GOOD LIFEΠρόβα Χριστουγέννων

Πρόβα Χριστουγέννων

Ποιά θα είναι το κρασιά των Χριστουγέννων; Τα πληθωρικά πιάτα και τα γλυκά αναζητούν δίπλα τους το ιδανικό οινικό ταίρι, που θα απογειώσει τις γεύσεις και την καλή διάθεση. Σας προτείνουμε κρασιά από τον κυπριακό και διεθνή αμπελώνα.

Γαλοπούλα µε γέµιση

Η ψητή γαλοπούλα είναι η σταρ των Χριστουγέννων και δεν χάνει ποτέ την αίγλη της έστω κι αν δεν παίζει ποτέ σόλο στο γιορτινό τραπέζι. Όταν είναι απλά ψηµένη στον φούρνο είναι ένα πιάτο µεσαίου βάρους, χωρίς έντονη γεύση και χαµηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αν θα επιλέξετε λευκό κρασί προτιµήστε ένα σωµατώδες λευκό όπως το Château Lazaridi White. ενώ η επιλογή σας σε ερυθρό θα ήταν ένα µετρίου σώµατος κρασί µε χαµηλές τανίνες.  Όµως η  γέµιση της γαλοπούλας που διαθέτει συνήθως ένα απίστευτο γευστικό πλούτο, µε γλυκά και αλµυρά στοιχεία είναι αυτή που θα µας καθοδηγήσει στην επιλογή του κρασιού. Προτιµήστε φρουτώδη  ερυθρά κρασιά µε ένταση  και σχετικά πλούσια που θα ανταπεξέλθουν στη γευστική επίθεση που δέχεται ο ουρανίσκος σας όπως είναι το Ερυθρός από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου.

Galopoula

Château Lazaridi White. Λευκό ξηρό κρασί από Sauvignon Blanc και Ugni Blanc µε έντονα αρώµατα  λευκόσαρκων και εσπεριδοειδών φρούτων, µε νύξεις τροπικών φρούτων και βοτανικά αρώµατα, ψηλή οξύτητα και γεµάτο σώµα.

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου Ερυθρός. Κόκκινο ξηρό κρασί από Αγιωργήτικο και Cabernet Sauvignon µε αρώµατα κόκκινων φρούτων και βανίλιας, ισορροπηµένο µέτριο σώµα, µαλακές τανίνες και φρουτώδη επίγευση.

Χοιρινό µε δαµάσκηνα

Αν και δεν είναι κυπριακό παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο πιάτο το συναντούµε όλα και πιο συχνά στο γιορτινό τραπέζι. Το πιάτο αυτό έχει πλούσια σάλτσα µε αρκετή συµπύκνωση και φρουτώδη χαρακτήρα. Μας έρχεται από την Ελλάδα άρα µπορούµε να το παντρέψουµε µε ένα µαλακό ελληνικό ερυθρό κρασί, χωρίς πολύ επιθετικές τανίνες και γεµάτο σώµα. Επιλέξτε το ερυθρό Κτήµα Μητραβέλα Νεµέα από την ποικιλία Αγιωργήτικο ή το κόκκινο Château Lazaridi από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Sangiovese.

χοιρινο

Κτήµα Μητραβέλα Νεµέα: Κόκκινο ξηρό κρασί µε αρώµατα µαρµελάδας κόκκινων φρούτων, πιπεριού, δέρµατος, µελανιού, ρίγανης, καπνού και βανίλιας, γεµάτο σώµα, ψηλή οξύτητα και στρογγυλεµένες τανίνες.

Château Lazaridi Κόκκινο: Κόκκινο ξηρό κρασί που συνδυάζει τα γλυκά φρουτώδη αρώµατα του Merlot, την πυκνότητα του Cabernet Sauvignon και τη φινέτσα του Sangiovese, ψηλές αλλά µαλακές τανίνες και γεµάτο σώµα.

Αρνί στον φούρνο  Ή σούβλα

Γιορτή χωρίς αρνί δεν γίνεται! Η γαλοπούλα στην Κύπρο περνά συνήθως σε δεύτερη µοίρα και η αρνίσια σούβλα ή το αρνί στον φούρνο παίρνουν τη θέση που τους αρµόζει. Στο κέντρο! Ένα αρνίσιο µπούτι στον φούρνο, σιγοµαγειρεµένο µε σκόρδο και δεντρολίβανο διαθέτει τη λιπαρότητα και τον γευστικό πλούτο που φωνάζουν για ένα κρασί µε οξύτητα, που ξεπλένει και φρεσκάρει τον ουρανίσκο αλλά είναι ταυτόχρονα και πολύπλοκο. Θα προτείναµε το ερυθρό κρασί Μαραθεύτικο από το Οινοποιείο Ζαµπάρτα.  µε τον πολύπλοκο χαρακτήρα του ή την Σαντορίνη από το Οινοποιείο Βασάλτη που έχει περάσει από βαρέλι. Η αρνίσια σούβλα επίσης ταιριάζει µε τα ίδια κρασιά.

Arni

Μαραθεύτικο Ζαµπάρτα. Κόκκινο ξηρό κρασί από Μαραθεύτικο µε αρώµατα βιολέτας και µαύρων µούρων και λεπτή πινελιά γλυκών µπαχαρικών. Στο στόµα, πλούσια και γεµάτη γεύση κόκκινων φρούτων, γεµάτο σώµα και µαλακές τανίνες.

Vassaltis Santorini Oak Aged: Λευκό ξηρό κρασί µε αρώµατα βανίλιας και καβουρδίσµατος, βρεγµένης πέτρας και εσπεριδοειδών. Στο στόµα, αλµύρα και εσπεριδοειδή, δροσιστική οξύτητα, γεµάτο σώµα και µακρά επίγευση.

Θαλασσινά και ψάρια

Μετά από 40 µέρες νηστείας ποιο άραγε θα αναζητήσει το ψάρι για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Ας µην ξεχνάµε όµως ότι αρκετοί από τους καλεσµένους µας µπορεί να είναι χορτοφάγοι ή να έχουν µπουχτίσει µε το κρέας. Το λαβράκι, η τσιπούρα και το φαγκρί συνδυάζονται αρµονικά µε λευκά, αρωµατικά κρασιά που δεν περνάνε από βαρέλι, όπως το λευκό γαλλικό La Vielle Ferme. Επίσης µε ψάρια και πιάτα θαλασσινών όπως τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή ταιριάζουν µε το λευκό Sauvignon Blanc όπως το λευκό Μαγικό Βουνό. Ο σολοµός είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα ψάρια, καθώς εκτός από χαρακτηριστική γεύση και χρώµα είναι και ένα ψάρι που µπορεί να συνδυαστεί το ίδιο καλά µε λευκό, ροζέ και κόκκινο κρασί. Ο σολοµός που έχει ψηθεί στον φούρνο, ταιριάζει και µε ένα ροζέ όπως το Μητραβέλας Ροζέ.

Psari

La Vielle Ferme: Λευκό ξηρό κρασί από Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc και Vermentino. Αρώµατα ώριµου ροδάκινου, αχλαδιού και νότες εσπεριδοειδών. Φρουτώδες, µέτριο σώµα, και δροσιστική οξύτητα.

Μαγικό Βουνό Λευκό: Λευκό ξηρό κρασί από Sauvignon Blanc µε αρώµατα πράσινου µήλου, µάνγκο και αχλαδιού µε φυτικές νότες από βασιλικό και κοµµένο γρασίδι. Πληθωρικό, µεστό στόµα και όγκος, λιπαρότητα, έντονη οξύτητα και µακρά επίγευση

Μητραβέλας Ροζέ: Ροζέ ξηρό κρασί από Αγιωργήτικο µε αρώµατα κόκκινων φρούτων, συγκεκριµένα ροδιού και φράουλας, µέτριο σώµα και ευχάριστη επίγευση.

Λαγός στιφάδο

Το κυνήγι ταιριάζει πολύ µε το γιορτινό τραπέζι. Αν δεν έχετε κυνηγό στην οικογένεια µπορείτε να αγοράσετε κατεψυγµένο λαγό εισαγωγής. Η γευστική πολυπλοκότητα του πιάτου, τα έντονα καρυκεύµατα, η σάλτσα ντοµάτας, το κόκκινο κρασί και το ξύδι και η γλύκα που αφήνει το µαγειρεµένο κρεµµύδι απαιτούν ένα ρωµαλέο ερυθρό κρασί µε ένταση και πικάντικο χαρακτήρα. Μια Νάουσα σίγουρα θα µπορέσει να παίξει στα ίσα µε την πληθωρικότητα της σάλτσας αλλά και τη δύναµη του κυνηγιού, αλλά και ένα Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot ή blend αυτών ταιριάζουν άψογα µε τον λαγό. Επιλέξτε το Melior από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου ή το Monastiri από το Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας.

Lagos

Παπαγιαννάκος Melior: Κόκκινο ξηρό κρασί µε αρώµατα αποξηραµένων κόκκινων φρούτων, µπαχαρικών και βανίλιας, πλούσιες και µαλακές τανίνες, ισορροπηµένη οξύτητα και σύνθετη επίγευση.

Οινοποιείο Χρυσορρογιάτισσας Monastiri: Κόκκινο ξηρό κρασί από Cabernet Sauvignon µε αρώµατα µαύρων µούρων και φρούτων, γλυκόριζας, ευκάλυπτου, ξύλου και γλυκών µπαχαρικών, γεµάτο σώµα, ψηλές τανίνες και µακρά επίγευση.

Beef Wellington

Είναι το αγαπηµένο γιορτινό πιάτο των Βρετανών. Τελευταίως όµως λανσάρεται και στα κυπριακά τραπέζια των Χριστουγέννων. Το µοσχάρι Wellington είναι ένα πιάτο για απαιτητικούς ουρανίσκους: Είναι µοσχαρίσιο φιλέτο που πρώτα σοτάρεται, στη συνέχεια αλείφεται µε µια στρώση µίγµατος φουά γκρα και µανιταριών και τέλος τυλίγεται σε ζύµη σφολιάτας και ψήνεται στο φούρνο. Όπως και το σατοµπριάν, συνοδεύεται από µία ή δύο σάλτσες –συνήθως Béarnaise, Colbert, Madeira ή Périgueux Συνοδεύσετε το µε ένα Cabernet Sauvignon blend, όπως το Μαγικό Βουνό Κόκκινο.

Beef

Μαγικό Βουνό Κόκκινο. Κόκκινο ξηρό κρασί από Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc µε αρώµατα κόκκινων φρούτων, βιολέτας, µαύρου κερασιού, γλυκών µπαχαρικών, δαµάσκηνου και ευκάλυπτου, στόµα πλούσιο και βελούδινο, ισορροπηµένη οξύτητα, µαλακές και πλούσιες τανίνες και µακρά επίγευση.

Πορτοκαλόπιτα και τάρτες

Ας ξεφύγουµε λίγο από το Κέικ των Χριστουγέννων και ας πάµε σε κάτι πιο παραδοσιακό και ελαφρώς σιροπιαστό γλυκό όπως είναι η πορτοκαλόπιτα η οποία είναι πολύ δηµοφιλής και στην Κύπρο. Συνδυάστε την µε ένα λευκό γλυκό οίνο όπως είναι ο Μελίας από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου που παράγεται µε την µέθοδο προσθήκης βρασµένου µούστου που δίνει την γλυκύτητα Το γλυκό αυτό κρασί ταιριάζει επίσης µε τάρτες φρούτων αλλά και πάβλολες µε σάλτσα από τροπικά φρούτα. Μπορείτε όµως να το πιείτε και µόνο του.

Portokalopita

Μελίας Οινοποιείο Παπαγιαννάκου. Λευκό γλυκό κρασί από Μαλαγουζιά µε αρώµατα  ανθόµελου, ώριµου ανανά, υφή κέδρου και κλιµακωτή επίγευση. Τέλεια ισορροπηµένο.

Περιοδικό “Taste Wine”, τεύχος 140.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS