GOOD LIFEΥΓΕΙΑCOVID-19 και καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχουμε;

COVID-19 και καλλυντικά: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Tο κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών CDC (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), στο πλαίσιο του φονικού ιού που σαρώνει τον πλανήτη, δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές για την απολύμανση κάθε επιφάνειας ή αντικειμένου που έρχεται σε επαφή με τα χέρια, το δέρμα ή τα ρούχα μας.

Αλλά τι γίνεται με τα προϊόντα μακιγιάζ και περιποίησης της επιδερμίδας;

Μετά από τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 16 προϊόντα ομορφιάς ημερησίως, οδήγησε τους εμπειρογνώμονες να επισημάνουν τον δυνητικό κίνδυνο που διατρέχει κάθε γυναίκα να προσβληθεί άθελά της από τον κορωνοϊό. Και ορισμένες από τις απαντήσεις αποτέλεσαν αληθινή έκπληξη.

Η υπερχρήση καλλυντικών μπορεί να βλάψει σοβαρά την άμυνά σας από τον κορωνοϊό:

«Δεν γνωρίζουμε πολλά για το πώς ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 (αυτός που προκαλεί τη νόσο COVID-19) εξαπλώνεται μέσα από τα προϊόντα ομορφιάς», δήλωσε η Dr. Angela Rasmussen, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Οι ιοί χρειάζονται ένα κύτταρο-ξενιστή για να αναπαραχθούν, άρα δεν μπορούν να επιβιώσουν για μέρες ή εβδομάδες σε ουδέτερες επιφάνειες -σε αντίθεση με τα βακτηρίδια. Ωστόσο, στο μυαλό μας κυριαρχεί μια και μόνη ανησυχία: πόσα από αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται από κοινού μέσα σε μια οικογένεια, και κατά πόσο μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός όταν υπάρχει πλημμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής στο ίδιο σας το σπίτι;», αναφέρει η Dr. Rasmussen.

Και ενώ δεν είναι ακόμη σαφές πόσο χρονικό διάστημα ο COVID-19 παραμένει ενεργός εκτός του σώματος και πάνω σε τέτοιου είδους προϊόντα, η Dr. Shuting Hu, καθηγήτρια αισθητικής κοσμητολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, προτείνει τη δημιουργία δύο ξεχωριστών περιοχών μέσα στο σπίτι σας: τη ζώνη μόλυνσης και την καθαρή ζώνη. «Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, αφήστε όλα τα μολυσμένα αντικείμενα ένδυσης και υπόδησης στον πρώτο χώρο εισόδου. Αφού πλύνετε τα χέρια σας, φορέστε γάντια μιας χρήσης και μεταφέρετε τα αντικείμενα στο πλυντήριο για καθάρισμα και αποστείρωση (ιδανικά στους 90 βαθμούς Κελσίου). Παράλληλα, απολυμάνετε κινητά, πορτοφόλια, κλειδιά ή άλλα αντικείμενα με τα ειδικά μαντιλάκια», συστήνει η ειδικός.

Πώς θα είστε σίγουρη ότι τα προϊόντα και εργαλεία ομορφιάς σας είναι ασφαλή για χρήση: Έχοντας ακολουθήσει με ευλάβεια τις παραπάνω οδηγίες περί δυο ζωνών μέσα στο σπίτι σας, ο Dr. Joshua Zeichner, διευθυντής κλινικών ερευνών κοσμητολογίας στο τμήμα δερματολογίας του Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη, συμβουλεύει: «Πλένετε τακτικά τις βούρτσες, τα πινέλα και τα σφουγγαράκια μακιγιάζ. Να είστε πολύ προσεκτική σχετικά με το πού ακουμπάτε τα πινέλα μακιγιάζ και τα μολύβια ματιών όταν βάφεστε, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν από την επιφάνεια του μπουντουάρ σας.

Μην εφαρμόζετε κάποιο προϊόν στο πρόσωπο, τα μάτια ή τα χείλη σας εάν πριν δεν έχετε φροντίσει να απομακρύνετε την πάνω στρώση του προϊόντος με τη βοήθεια ενός αντισηπτικού μαντιλιού. Γενικότερα, επιλέξτε προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας ή των ματιών με ειδικούς δοσομετρητές και απλικατέρ που εφαρμόζονται κατευθείαν στο δέρμα χωρίς την ανάγκη απλώματος με τα χέρια ή κάποιο ειδικό εργαλείο. Τέλος, σκουπίζετε καλά τη συσκευασία κάθε προϊόντος που χρησιμοποιήσατε πριν το τοποθετήσετε στη θέση του».

Η τελευταία επιστημονική επισήμανση: «Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά από κάθε χρήση προϊόντος ομορφιάς στο δέρμα σας. Μόνο έτσι θα είστε σίγουρη ότι μπορείτε να απολαμβάνετε κάθε ρουτίνα όπως παλιά», τονίζει η Dr. Hu.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS