GOOD LIFEΥΓΕΙΑΚορονοϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται - Τα μέτρα πρόληψης

Κορονοϊός: Τι είναι, πώς μεταδίδεται – Τα μέτρα πρόληψης

Μια ειδική επιτροπή αναμένεται να συγκληθεί στη Γενεύη προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει μια «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας», ένας όρος που χρησιμοποιείται μονάχα στην περίπτωση των σοβαρότερων επιδημιών, σημείωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Καθησυχαστικό παρουσιάζεται το Υπουργείο Υγείας για τον νέο κορονοϊό που εμφανίστηκε σε περιοχή της Κίνας, αφού εκτιμάται πως είναι χαμηλός ο κίνδυνος κίνδυνος εισαγωγής του στην Κύπρο.

Περί τίνος πρόκειται

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο ιός είναι της οικογένειας του SARS, ο οποίος προκαλεί ενός είδους πνευμονία και μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
2019-nCoV, όπως ονομάστηκε είναι ένα νέο είδος κοροναϊού, ο οποίος δεν είχε αναγνωριστεί ξανά σε ανθρώπους.


Οι κοροναϊοί ανήκουν σε μία ευρεία οικογένεια ιών, ωστόσο μόνο έξι (ο συγκεκριμένος θα είναι ο έβδομος) έχουν αναγνωριστεί ότι προσβάλουν ανθρώπους
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η «πρωτογενής πηγή» προέρχεται από κάποιο ζώο, αλλά πλέον έχει προκληθεί και η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα στο αναπνευστικό, όπως βήχα και δύσπνοια αλλά και πυρετό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν συνιστά περιορισμούς για τα ταξίδια ή το εμπόριο, αλλά παρέχει καθοδήγηση σε χώρες που προετοιμάζονται για ξέσπασμα. Οι αερολιμένες της Σιγκαπούρης, του Χονγκ Κονγκ και της ιαπωνικής πρωτεύουσας Τόκιο πραγματοποιούν έλεγχο επιβατών από το Wuhan και οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα παρόμοια μέτρα σε τρία μεγάλα αεροδρόμια στο Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη.

Οι αρχές παγκοσμίως, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών ασιατικών κρατών, έχουν αυξήσει τους ελέγχους στους ταξιδιώτες από την Ουχάν, την πόλη στην κεντρική Κίνα, όπου ανακαλύφθηκε ο ιός.

Οι συμβουλές στους πολίτες

Οι κύριες συμβουλές προς τους ανθρώπους, έχουν να κάνουν με την αποφυγή επαφής με ζώα «χωρίς προστασία», το πολύ καλό ψήσιμο αυγών και κρεάτων και την αποφυγή στενής επαφής με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα γρίπης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν περιορισμοί προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Αν ένας επιβάτης σε αεροσκάφος ή σε πλοίο που αναχώρησε από την πόλη Βουχάν εμφανίσει συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, συνιστάται η καταγραφή της κατάστασης της υγείας του σύμφωνα με τη Γενική Δήλωση Αεροσκαφών (παράρτημα 9, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) ή τη Ναυτιλιακή Δήλωση Υγείας (Παράρτημα 8, Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός) και η υποβολή της στις υγειονομικές αρχές των πυλών εισόδου όταν απαιτηθεί.

Αν ένας ταξιδιώτης νοσήσει κατά τη διάρκεια της πτήσης, στο αεροπλάνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί το δελτίο εντοπισμού επιβάτη (passenger locator form). Το συγκεκριμένο δελτίο είναι χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών των επαφών των επιβατών με συμπτώματα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενδεχόμενη διερεύνηση και παρακολούθηση, αν χρειαστεί. Επίσης, οι επιβάτες χρειάζεται να ενημερώνονται για την άμεση αναφορά τυχόν συμπτωμάτων κατά την διάρκεια της πτήσης. Το πλήρωμα του αεροσκάφους θα πρέπει να εφαρμόσει το επιχειρησιακό σχέδιο που συστήνει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) σχετικά με την διαχείριση ύποπτου κρούσματος λοιμώδους νοσήματος στο αεροσκάφος.

Στους ταξιδιώτες συστήνονται τα εξής:

Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται:

  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.

Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται :

  • Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
  • Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε

Ο πρόεδρος της Κίνας ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι ο περιορισμός της επιδημίας και η διάσωση ζωών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα, την ώρα που ο αριθμός των ασθενών τριπλασιάστηκε και άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Μια πρόσθετη δυσκολία του περιορισμού της ασθένειας συνίσταται στο ότι εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS