GOOD LIFEΓΕΥΣΗEric Vildgaard: Από τις συμμορίες στα αστέρια Michelin

Eric Vildgaard: Από τις συμμορίες στα αστέρια Michelin

Στο παρελθόν, ο Έρικ έκανε συχνά λάθος επιλογές στη ζωή του. Όμως, χάρη στην εστίαση, ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Για την ακρίβεια: το μονοπάτι της αγάπης, της φιλίας και του σεβασμού της φύσης. Αγάπη για το φαγητό, τη δουλειά του, το προσωπικό του και τις σχέσεις του.

Στην εποχή της εφηβείας του ο Δανός Eric Vildgaard, ένας Βίκινγκ με τα χέρια γεμάτα τατουάζ, μπλεκόταν σε συμμορίες που έκαναν κλοπές και διαρρήξεις. Κάποια στιγμή το δικαστήριο του επέβαλε προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών σε καράβια, για να μείνει απασχολημένος, μακριά από μπελάδες. Εκεί, μαγειρεύοντας για το πλήρωμα, ανακάλυψε ότι η μαγειρική, μια παιδική του αγάπη, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο επικοινωνίας με τους άλλους και να γίνει τρόπος επανένταξης στην κοινωνία.

Eric

Έτσι άρχισε μια συναρπαστική καριέρα στον χώρο της εστίασης. Στα επόμενα χρόνια, ο Eric πέρασε από διάφορα πόστα όπως η διανομή κρέατος σε εστιατόρια, είσπραξε αρνητικές απαντήσεις για να εργαστεί σε φημισμένα εστιατόρια, ώσπου τελικά έγινε δεκτός σε θρυλικές κουζίνες φημισμένων δανέζικων εστιατορίων.

Μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα και πτώσεις στις παλιές κακές συνήθειες, αδερφός του Torsten, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης του εμβληματικού Noma για μια δεκαετία, τον προέτρεψε να ενταχθεί στην ομάδα του εστιατορίου, που τότε χρειαζόταν επιπλέον άτομα. Εκεί άρχισε να βρίσκει τον εαυτό του και έμεινε στην κουζίνα του Noma 3 χρόνια, περνώντας από όλα τα πόστα. Στη συνέχεια, γράφτηκε ξανά σε μια σχολή μαγειρικής, αφού παλαιότερα δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του. Αποφοίτησε όχι σε 4 έτη, αλλά μόλις σε ενάμιση και μάλιστα με την καλύτερη βαθμολογία στην ιστορία της σχολής. Ως διπλωματούχος μάγειρας πλέον, επιστρέφει στα καράβια και μετά στην κουζίνα του Almanac του Claus Meyer, όπου παρέμεινε ως επικεφαλής σεφ για σχεδόν 2 χρόνια.

Eric1

Αυτή τη στιγμή είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τη σύζυγό του Tina Kragh Vildgaard, του εστιατορίου Jordnær, στα βόρεια της Κοπεγχάγης, το οποίο πήρε την 38η θέση στην παγκόσμιο κατάλογο με τα 50 Best of the Best εστιατόρια. Το Jordnær έχει δύο αστέρια Michelin και το μενού του, συνολικά 17 πιάτων, κοστίζει 436 δολάρια.

Το όνομα του Jordnær, που άνοιξε το 2017, σημαίνει «πόδια στο έδαφος». Στην καταχώρηση του Guide Michelin oι επιθεωρητές του περιβόητου Οδηγού σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Σε αυτό το προσγειωμένο εστιατόριο που διευθύνεται με πάθος, πολλά υλικά προέρχονται από τον ταλαντούχο σεφ Eric Kragh Vildgaard, του οποίου η εξαιρετικά σχεδιασμένη, μινιμαλιστική κουζίνα προσφέρει λεπτές, αρμονικές γεύσεις. (…) Τα καλύτερα προϊόντα απογειωμένα από την τεχνογνωσία και την έμπνευση ενός ταλαντούχου σεφ, ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, δημιουργεί κομψά και εντυπωσιακά πιάτα πολύ πρωτότυπα».

Eric2

Περιοδικό “Taste”, τεύχος 142.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS