HomeGOOD LIFEWELLNESSThe Power of 4! Ελεονώρα, Εύη, Όλγα & Άρτεμις Ασσιώτου

The Power of 4! Ελεονώρα, Εύη, Όλγα & Άρτεμις Ασσιώτου

Μια οικογένεια, τέσσερεις γυναίκες από τον χώρο της συμβουλευτικής διατροφής συγκεκριμένου προγράμματος -η μητέρα και οι τρεις της κόρες-, εξηγούν πώς η απώλεια βάρους και περιττών κιλών δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης, αλλά αυτοεκτίμησης, υγείας και ταυτότητας. Κυρίως, μία πολύ δυνατή πράξη αγάπης προς τον εαυτό μας!

Από τον Γιάννη Χατζηγεωργίου
Φωτογραφίες: @vattisd
Styling: Shona Muir

Πως είναι να εργάζεστε τα τέσσερα μέλη μιας οικογένειας -μητέρα και τρεις κόρες, και μάλιστα η Εύη και η Όλγα να είναι δίδυμες- στον ίδιο τομέα, αυτόν της συμβουλευτικής διατροφής συγκεκριμένου προγράμματος; Από τη μία υποθέτω πως αυτό λειτουργεί βοηθητικά, από την άλλη όμως δεν υπάρχει και ανταγωνισμός μεταξύ σας;

Όλγα: Πλάκα έχει! Καταρχήν, σε όλα τα εταιρικά πάρτυ -σκέψου το λίγο- είμαστε μαζί. Στις εκπαιδεύσεις μαζί. Οικογένεια! Το μόνο μας θέμα είναι ποιος θα προσέχει τα παιδιά (γελάνε). Ανταγωνισμός σίγουρα υπάρχει – αλλά με τον εαυτό μας του «χθες»! Αυτός είναι, πιστεύω, ο λόγος που μας ανεβάζει στις κορυφαίες θέσεις – αυτό μας βοηθάει να εξελισσόμαστε!

Εύη: Το να εργαζόμαστε όλες στον ίδιο τομέα, είναι πραγματικά υπέροχο! Η αλήθεια είναι πως, λόγω των υποχρεώσεών μας και των πολλών ωρών που εργαζόμαστε, δεν έχουμε πάντα την πολυτέλεια της καθημερινής επαφής αλλά, μέσα από τα εταιρικά γεγονότα και τα events, έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε, να ανταλλάζουμε ιδέες, σκέψεις και τρόπους στήριξης για τους πελάτες μας – που, άλλωστε, είναι και ο κοινός μας στόχος. Δεν βιώνουμε κανένα ανταγωνισμό μεταξύ μας, αντίθετα, η επιτυχία της μίας είναι χαρά για όλες! Υπάρχει σεβασμός, εκτίμηση και ειλικρινής υποστήριξη μεταξύ μας. Πρώτα είμαστε οικογένεια, αλλά ταυτόχρονα και συνοδοιπόροι με κοινό όραμα – και αυτό κάνει τη συνεργασία μας ξεχωριστή.

One

Γιατί ασχοληθήκατε με τον συγκεκριμένο τομέα;

Όλγα: Αρχικά, εγώ προσωπικά, ξεκίνησα γιατί επιδίωκα την οικονομική μου ανεξαρτησία, ούσα φοιτήτρια υποκριτικής Τέχνης. Μετά το αγάπησα! Ερωτεύτηκα το πώς νιώθουν οι άλλοι μέσα από αυτό το ταξίδι. Το πώς όλα ανατρέπονται! Το ότι τίποτα δεν μένει ίδιο… Ούτε κι εμείς!

Ελεονώρα: Ασχολήθηκα με τον τομέα της διατροφής, μέσα από τη δική μου προσωπική εμπειρία. Πριν από 20 χρόνια έχασα 33 κιλά, ακολουθώντας το πρόγραμμα της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan και εντυπωσιάστηκα, τόσο από την επιστημονική του προσέγγιση όσο και από τα αποτελέσματα. Η εμπειρία αυτή άλλαξε τη ζωή μου και με έκανε να αγαπήσω πραγματικά αυτόν τον χώρο, και να θέλω να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους. Το πιο όμορφο για μένα είναι ότι το παράδειγμά μου ενέπνευσε και τις τρεις κόρες μου, οι οποίες ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, και σήμερα διατηρούμε τέσσερα γραφεία -ένα στην Λάρνακα και τρία στην Λευκωσία-, και βοηθάμε, με την σειρά μας, εκατοντάδες κόσμο να πετύχουν τον δικό τους στόχο.

Μήπως με το πάθος που έχετε για την συγκεκριμένη δουλειά, επηρεάσατε -έστω ασυνείδητα- και την επιλογή των κορών σας, κυρία Μιχαήλ;

Πιστεύω πως το πάθος μου σίγουρα αποτέλεσε έμπνευση για τις κόρες μου, όμως ποτέ δεν τις πίεσα να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Μεγάλωσαν βλέποντας τη δική μου προσωπική αλλαγή, τα αποτελέσματα και την αγάπη μου για το έργο που κάνω μέσα από το πρόγραμμα της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Η επιλογή τους ήταν συνειδητή και προσωπική, γιατί και οι ίδιες είδαν την αξία του να βοηθάς ανθρώπους να αλλάζουν τη ζωή τους. Για μένα είναι μεγάλη χαρά που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα αλλά, πάνω απ’ όλα, σέβομαι πάντα την ελευθερία και την προσωπικότητα της καθεμιάς.

082a7514

Γιατί, νομίζετε, παραμένει, το πιο διαχρονικό ζήτημα στον κόσμο η «δίαιτα», η «σωστή διατροφή», η «απώλεια βάρους»;

Άρτεμις: Πιστεύω πως δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης.

Είναι θέμα αυτοεκτίμησης. Είναι θέμα υγείας και ταυτότητας. Ο άνθρωπος πάντα θα θέλει να νιώθει καλά μέσα στο σώμα του. Να έχει ενέργεια. Να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να αναγνωρίζει τον εαυτό του! Σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα, που μας γεμίζει άγχος, πρόχειρο φαγητό και έλλειψη χρόνου, η ισορροπία γίνεται πρόκληση. Και όταν χάνεται η ισορροπία, χάνεται και η σχέση μας με το σώμα μας. Γι’ αυτό, η «δίαιτα» δεν είναι «μόδα». Είναι η διαρκής ανάγκη του ανθρώπου να φροντίσει τον εαυτό του. Και η αλήθεια είναι πως πίσω από κάθε στόχο απώλειας βάρους, κρύβεται κάτι πολύ πιο βαθύ: Η ανάγκη να ξαναπιστέψουμε σ’ εμάς. Όταν κάποιος ξεκινά αυτό το «ταξίδι», δεν κυνηγά μόνο έναν αριθμό στη ζυγαριά – κυνηγά αυτοπεποίθηση, υγεία, δύναμη, νέα αρχή. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα πάψει ποτέ να απασχολεί τον κόσμο – γιατί η ανάγκη για προσωπική εξέλιξη δεν σταματά ποτέ.

Είναι «μύθος» ότι αυτό απασχολεί κυρίως τις γυναίκες και λιγότερο τους άνδρες;

Εύη: Ναι. Γιατί, στην πράξη, βλέπουμε όλο και περισσότερους άνδρες να ενδιαφέρονται ουσιαστικά για τη διατροφή τους, την υγεία τους και την εικόνα τους. Απλώς οι γυναίκες συχνά εκφράζονται πιο ανοιχτά γύρω από αυτό το θέμα, ενώ οι άνδρες μπορεί να το προσεγγίζουν πιο διακριτικά. Όταν, όμως, δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, διαπιστώνουμε ότι οι προβληματισμοί, οι ανασφάλειες, αλλά και οι στόχοι, είναι παρόμοιοι. Τελικά, η φροντίδα του εαυτού δεν έχει φύλο. Είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων!

Επίσης, υπάρχει η εντύπωση πως το θέμα της απώλειας κιλών απασχολεί περισσότερο τους ανθρώπους λίγο πριν το Καλοκαίρι και αμέσως μετά τις μεγάλες γιορτές, οπότε και έχουμε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Είναι αλήθεια αυτό;

Όλγα: Ναι. Είναι περίοδοι που οι άνθρωποι είτε θέλουν να νιώσουν πιο άνετα με την εικόνα τους, είτε αισθάνονται πως «ξέφυγαν» διατροφικά και θέλουν να επανέλθουν. Ωστόσο, η ανάγκη για αλλαγή δεν έχει εποχή. Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν όταν νιώσουν πραγματικά έτοιμοι, ανεξάρτητα από την περίοδο του χρόνου. Συχνά, πίσω από ένα αίτημα απώλειας κιλών δεν κρύβεται μόνο η εξωτερική εμφάνιση, αλλά η επιθυμία για περισσότερη ενέργεια, καλύτερη υγεία και ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Άρα, ναι, υπάρχουν εποχικές «κορυφώσεις», όμως η ουσιαστική απόφαση για αλλαγή έρχεται όταν κάποιος το πάρει μέσα του απόφαση – και αυτή η στιγμή μπορεί να είναι οποιαδήποτε μέρα του χρόνου.

Bb 082a7576

Η ψυχολογία επηρεάζει τη διατροφή μας; Διάβαζα κάπου ένα μόττο που μ’ άρεσε και που έλεγε: «Φάε όταν πεινάς, όχι όταν πονάς!». Από την μεγάλη πείρα σας, πόσο αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Εύη: Φυσικά και ανταποκρίνεται. Και μάλιστα περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε. Στην πράξη, βλέπουμε καθημερινά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε επειδή πεινούν – τρώνε επειδή είναι κουρασμένοι, πιεσμένοι, απογοητευμένοι… Ή γιατί νιώθουν ένα κενό. Το «Φάε όταν πεινάς, όχι όταν πονάς», είναι απόλυτα αληθινό. Όταν τρώμε για να καλύψουμε συναίσθημα, το φαγητό δεν λύνει το πρόβλημα – απλώς το σκεπάζει για λίγο.

Γενικά, τι αίσθηση έχετε για την σωματοδομή του Κύπριου; Υπάρχει, όντως, «τάση» του Κύπριου να «φορτώνεται» επιπλέον κιλά, σε αντιδιαστολή με άλλους λαούς;

Άρτεμις: Πιστεύω ότι στην Κύπρο έχουμε μια πολύ δυνατή κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Το φαγητό για εμάς είναι αγάπη, φιλοξενία, γιορτή, παρηγοριά – τα πάντα!  Όλα τα σημαντικά γεγονότα τα συνδέουμε με ένα τραπέζι. Και αυτό, από μόνο του, είναι όμορφο, όμως όταν κάθε συναίσθημα -χαρά, λύπη, άγχος, επιτυχία- περνά μέσα από το φαγητό, τότε γίνεται πιο δύσκολο να κρατήσεις ισορροπία. Δεν θεωρώ ότι ο Κύπριος «έχει τάση» βιολογικά να παίρνει κιλά. Θεωρώ ότι πολιτισμικά έχουμε μάθει να ταυτίζουμε την αγάπη και την απόλαυση με την υπερβολή. Η λύση δεν είναι να κόψουμε το φαγητό από τη ζωή μας. Είναι να μάθουμε να το απολαμβάνουμε με μέτρο – χωρίς ενοχές, αλλά και χωρίς ακρότητες. Πρέπει να τρώμε για το σώμα που θέλουμε να έχουμε, όχι για το σώμα που έχουμε.

Υποθέτω πως κι εσείς οι ίδιες περάσατε από διάφορα στάδια στη ζωή σας. Ποια είναι εκείνα που, αν και θα θέλατε να διαγράψατε για πάντα από τη μνήμη σας, τελικά δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Εύη: Η χειρότερη φάση της ζωής μου ήταν όταν ένιωθα θεατής στην ίδια μου τη ζωή, ενώ έπρεπε να νιώθω πρωταγωνίστρια – και αυτό είναι ένα αίσθημα που, όσο και να θέλω, δεν θα ξεχάσω πότε. Παρά το νεαρό της ηλικίας μου, δεν ήθελα να βγαίνω έξω, δεν ήθελα να ντύνομαι, ήμουν δυστυχισμένη, και το μόνο που μου έδινε χαρά ήταν το φαγητό. Όταν, όμως, είπα: «Μια ζωή έχω, θέλω να την ζήσω όπως μου αξίζει, όχι μόνο να την ονειρεύομαι», ήταν εκεί που έκανα την αλλαγή μου!

Πολύς κόσμος που καταφεύγει σε εσάς, για την απώλεια λίπους μέσω της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, σκέφτεται: «Μα, δεν θα πάρω πίσω αυτά τα κιλά που έχασα; Θα έχω, άραγε, μόνιμο αποτέλεσμα;». Τι απαντάτε;

Εύη: Είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούω. Πάντα λέω ότι τα κιλά μπορούν να επιστρέψουν μόνο αν επιστρέψουμε κι εμείς στις παλιές μας συνήθειες. Στη The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan δεν δουλεύουμε μόνο για να ξεφορτωθούμε  κιλά, αλλά για να αλλάξει ο τρόπος σκέψης γύρω από το φαγητό. Όταν κάποιος μάθει πώς να τρέφεται σωστά και έχει τη σωστή καθοδήγηση στην σταθεροποίηση και στην συντήρηση, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να διατηρηθεί για πολλά χρόνια.

Anoigma 082a7545

Δεν είναι… «ακριβά» τα προϊόντα της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan;

Ελεονώρα: Αυτή είναι μια φήμη που πλανάται στον αέρα. Στην πραγματικότητα όμως, αν κάποιος υπολογίσει πόσα χρήματα ξοδεύει καθημερινά σε καφέδες, σνακ ή πρόχειρο φαγητό, θα δει ότι το κόστος του προγράμματος είναι παρόμοιο ή και μικρότερο. Μην ξεχνάς ότι στη The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, μαζί με τα προϊόντα έχεις και καθοδήγηση, υποστήριξη κι ένα ολοκληρωμένο πλάνο που σε βοηθά να πετύχεις πραγματικά το στόχο σου.

Και, για το τέλος, η πιο συνήθως ερώτηση: Δεν… πεινά κάποιος ο οποίος τρέφεται και με προϊόντα της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan σε αυτή τη διαδρομή της απώλειας λίπους;

Εύη: Στο πρώτο ραντεβού που με ρωτάνε οι άνθρωποι «θα χορταίνω;», εγώ τους απαντώ: «Θέλω να μου απαντήσεις εσύ, στο επόμενο ραντεβού, αν πεινούσες!». Όλοι, λοιπόν, έκπληκτοι, έρχονται και μου λένε πως «είναι απίστευτο το πόσο χορτάτος ένιωθα, δεν πεινούσα καθόλου!». Το «μυστικό» κρύβεται στα προϊόντα της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan. Είναι  σχεδιασμένα ώστε να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού στο 100%. Είναι σαν το αμάξι σου: Αν ζητά λάδι και εσύ βάζεις καύσιμο, η ανάγκη για λάδι θα συνεχίζει! Ε, εμείς, στο δικό μας αμάξι-σώμα δίνουμε τα πάντα, κι έτσι σταματά να «ζητά»! Μην ξεχνάς, επίσης, ότι ο Σύμβουλος είναι πάντα εκεί για τον πελάτη του, ώστε να καθοδηγεί και να δίνει λύσεις – ακόμα κι αν πεινάσει! Θα σου πω μια ιστορία, ενός πελάτη μου, που κάθε φορά που το σκέφτομαι κλαίω. Θυμάμαι ήρθε στο γραφείο μου ο άνθρωπος, όταν είχε γεννήσει η γυναίκα του το πρώτο τους παιδί και, με δάκρυα στα μάτια, μου είπε: «Νιώθω ανήμπορος μπαμπάς» – δεν μπορούσε να σκύψει πάνω από το κρεβατάκι του μωρού, ώστε να το πιάσει όταν έκλαιγε, κι έβαλε στοίχημα με τον εαυτό του πως δεν θα αφήσει το φαγητό να σταθεί εμπόδιο στον ρόλο της πατρότητας. Ξεφορτωθήκαμε μαζί 50 κιλά και, κάθε φορά που έπαιζε με το παιδί του στο χαλί και έκαναν τούμπες, μου έστελνε την εξέλιξη του (συγκινείται)! Πώς να στο εξηγήσω… Ζεις, καθημερινά, τις νίκες των ανθρώπων που απευθύνονται σ’ εσένα, σα να είναι δικές σου!

082a7554

Μείνετε ενημερωμένοι με όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, μέσα από το Philenews.
Εγγραφή στο Newsletter

Δείτε Επίσης

Like Recommends