ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

BEAUTY NEWS

GOOD LIFEΣΠΙΤΙΤα οφέλη ενός πράσινου μπαλκονιού

Τα οφέλη ενός πράσινου μπαλκονιού

Ένα πράσινο μπαλκόνι ή μία βεράντα που μοιάζει με όμορφο κήπο, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα, να κάνει πιο ευχάριστο, πιο δροσερό και κυρίως πιο υγιεινό, το μικρόκλιμα του σημείου, αλλά και ολόκληρου του σπιτιού και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πιο ευχάριστες στιγμές που περνάτε στον χώρο σας!

Τα φυτά είναι γνωστό ότι επηρεάζουν θετικά το περιβάλλον τους είτε σχετικά με το κλίμα είτε με τον καθαρισμό που προσφέρουν στην ατμόσφαιρα. Άλλωστε, πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα ψυχολογικά οφέλη σε ανθρώπους που ζουν σε διαμερίσματα με πράσινο μπαλκόνι ή βεράντα, είναι πολλά!

Μάλιστα εκτός από τα οφέλη στο μικρόκλιμα του σπιτιού σας, τα φυτά έχουν και ηχομονωτικές δράσεις και προσφέρουν σημαντική μείωση του εξωτερικού θορύβου, κάτι που είναι σίγουρα πολύ σημαντικό για όσους ζουν σε αστικές περιοχές με πολλή ηχορύπανση!

eva

Ασχολούμενοι με τον κήπο σας, βρίσκεστε σε επαφή με τον φρέσκο αέρα, κάτι που μπορεί να ξεκουράσει το μυαλό σας μετά από μια απαιτητική μέρα στη δουλειά.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Wageningen και του Leiden στην Ολλανδία, δημοσίευσαν μελέτη που έδειξε πως όσοι ασχολούνται συστηματικά με την κηπουρική, παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης και μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχικής τους διάθεσης μετά το πέρας της.

Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Landscape and Urban Planning, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το επίπεδο συναισθηματικής ευεξίας ή ευτυχίας που συνδέεται με την κηπουρική, ήταν παρόμοιο με αυτό που βιώνουν τα άτομα όταν κάνουν ποδήλατο, περπατούν ή βγαίνουν έξω για φαγητό.

Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα ήταν πως η κηπουρική στο σπίτι ήταν η μόνη δραστηριότητα από τις 15 που μελετήθηκαν, στην οποία γυναίκες και άτομα με χαμηλά εισοδήματα παρουσίασαν υψηλότερη συναισθηματική ευεξία από τους άνδρες και τους συμμετέχοντες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, αντίστοιχα.

Οπόταν αν δεν έχετε ήδη φυτά στον χώρο σας, θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να αρχίσετε να δημιουργείτε τον δικό σας μικρό κήπο στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας. Άλλωστε αλλιώς είναι να απολαμβάνεις τον καφέ σου με καλή παρέα σε ένα πράσινο και δροσερό περιβάλλον.

Υπάρχουν πολλές ιδέες για μικρούς κήπους για να κάνετε ένα μικρό κομμάτι του χώρου σας μια μικρή όαση, όσο μικροσκοπικό κι αν είναι. Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη ενός κήπου στον χώρο που ζούμε έχει τεράστια οφέλη στην ψυχική μας υγεία. Ανεξάρτητα από το πόσο μικρό είναι το κομμάτι που μπορείτε να αφιερώσετε για αυτό τον σκοπό, μπορεί να προσφέρει χώρο για την καλλιέργεια λουλουδιών, βοτάνων για την κουζίνα ή απλά για χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα.

Η Lidl Κύπρου, διαχρονικά ευαίσθητη σε θέματα οικολογίας, δημιούργησε τα Lidl Eco Hacks. Η νέα αυτή πρωτοβουλία αποτελείται από μια σειρά από χρήσιμα βίντεο με οικολογικές συμβουλές, τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο!

Αν μετά από όλα αυτά έχετε πειστεί ότι χρειάζεστε τον δικό σας πράσινο κήπο, η Εύα, γνωστή και ως @its.all.green.to.me, ιδρύτρια του Roots – The Space και συλλέκτρια φυτών,  μας δείχνει πρακτικές συμβουλές για το πώς να φροντίσετε τον κήπο σας αλλά και πώς να πολλαπλασιάσετε τα φυτά σας εύκολα! Δείτε τις πρακτικές της συμβουλές στο τελευταίο βίντεο των Lidl Eco Hacks!

Η κηπουρική καταπολεμάει το στρες αποτελεσματικότερα από άλλες χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως για παράδειγμα το διάβασμα και συγκρίνεται μονάχα με τον διαλογισμό. Με αυτή την ενασχόληση, μόνο θετικά οφέλη μπορείτε να προσκομίσετε, όχι μόνο για τη σωματική και ψυχική σας υγεία αλλά και για το καλό του περιβάλλοντος.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS