GOOD LIFEΠΑΙΔΙ5 συμβουλές για να διαχειριστείτε σωστά τα συναισθήματα των παιδιών σας εν...

5 συμβουλές για να διαχειριστείτε σωστά τα συναισθήματα των παιδιών σας εν μέσω πανδημίας

Απομόνωση και οι μικροί μας φίλοι. 

Ως γονέας/ κηδεμόνας/ εκπαιδευτικός, πώς διαχειρίζομαι τα συναισθήματα των παιδιών μου, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που έφερε η νόσος Covid-19;

– Είμαστε στη διάθεσή τους για να απαντήσουμε στις απορίες τους, ενθαρρύνοντας την έκφραση σκέψεων, ανησυχιών και συναισθημάτων (αν δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά, ενθαρρύνουμε την έκφραση μέσω τέχνης). Μιλάμε πάντα με ειλικρίνεια και σαφήνεια για τα γεγονότα, λαμβάνοντας υπόψη το αναπτυξιακό στάδιο.

– Διαβεβαιώνουμε τα παιδιά ότι τα συναισθήματα και οι ανησυχίες τους είναι φυσιολογικά, πολλά παιδιά νιώθουν έτσι. Καθησυχάζουμε λέγοντας ότι αυτή η δύσκολη περίοδος θα περάσει. Συζητάμε μαζί τους διάφορους τρόπους διαχείρισης συναισθημάτων (π.χ. μέσω τέχνης/κατασκευών, επικοινωνία με φίλους κ.λπ.).

– Διαψεύδουμε φήμες/λανθασμένες πληροφορίες. Όσο μπορούμε, ελέγχουμε την έκθεση των παιδιών στα ΜΜΕ, ιδιαίτερα των νεαρότερων παιδιών.

– Τα ενθαρρύνουμε να αναλάβουν ενεργό ρόλο για να έχουν αίσθηση ελέγχου της κατάστασης (π.χ., να τηρούν τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας, να επεξηγήσουν σε ένα άλλο παιδί τα προληπτικά μέτρα ασφάλειας).

– Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε σε ευάλωτα παιδιά! Αν παρατηρήσουμε ότι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό, ζητάμε επαγγελματική βοήθεια.

Ελίνα Χαραλάμπους
Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS