ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOING OUTBar/CafeMόδα και κρασί: Πώς να τα συνδυάσουμε

Mόδα και κρασί: Πώς να τα συνδυάσουμε

Χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε το κρασί που ταιριάζει στο ντύσιμό σας, ή μάλλον στο στυλ σας, αφού, όπως έλεγε η C. Chanel «η μόδα περνά, το στυλ ποτέ»…

Η  µόδα και το κρασί, είναι αποτελέσµατα της ανθρώπινης δηµιουργικότητας. Το ένα προέρχεται από τη γη και το ταλέντο του αµπελουργού. Το άλλο από τα υφάσµατα και τη δηµιουργικότητα ενός σχεδιαστή. Και τα δύο όµως, καλούν σχεδόν όλες µας τις αισθήσεις: την όραση, την οσµή, την αφή και τη γεύση.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που µιλάµε για στυλ κρασιού, για κρασί «µε χαρακτήρα», ή που στη γευσιγνωσία χρησιµοποιούµε λέξεις όπως «βελούδινο», «κοµψό» «πλούσιο», ή ακόµα «αρρενωπό, δοµηµένο», αλλά και τα αντίθετα τους «ήπιο και θηλυκό». Οι ίδιες λέξεις ακούγονται συχνά και στον χώρο της µόδας για να περιγράψουν το στυλ της εµφάνισης.

Ας φανταστούµε τώρα, µια γυναίκα που συναντάµε στον δρόµο. Μαύρο ταγιέρ, κλειστή µπλούζα, χαµηλές γόβες. Ένα πολύ κοµψό look, που αναδεικνύει το σώµα, κλίνει ελαφρά προς το αρσενικό, στυλ working-girl που αποπνέει σιγουριά!

Πώς θα ήταν ένα κρασί µε τον ίδιο χαρακτήρα; Θα ήταν ένα κοµψό κρασί, µε σκούρο χρώµα, σχεδόν µαύρο, στιβαρό στην όψη, αλλά µε λεπτότητα στη γεύση. Ίσως  ένα ερυθρό Côtes-du-Rhône, µε το ξακουστό σκούρο και αδιαφανές χρώµα του. Αν θέλουµε να εστιάσουµε στη γεύση, τότε ένα κρασί από βόρειες περιοχές -που παράγουν κρασιά τα οποία ενώ έχουν σώµα διατηρούν λεπτό και θηλυκό χαρακτήρα.

Αν θέλετε να επαναλάβετε το πείραµα, σας δίνουµε πιο κάτω 4 χρήσιµες συµβουλές για να βρείτε το κρασί που ταιριάζει στο ντύσιµό σας, ή µάλλον στο στυλ σας.

Moda1

  1. Διαλέξτε look

Κάθε περίσταση και το look της. Όµως, για να µην µένετε 3 ώρες µπροστά στην ντουλάπα, χωρίστε τις επιλογές σας σε τρεις κατηγορίες: Casual, εργασίας, επίσηµης εξόδου.

2 .  Καθορίστε στυλ, «κόψιµο», υλικό

Όταν διαλέξετε ρούχα, εντοπίστε τα χαρακτηριστικά τους: Ποιο χρώµα κυριαρχεί; Το ύφασµα είναι ρευστό, µεταξένιο, ή πιο χοντρό, ή ζωϊκό (π.χ. δέρµα); Ποιο είναι το «κόψιµό» του, δηλαδή ποια στάση αποπνέει, σε ποιο στυλ παραπέµπει (στυλ δανδή για άνδρες εννοείται, rock, chic, θηλυκό…);

  1. Συνδυάστε, όπως ένας σοµελιέ

Έχοντας διαλέξει τα χαρακτηριστικά-look της ενδυµασίας, τα συγκρίνουµε µε τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ένα κρασί στη γευσιγνωσία: Terroir, σώµα, µύτη, αρώµατα… Κι όπως κάνουν οι σοµελιέ, προσπαθούµε να παντρέψουµε τα δυο. Σηµαντικό στοιχείο είναι και η περίσταση για την οποία κάνουµε τον συνδυασµό. Για ένα καθηµερινό look, διαλέγουµε ένα ευκολόπιοτο, προσπελάσιµο κρασί. Για µια επίσηµη βραδιά, ένα πιο περίπλοκο, ένα κρασί παλαίωσης ή ένα αφρώδες…

  1. Βρείτε το ιδεώδες κρασί

Έχοντας καταλήξει στους συνδυασµούς, µένει να βρούµε το συγκεκριµένο µπουκάλι. Ψάχνουµε λοιπόν τις γευστικές µας αναµνήσεις,  την κάβα µας, ή τις εµπειρίες από γευσιγνωσίες, και βρίσκουµε αυτό που ταιριάζει. Το κυριότερο: Μη φοβηθείτε να βγείτε έξω από τα γνωστά µονοπάτια!

Περιοδικό “Taste Wine”, τεύχος 140.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS