότι κάτι είναι βιολογικό και οικολογικό, δεν σημαίνει απαραίτητα πως συμβαδίζει με τους κανόνες του Clean Eating.

ΠΑΝΤΟΥ ΕΧΘΡΟΙ

Δεν ξέρω πως, δεν ξέρω γιατί αλλά αυτό το «μπράβο» που σου έλεγαν από το πρωί μέχρι το βράδυ τότε, που έκοψες το τσιγάρο, δεν πρόκειται να το ακούσεις ποτέ επειδή έκοψες τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αντιθέτως. Ο περίγυρός σου, ξαφνικά, θα αρχίσει να σε αντιμετωπίζει ως ανορεξικό, ασκώντας σου ανάλογη πίεση με αυτή που δέχονται καθημερινά οι vegan – ακόμα κι αν εσύ τρως μισό κιλό κρέας την ημέρα. Ακόμα και η μαμά σου, θα προσγειώνει μπροστά σου τα αγαπημένα σου σοκολατάκια με την ελπίδα πως θα ενδώσεις, θα σε βλέπει με το μισό της που δεν θες αναψυκτικό με το φαγητό και σαλάτα αντί ψωμί και ρύζι. Τι κι αν ο ίδιος άνθρωπος, δεν σου έδινε ζάχαρη μέχρι να γίνεις τεσσάρων; Τότε το είχε πει η παιδίατρος και αυτό είχε, υποθέτω, κάποια σημασία.

GREEN ALERT!

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πέρασαν 8 βδομάδες. Και πέραν από τις πρώτες δυσκολίες και στερητικά σύνδρομα (κυρίως λόγω της ζάχαρης), οι μέρες κύλησαν και συνεχίζουν να κυλούν αρκετά ομαλά και πιο εύκολα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς από μια διατροφή με τόσες απαγορεύσεις. Τέσσερα κιλά έχουν κάνει φτερά και κάποιες κακές συνήθειες έχουν αντικατασταθεί και δύσκολα θα επανέλθουν. Γιατί όλη η φιλοσοφία (ή έστω το marketing) της συγκεκριμένης διατροφής είναι πως πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που σκοπό δεν έχει να σε αδυνατίσει αλλά να σου αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Αυτό όμως, αναπόφευκτα, κρύβει κινδύνους. Γιατί όταν η λέξη «καθαρό» βάζει όλα τα επεξεργασμένα στην κατηγορία του «βρόμικου» κι εσύ συνεχίζεις να αποκλείεις όλο και περισσότερα τρόφιμα από τη διατροφή σου, καταλήγεις να βρίσκεσαι στα όρια της ορθορεξίας, που αποτελεί έστω και ανεπίσημα, είδος διατροφικής διαταραχής.

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

«Είναι το επεξεργασμένο απαραίτητα κακό;» αναρωτιούνται πολλοί με τους ειδικούς να επιμένουν πως δεν είναι, απορρίπτοντας ως φιλοσοφία το Clean Eating. Γιατί όπως αναφέρουν, οι επεξεργασία πολλές φορές αφαιρεί από τις τροφές βακτήρια, ενώ σου επιτρέπει να τρως συγκεκριμένες ομάδες τροφών που είναι ανέφικτο να τις καταναλώσεις σε άλλη μορφή. Την ίδια στιγμή, δεν μπορείς να βάζεις στο ίδιο καλάθι τον χυμό πορτοκάλι με τα αναψυκτικά, ούτε τον συμπυκνωμένο πολτό ντομάτας με τα γαριδάκια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS