Ζήστε μια υπέροχη εγκυμοσύνη- Τα Do και Don’t

0
5254

Μάθετε μικρά αλλά σημαντικά μυστικά, δείτε μερικές ενδιαφέρουσες συμβουλές, ακολουθήστε τα βήματα που σας προτείνουμε, εννοείται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας, και απολαύστε μια καλή εγκυμοσύνη μα προπαντός έναν ακόμη καλύτερο τοκετό.

Μη φοβηθείτε την άσκηση

Αν ασκείστε με κάποιον τρόπο, μπορείτε να συνεχίσετε στην περίοδο της εγκυμοσύνης αρκεί να μην επιβαρύνετε ιδιαίτερα τον οργανισμό σας. Γιατί η γυμναστική μπορεί να κάνει καλό αλλά η εποχή αυτή δεν είναι για πρωταθλητισμό και πίεση.

Αποφεύγετε: Τις πολεμικές τέχνες και τα αθλήματα που μπορεί να προκαλέσουν έντονα τραντάγματα ή πτώσεις όπως το βόλεϊ, το μπάσκετ, το τένις, ή η ποδηλασία.

Επιτρέπονται: Η ήπια γυμναστική, το βάδισμα, η κολύμβηση. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, την κυκλοφορία του αίματος, την οξυγόνωση, τη συντήρηση του μυϊκού τόνου καθώς και στον έλεγχο του βάρους. Επιπλέον, μια ήπια μορφή άσκησης σε όλη την εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο και πιο γρήγορο τοκετό.

Μην την ξεκινήσετε τώρα: Αν πριν μείνετε έγκυος δεν ήσασταν οπαδός της γυμναστικής, δεν είναι τώρα η ώρα να την ξεκινήσετε, εκτός κι αν επιλέξετε κάποια άσκηση ειδικά σχεδιασμένη για εγκύους, όπως γυμναστική στο νερό ή συγκεκριμένα προγράμματα γιόγκα.

Μην αποκλείσετε τα ταξίδια
Αν η εγκυμοσύνη σας προχωρεί φυσιολογικά, δεν υπάρχει λόγος να μην κάνετε διακοπές ή μερικές ολιγοήμερες αποδράσεις με τον σύντροφό σας, που θα σας βοηθήσουν να ξεφύγετε, να ξεκουραστείτε ψυχικά και να έρθετε ακόμη πιο κοντά.

Αποφεύγετε: Τις σαλάτες για τις οποίες δεν είστε σίγουρη πως είναι καλά πλυμένες και ζητήστε το κρέας σας καλοψημένο. Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, συγκρατηθείτε και μην δοκιμάσετε «εξωτικά» μεζεδάκια για τα οποία δεν είστε απόλυτα βέβαιη για τις συνθήκες προετοιμασίας, συντήρησης και τα συστατικά που περιέχουν. Φροντίστε να αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας αν είναι καλοκαίρι και χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό για το πρόσωπο και το σώμα σας.

Επιτρέπονται: Προτιμάτε το εμφιαλωμένο νερό. Περπατήστε για να γνωρίσετε την περιοχή που επισκεφθήκατε και τα αξιοθέατα τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας και κάνετε στάση για έναν χυμό ή λίγο νερό όποτε νιώθετε υποψία κούρασης. Γενικά να ξεκουράζεστε όποτε νιώθετε πως το χρειάζεστε.

Μάθετε να χαλαρώνετε
Επιλέξτε ασκήσεις γιόγκα ειδικές για εγκύους και άλλους εναλλακτικούς τρόπους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας.

Αποφεύγετε: Τα άγχη και οι εναλλαγές των συναισθημάτων που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη μπορεί να σας προκαλέσουν ένταση. Η συναισθηματική υπερένταση, οδηγεί συνήθως σε αντίστοιχα σωματικά συμπτώματα. Καλό είναι στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αποφεύγετε την αρωματοθεραπεία και τα μασάζ με αιθέρια έλαια καθώς υπάρχουν ορισμένα που απαγορεύονται αυστηρά στην εγκυμοσύνη.

Επιτρέπονται: Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να χαλαρώνετε. Η γιόγκα και οι θεραπείες χαλάρωσης που βασίζονται στον έλεγχο της αναπνοής προσφέρουν βαθιά χαλάρωση. Η χρωμοθεραπεία μπορεί να προσφέρει επίσης τη χαλάρωση που έχετε ανάγκη.

Κοιμηθείτε με κάθε ευκαιρία
Απολαύστε τον ύπνο και την ξεκούραση όποτε σάς δίνεται η ευκαιρία, ακόμα και ώρα που συνήθως κανείς δεν πάει για ύπνο.

Εναλλακτικές λύσεις: Αν διανύετε το πρώτο τρίμηνο και κάθε λίγο και λιγάκι τρέχετε στην τουαλέτα μέσα στη νύχτα, προσπαθήστε να αναπληρώσετε το χαμένο χρόνο με ένα διάλειμμα για ύπνο -ή έστω για χαλάρωση στο κρεβάτι ή τον καναπέ- το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα.
Αν βρίσκεστε στις τελευταίες εβδομάδες και η φουσκωμένη σας κοιλιά, μαζί με τις… κλωτσιές του μωρού σας, δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε καλά προσπαθήστε να βολευτείτε στο πλάι, τοποθετώντας ένα μαλακό μαξιλάρι κάτω από το γόνατο του «επάνω» ποδιού σας.

Γενικά, προσπαθήστε να ξεκουράζεστε και να βάζετε τα πόδια σας ψηλά όσο συχνότερα μπορείτε ή όποτε νιώθετε την ανάγκη.

Η φύση σας προετοιμάζει: Υπάρχει και η άλλη πλευρά και οπτική της υπόθεσης, με την έννοια ότι μπορείτε να δείτε αυτό τον ύπνο με διακοπές σαν μια έξυπνη κίνηση της φύσης για να συνηθίσετε τον διακεκομμένο ύπνο που θα βιώνετε τους πρώτους μήνες που θα γεννηθεί το μωράκι σας.

Διώξτε το άγχος και ηρεμήστε
Επειδή μπορεί να συμβαίνουν διάφορα μέσα στην ημέρα πρέπει να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το στρες της καθημερινότητας.

Εναλλακτικές λύσεις: Μια βλάβη του αυτοκινήτου, ένας καυγάς στο γραφείο, κάποιος που σας πήρε τη θέση που ετοιμαζόσασταν να παρκάρετε, η ταμίας που καθυστερεί στο σούπερ μάρκετ ενώ εσείς μετράτε τα λεπτά… Όλα αυτά και άλλα πολλά πρέπει να μπορείτε να τα αντιμετωπίζετε.

Μάθετε να βλέπετε τις καταστάσεις στην πραγματική τους διάσταση και να βρίσκετε λύσεις στα προβλήματα. Να θυμάστε πως το μωρό σας αντιλαμβάνεται το άγχος και την έντασή σας, έτσι η διαχείριση του άγχους είναι καλό και για εκείνο και για εσάς. Όταν νιώθετε ένταση προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά και μη στεναχωριέστε για προβλήματα στα οποία υπάρχει λύση.

Να ακούτε το σώμα σας
Το σώμα σας το νιώθετε βαρύ, τα πόδια σας έχουν πρηστεί και δεν λέει να σας αφήσει ένας πονοκέφαλος που γίνεται όλο και πιο έντονος; Μήπως πρέπει να ακούσετε πολύ καλά το σώμα σας και να σεβαστείτε τις πραγματικές του ανάγκες;

Αποφεύγετε: Για δέκα λεπτά τα επαγγελματικά τηλεφωνήματα και τον γεμάτο νεροχύτη. Μην ασχοληθείτε, μην αγχωθείτε ως να μην τα ακούτε και να τα βλέπετε.

Επιβάλλεται: Να αφιερώνετε κάθε μέρα μισή ώρα στον εαυτό σας για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί, να διαβάσετε ένα καλό βιβλίο, να φυλλομετρήσετε το αγαπημένο σας περιοδικό, να ακούσετε μουσική, να δείτε τηλεόραση, να βάψετε τα νύχια σας, να βάλετε μια μάσκα στο πρόσωπό σας, να κάνετε ένα απολαυστικό μπάνιο…

Επίσης διατηρήστε τη συνήθεια να απολαμβάνετε λίγα δικά σας λεπτά κάθε μέρα ακόμη κι όταν θα έχετε γεννήσει πια το μωράκι σας. Στην πορεία, θα διαπιστώσετε πόσο σημαντικό μπορεί να είναι αυτό για τη διάθεσή σας.

Ισορροπημένη διατροφή
Επιτρέπονται: Κόκκινο και λευκό κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα… όσο μεγαλύτερη ποικιλία και περισσότερα χρώματα έχετε στο πιάτο σας, τόσο πιο καλή είναι η διατροφή σας.

Αποφεύγετε: Ορισμένες τροφές δεν ενδείκνυνται για την περίοδο αυτή, όπως τα παχιά μεγάλα ψάρια (π.χ. σολομός, ξιφίας, τόνος) που μπορεί να είναι φορτωμένα με βαριά μέταλλα, τα μαλακά μη παστεριωμένα τυριά, τα όχι καλά πλυμένα σαλατικά, τα εντόσθια και το μισοψημένο κρέας.

Η σημασία των μικρών απολαύσεων
Επιτρέπονται: Δεν είναι πάντα κακό να υποκύπτετε στις ξαφνικές λιγούρες. Σε ένα γλυκό, ένα κομμάτι σοκολάτα, ένα χάμπουργκερ ή τηγανιτές πατάτες. Προσοχή όμως, αυτό να γίνεται μόνο πού και πού, αφού έτσι μπορεί να σας κάνει και καλό. Και αυτή η ατασθαλία θα ήταν καλύτερα να την κάνετε το μεσημέρι ή μέχρι το απόγευμα για να μην ταλαιπωρηθείτε από βαρυστομαχιά τρώγοντας κάτι βαρύ και λιπαρό το βράδυ.

Αποφεύγετε: Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε καθόλου αλκοόλ, το οποίο και σε μικρές ποσότητες είναι απαγορευμένο αυτή την περίοδο.

Τι γίνεται με το σεξ
Όσο κρατάει η περίοδος της εγκυμοσύνης, η ψυχολογία μας αλλάζει, όπως επίσης τα γούστα μας, οι συνήθειές μας, αλλά και η σχέση μας με τον σύντροφό μας. Η ερωτική ζωή είναι αυτή που επηρεάζεται άμεσα από τις ορμονικές διαταραχές που βιώνει η έγκυος γυναίκα. Τι γίνεται λοιπόν τελικά; Το σεξ συγκαταλέγεται μέσα στα απαγορευμένα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τι λέει η ιατρική;
Ανεξαρτήτως της επιθυμίας για σεξ ή όχι, το ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί θα βρει πολλές πληροφορίες για τη σύλληψη και την έναρξη των επαφών μετά τον τοκετό, αλλά το θέμα σεξ στην κύηση δεν αναφέρεται συχνά. Η απάντηση στην ερώτηση αν η έγκυος μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή, είναι θετική.

Να αποφεύγεται όταν υπάρχει…

1. Ιστορικό αποβολών.
2. Ιστορικό προηγούμενου πρόωρου τοκετού πριν από τις 37 εβδομάδες ή σημάδια πρόωρου τοκετού, όπως συσπάσεις της μήτρας.
3. Ανεξήγητη κολπική αιμόρροια.
4. Προδρομικός πλακούντας ή χαμηλή πρόσφυση πλακούντα.
5. Ανεπάρκεια τραχήλου, μια κατάσταση όπου ο τράχηλος ανοίγει και εξαλείφεται πρόωρα, αυξάνοντας την πιθανότητα να ξεκινήσει ο τοκετός ακόμα και στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης.
6. Προβλήματα της μήτρας, όπως ινομυώματα ή δίκερος μήτρα (εκ γενετής κατάσταση, όπου η μήτρα χωρίζεται από ένα διάφραγμα ή είναι δύο ξεχωριστά τμήματα, με συνέπεια να μην έχει αρκετό χώρο για το έμβρυο και, συνήθως, να ξεκινάει πρόωρος τοκετός).
7. Πολύδιμες κυήσεις (δίδυμα ή περισσότερα έμβρυα), όπου εξ ορισμού θεωρούνται υψηλού κινδύνου.
8. Πολύδιμες κυήσεις που προέκυψαν μετά από χρόνια προσπαθειών, φυσικά ή με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Tips
Ψάρια χαμηλά σε υδράργυρο
Προσπαθήστε να καταναλώνετε μέχρι 340γρ. την εβδομάδα, (περίπου 2 μεσαία γεύματα), ψάρια χαμηλά σε περιεκτικότητα υδραργύρου. Τέσσερα από τα πιο δημοφιλή σε κατανάλωση ψάρια, χαμηλής περιεκτικότητας υδραργύρου, είναι ο τόνος σε κονσέρβα, ο σολομός, ο μπακαλιάρος και οι γαρίδες.

Επιμέλεια: ΛΕΝΙΑ ΚΑΡΑΤΖΙΑ

Περιοδικό life τεύχος 98