GOOD LIFEΏρα για αποτοξίνωση με συνταγές από ειδικούς

Ώρα για αποτοξίνωση με συνταγές από ειδικούς

Οι γιορτές αποτελούν παρελθόν και μαζί τους τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, οι σούβλες και γενικά όλες οι γαστρονομικές παρασπονδίες των γιορτών. Ας αποτοξινωθούμε λοιπόν με συνταγές από ειδικούς για νόστιμα υγιεινά πιάτα και γλυκά με λίγες θερμίδες.

 

Υγιεινό πλάνο διατροφής

Η αποτοξίνωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία αφαιρούνται οι συσσωρευμένες τοξίνες από το σώμα μας μέσα από αλλαγές στον τρόπο διατροφής, αλλά και στον τρόπο ζωής μας (π.χ. περιορισμός του στρες, περισσότερη άσκηση).

Στη μετά Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιά περίοδο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα καλά σχεδιασμένο υγιεινό πλάνο διατροφής και, όπως αναφέρει η κλινική διαιτολόγος, Ελένη Ανδρέου, η εξασφάλιση ενός ισορροπημένου και υγιεινού τρόπου ζωής περιλαμβάνει: τρία μέτρια γεύματα με δύο ενδιάμεσα μικρο-γεύματα και φυσική δραστηριότητα. Αυτό, θα βοηθήσει στο να αποκτήσουμε το σωματικό βάρος που είχαμε πριν από τις γιορτές, στη διάρκεια των οποίων, κάποιοι μπορεί να γευμάτιζαν πολύ πιο αργά απ’ ότι συνήθως.

Επίσης, τα γεύματα διαρκούσαν πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε περισσότερο φαγητό από αυτό που συνηθίζατε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καθορίσετε ένα χρονικό όριο για τη διάρκεια του γεύματός σας, για παράδειγμα 20 με 30 λεπτά. Σηκωθείτε, μετά, από το τραπέζι και ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες να τσιμπολογήσετε περισσότερο φαγητό.

Το επόμενο βήμα είναι να μειώσετε το λίπος, ώστε να μην ξεπερνά το 30% της συνολικής πρόσληψης ενέργειας. Προτιμήστε τη χρήση ελαιόλαδου και περιοριστείτε σε 1-2 κουταλιές της σούπας την ημέρα, αντικαταστήστε το βούτυρο με μαργαρίνη χαμηλή σε τρανς λιπαρά και χρησιμοποιήστε γαλοπούλα αντί για μπέικον.

Μια άλλη συνήθεια που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των γιορτών, με τη βοήθεια βέβαια των μελομακάρονων, των κουραμπιέδων και πολλών άλλων, και την οποία πρέπει επίσης να αποχωριστείτε, είναι η υπερβολική κατανάλωση γλυκών και ζάχαρης. Αυτό, θα γίνει περιορίζοντας τους απλούς υδατάνθρακες στη διατροφή σας. Έτσι, λέει η κα Ανδρέου, η επιθυμία για γλυκό θα αδρανήσει και θα σταθεροποιηθεί το ζάχαρο στο αίμα, κρατώντας την ενέργειά μας σταθερή. «Προτιμήστε, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, μακαρόνια ολικής άλεσης, βρώμη, πολύσπορο ψωμί και κριθαρένια παξιμάδια. Οι, καλής ποιότητας, υδατάνθρακες ρυθμίζουν την ινσουλίνη, διευκολύνουν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία προάγει το αίσθημα της ηρεμίας και μας χαρίζουν την αίσθηση του κορεσμού για περισσότερο χρόνο».

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Ακολουθώντας ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, ανακατασκευάζετε και ενδυναμώνετε τα όργανα αποτοξίνωσης, που στη συνέχεια σας χαρίζουν περισσότερη ενέργεια, καθαρίζουν το δέρμα σας, βελτιώνουν την πέψη και ενισχύουν τοανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στις μολύνσεις και τις ασθένειες. Το συκώτι είναι το πιο αποτελεσματικό καθαριστικό όργανό μας -δέχεται 2.268 λίτρα αίματος το λεπτό-, αλλά όταν ο οργανισμός μας είναι υπερφορτωμένος με βλαβερές ουσίες, είναι το πρώτο που δέχεται πλήγμα.

Το δέρμα, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, παίζει σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση, μέσω της εφίδρωσης, ουρίας και άλλων αποβλήτων. Είναι ισοζύγιο της υγείας, καθώς και η πρώτη περιοχή που παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης.

Και μην ξεχνάτε: το νερό είναι πολύτιμο για τον οργανισμό και δεν πρέπει να το αγνοείτε. Πρέπει να πίνετε, τουλάχιστον 8 φλιτζάνια νερό την ημέρα.

Σωστές επιλογές

Αν τα γλυκά, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, ήταν οι συνηθισμένες σας επιλογές κατά την εορταστική περίοδο καλό θα ήταν να τις ξεχάσετε, συμβουλεύει η κλινική διαιτολόγος Ελένη Π. Ανδρέου. «Κάντε σωστές επιλογές, προτιμώντας φρούτα, μπαστουνάκια λαχανικών, ένα φυσικό χυμό, smoothie με άπαχο γάλο, ημιάπαχο γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς ή μια μπάρα δημητριακών. Τα τρόφιμα αυτά, θα σας «κόψουν» την πείνα προκαλώντας το αίσθημα του κορεσμού, θα σας δώσουν ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα, χωρίς να σας επιβαρύνουν με περιττές θερμίδες».

ΔΕΙΤΕ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΙΝΚ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

Ψάρι στη λαδόκολλα

Κέικ σοκολάτας light

Nτομάτες γεμιστές με τόνο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS