GOOD LIFEΥΓΕΙΑΠαγκόσμιος συναγερμός για τον Κορωνοϊό: Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση του

Παγκόσμιος συναγερμός για τον Κορωνοϊό: Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση του

Αυξάνονται κατά δεκάδες καθημερινά τα θύματα από τον νέο κορωνοϊό που πλήττει κυρίως την Κίνα και κατά δεύτερο λόγο τις γειτονικές ασιατικές χώρες, ενώ έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία.

Λίγες ώρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση παγκόσμιου συναγερμού, οι Αρχές στην Κίνα ανακοίνωσαν τον νέο απολογισμό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 30ής Ιανουαρίου 2020, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Τι πρέπει να ξέρουμε όμως για τη νέα αυτή επιδημία;

1. Τι είναι ο κορωνοϊός;

Οι κορωναϊοί είναι μια ομάδα από ιούς που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος – ασθένειες που ξεκινούν από το κοινό κρυολόγημα και φτάνουν μέχρι το SARS (δηλαδή σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) και το MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή).

Όσον αφορά το SARS, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά πάλι στην νότια Κίνα τα τέλη του 2002 και εξαπλώθηκε σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, σκοτώνοντας σχεδόν 800 ανθρώπους. Η κινεζική κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να κρύψει τη σοβαρότητα της επιδημίας SARS, αλλά μόνο κακό είχε προκαλέσει.

Από την άλλη το MERS εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Σαουδική Αραβία το 2012. Τρεις με τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσβλήθηκαν από τον MERS έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το αμερικανικό CDC.Ο ιός που προκαλεί την τρέχουσα ταραχή είναι διαφορετικός από εκείνους που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, σύμφωνα με κινεζικούς επιστήμονες.

2. Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες για την περίοδο επώασης και τα συμπτώματα;

Η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλούπολη Ουχάν της κεντρικής Κίνας είναι της τάξης των 5,2 ημερών κατά μέσον όρο, ωστόσο ποικίλει ανάλογα με τον ασθενή, όπως σημειώνουν κινέζοι ερευνητές που εκπόνησαν μια από τις πιο εκτεταμένες μελέτες για την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που έχει δημοσιευθεί μέχρι σήμερα.

Το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι ακόμη προκαταρκτική και «ανακριβής» και παρουσιάζει σημαντικές αυξομειώσεις δικαιολογεί «μια περίοδο παρακολούθησης ή καραντίνας διάρκειας 14 ημερών για τα πρόσωπα που έχουν εκτεθεί», κατά τη μελέτη, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ιατρικής επιθεώρησης New England Journal of Medicine (NEJM).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρθηκε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα σε ένα φάσμα 2 ως 10 ημερών για την εμφάνιση συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ως και οξεία αναπνευστική δυσχέρεια).

Η εκτίμηση των κινέζων επιστημόνων για την περίοδο επώασης του 2019-nCoV βασίζεται στην παρατήρηση 10 ασθενών. Πάντως, οι δώδεκα ερευνητές μελέτησαν τα 425 πρώτα κρούσματα για να εξακριβώσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της επιδημίας.

3. Τι γνωρίζουμε για τη μετάδοση του ιού

Οι ερευνητές υπολογίζουν επίσης ότι κάθε ασθενής μολύνει κατά μέσον όρο 2,2 ανθρώπους.Το μέγεθος αυτό αποκαλείται ρυθμός αναπαραγωγής, ή R0. Δεν αποτελεί καθεαυτού πρόβλεψη για το εύρος μιας επιδημίας, πάντως είναι χρήσιμη παράμετρος. Εν προκειμένω, είναισυγκριτικά χαμηλό, πιο κοντά στην απλή χειμωνιάτικη γρίπη (≈1,3) από ό,τι για παράδειγμα στην εξαιρετικά μολυσματική ιλαρά (≈12+), και συγκρίσιμο με τον κοροναϊό που προκάλεσε την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, ή SARS, από το 2002 (≈3).

Οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν στην ανάλυσή τους ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο «άρχισε μεταξύ στενών επαφών στα μέσα Δεκεμβρίου 2019» .

Δύο άλλες αναλύσεις που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη κάνουν λόγο για περίοδο επώασης μόλις μερικών ημερών: 5,8 ημερών με βάση την παρατήρηση των δεδομένων 34 ασθενών από ερευνητές στην Ολλανδία· και τριών επιπλέον ημερών στην περίπτωση ενός 27χρονου Βιετναμέζου που μολύνθηκε από τον πατέρα του, που είχε επιστρέψει από την Ουχάν, σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται επίσης στο NEJM.

Στη μελέτη που έγινε στην Κίνα, οι μισοί από τους 425 ασθενείς ήταν από 60 ετών και πάνω, ενώ κανένας δεν ήταν κάτω από 15 ετών.

4. Πώς μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση

Εμβόλιο που να παρέχει προστασία έναντι της συγκεκριμένης οικογένειας ιών μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχει, αν και γίνονται σχετικές δοκιμές. Μπορεί, ωστόσο, κανείς να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης αποφεύγοντας την επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί, να αγγίζει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του, να πλένει συχνά τα χέρια του με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Κι αν νοσήσει κανείς, θα πρέπει να μένει στο σπίτι του και να αποφεύγει την επαφή με άλλα άτομα, να καλύπτει το στόμα και τη μύτη όταν βήχει ή φταρνίζεται και να απολυμαίνει τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζει.

5. Γιατί στην αρχή δεν δόθηκε η προσοχή που άρμοζε στο θέμα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), ο οποίος ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την ασθένεια στο Βουχάν στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι η νέα ασθένεια απομονώθηκε για μελέτη στις 7 Ιανουαρίου, όταν αποκλείστηκαν άλλες ασθένειες που ανήκουν στην ίδια κατηγορία, όπως το SARS, η γρίπη των πτηνών και το MERS.

Οι αρχές αρχικά πίστευαν ότι κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα συνδέεται με την αγορά θαλασσινών στο Βουχάν και ότι εκατοντάδες άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή με ασθενείς δεν είχαν μολυνθεί με αποτέλεσμα στην αρχή η τοπική επιτροπή υγείας να βγάλει ανακοίνωση τονίζοντας πως είναι πολύ δύσκολο η ασθένεια να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Αυτό όμως ήταν και το λάθος τους.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας διέψευσε τα παραπάνω, επιβεβαιώνοντας ακολούθως πως ο θανατηφόρος ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ

LIKE NEWS