GOOD LIFEΠΑΙΔΙΠεριμένεις δίδυμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εγκυμοσύνη

Περιμένεις δίδυμα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εγκυμοσύνη

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Ονειρευόσουν να κρατήσεις ένα μωράκι στην αγκαλιά σου, αλλά τελικά σου προέκυψαν δύο! Η ανακοίνωση ότι περιμένεις δίδυμα είναι αναμφισβήτητα η πιο υπέροχη έκπληξη.

Όμως η δίδυμη κύηση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό που κυρίως χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι, λόγω των ακόμα πιο αυξημένων επιπέδων των ορμονών, τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, αν περιμένεις δίδυμα, τόσο τις πρώτες εβδομάδες όσο και στο τελευταίο τρίμηνο, που προκύπτουν προβλήματα και από την αύξηση βάρους.

Γενικά, χρειάζεται να είσαι προετοιμασμένη για πιο συχνούς ελέγχους και την εμφάνιση πιθανών επιπλοκών, αφού πρόκειται για εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου, εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, ο οποίος επισημαίνει τις 5 βασικές παραμέτρους, για τις οποίες θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη αν περιμένεις δίδυμα.

Θα έχεις πιο έντονα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ναυτίας πιθανόν να είναι πιο έντονα στη δίδυμη κύηση (βλέπε περισσότερα). Τόσο τα συμπτώματα υπνηλίας όσο και τα αισθήματα κούρασης και εξάντλησης μπορεί να είναι επίσης πιο έντονα, αν κυοφορείς δίδυμα.

Θα χρειαστείς συμπληρώματα

Οι ανάγκες κατά τη διάρκεια δίδυμης κύησης για σίδηρο και φολικό οξύ είναι πιο αυξημένες και η χορήγηση συμπληρωμάτων πρέπει να ξεκινά από νωρίς.

Θα πάρεις περισσότερα κιλά

Είναι αναμενόμενο, αν περιμένεις δίδυμα, να πάρεις περισσότερο βάρος από μία γυναίκα που κυοφορεί ένα μωρό. Η αύξηση βάρους αναμένεται να είναι από 17 ως 23 κιλά μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Θα γεννήσεις μάλλον με καισαρική

Παρόλο που ο φυσιολογικός τοκετός είναι εφικτός – κατά κανόνα, στις δίδυμες κυήσεις συνίσταται και προτιμάται από την πλειοψηφία των μαιευτήρων η καισαρική τομή, καθώς μειώνονται έτσι οι πιθανότητες επιπλοκών.

Μπορεί να γεννήσεις πρόωρα

Ο πρόωρος τοκετός (βλέπε περισσότερα) είναι πιο συχνός στην περίπτωση δίδυμης κύησης. Στο 40% των περιπτώσεων έχουμε τοκετό πριν τις 37 εβδομάδες, ενώ ένα 5% περίπου γεννά πριν τις 32 εβδομάδες. Ο γιατρός φυσικά θα προσπαθήσει να μειώσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό με διάφορους τρόπους: συμβουλές για ξεκούραση, φαρμακευτική αγωγή, περίδεση τραχήλου κ.ά.

Το μωράκι σου μπορεί να είναι λιποβαρές

Ο μέσος όρος των δίδυμων μωρών έχουν πιο χαμηλό βάρος και μπορεί να είναι λιποβαρή, δηλαδή κάτω των 2500 γραμμαρίων. Το βάρος, όμως, αυτό είναι κάτι αναμενόμενο για τα δίδυμα, ιδιαίτερα αν γεννηθούν πρόωρα.

Όπως τονίζει ο Δρ. Παράσχος, ο γιατρός που παρακολουθεί τη γυναίκα που περιμένει δίδυμα γνωρίζει όλους τους πιθανούς κινδύνους και τις ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της δίδυμης κύησης, προβαίνοντας στους κατάλληλους προληπτικούς ελέγχους και καθοδηγώντας με τις ανάλογες συμβουλές την εγκυμονούσα, έτσι ώστε να προληφθούν οι πιθανές επιπλοκές και να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η εγκυμοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS