H Καρολίνα Φωτιάδου μας ξεναγεί στο αγαπημένο της οινοποιείο

H Καρολίνα Φωτιάδου μας ξεναγεί στο αγαπημένο της οινοποιείο

H Καρολίνα Φωτιάδου μας ξεναγεί στο αγαπημένο της οινοποιείο
Φωτογραφία: Άντρος Ευσταθίου, Αρχείο Photiades Group

Δεν συνηθίζει να δίνει συνεντεύξεις και οι φωτογραφήσεις την αγχώνουν, παρόλα αυτά όμως αποδέχθηκε την πρότασή μας για χάρη του κτήματος στην Κυπερούντα. Με τον οινολόγο και οινοποιό Μηνά Μηνά συνεργάζονται από την πρώτη στιγμή, έτσι η διαδικασία της ξενάγησης στους χώρους του οινοποιείου και των αμπελιών ήταν μια ευχάριστη σαββατιάτικη βόλτα με σύμμαχό μας τον ανοιξιάτικο ήλιο και τη θετική ενέργεια της γης.

Της Φωτεινής Παλληκαρίδου

Μιλήστε μας για το οινοποιείο στην Κυπερούντα. Πότε ακριβώς δημιουργήθηκε από τον Όμιλο Φωτιάδη;
Κ.: Με την οικογένειά μου για χρόνια μελετούσαμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε στην Κύπρο ένα μικρό οινοποιείο που να έχει τη δυνατότητα να παράγει υψηλής ποιότητας και μοναδικού χαρακτήρα κρασί. Η ιδέα όμως για δημιουργία οινοποιείου στην Κυπερούντα ήρθε από τον αδελφό μου τον Αλέξη, ο οποίος είναι μέχρι σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οινοποιείου. Μια ομάδα φιλόδοξων αμπελουργών στην Κυπερούντα είχε ιδρύσει από το 1998 εταιρία με στόχο τη δημιουργία οινοποιείου. Το 2000 συναντηθήκαμε με την ομάδα αυτή, μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία και πραγματοποίηση του κοινού μας οράματος. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία από τη δική μας πλευρά με το πάθος και αγάπη της ορεινής γης, πιστεύω ότι φτιάξαμε κάτι το μοναδικό και ανατρέψαμε κάποια από τα «δεδομένα» του κυπριακού οινοποιητικού πεδίου.

karolina-1

Από τη στιγμή που η οικογενειακή επιχείρηση είναι συνώνυμη με την Carlsberg, να υποθέσω πως ήταν ένα από τα όνειρά σας να αποκτήσετε και οινοποιείο;
Κ.: Ποτέ δεν πιστεύαμε ως οικογένεια πως οι γνώσεις και η εμπειρία μας στη ζυθοποιία μάς έδινε τις γνώσεις για παραγωγή κρασιού. Υπήρχε για πολλά χρόνια η ιδέα ενός μικρού οινοποιείου, αλλά θέλαμε να γίνει την κατάλληλη στιγμή, με τη σωστή επεξεργασία και τη γνώση τού τι ακριβώς θέλαμε. Χαριτολογώντας όλοι μας το θεωρούμε το «μωρό της οικογένειας»!

Ξεναγήστε μας στο χώρο. Τι είναι αυτό που κάνει το οινοποιείο Κυπερούντας να ξεχωρίζει;
Κ.: Για το σχεδιασμό του οινοποιείου, αλλά και του αμπελώνα η διευθυντική ομάδα του οινοποιείου είχε συμβουλευτεί έμπειρους οινολόγους και γεωπόνους από το εξωτερικό. Το πρώτο πράγμα που κάποιος θα παρατηρήσει στο οινοποιείο είναι πως βρίσκεται κτισμένο σε μια πλαγιά και σε 3 επίπεδα για να εκμεταλλευτεί τη βαρύτητα -που είναι ο ηπιότερος τρόπος για τη μεταφορά του κρασιού από το ένα στάδιο στο άλλο.

karolina-2

Λαμβάνετε μέρος στη διαδικασία; Ας πούμε παρακολουθείτε τα αμπέλια, τον τρύγο και τη διαδικασία της οινοποίησης των κρασιών;
Κ.: Όπως ανέφερα προηγουμένως, την κύρια ευθύνη για τη διοίκηση του οινοποιείου την έχει ο Αλέξης. Το οινοποιείο το επισκέπτομαι κατά διαστήματα και ενημερώνομαι για τα διάφορα στάδια της παραγωγής, αλλά και για τις επενδύσεις που γίνονται στους ιδιόκτητούς μας αμπελώνες.

karolina-5
Τρύγος, οινοποίηση, εμφιάλωση, διάθεση στην αγορά. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διαδικασίας;
Κ.: Το κάθε στάδιο έχει τη δική του μαγεία και ενδιαφέρον. Ο τρύγος είναι η διαδικασία που κάνει το κρασί μας να ξεχωρίζει, αλλά προσωπικά βρίσκω τη γευσιγνωσία πιο ενδιαφέρουσα!

karolina-7

Στην αναζήτηση να βρείτε το κατάλληλο μέρος για τη δημιουργία του δικού σας κρασιού ήταν τυχαία η επιλογή της Κυπερούντας;
Κ.: Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου με την οικογένειά μου να πηγαίνουμε πολύ συχνά στο Τρόοδος. Από τότε λοιπόν δημιουργήσαμε πολύ έντονες φιλικές σχέσεις με ανθρώπους που κατάγονται από την Κυπερούντα και οι σχέσεις αυτές είναι σήμερα ακόμα πιο δυνατές. Η επιλογή όμως του οινοποιείου ήταν καθαρά λόγω της ποιοτικής ανωτερότητας των αμπελώνων. Όπως πιθανόν να γνωρίζετε οι αμπελώνες της Κυπερούντας είναι από τους υψηλότερους αμπελώνες της Ευρώπης, γι’ αυτό και είμαστε πολύ ευτυχείς που δημιουργήσαμε εδώ το οινοποιείο μας.

karolina-3

Υπήρχε αγωνία όταν πρωτοξεκινούσατε;
Κ.: Το αν θα άρεσε στον κόσμο και αν θα είχε διάρκεια στο χρόνο δεν μας προβλημάτιζε τόσο στην αρχή, γιατί είχαμε κάνει αρκετές δοκιμές και πιστεύαμε πολύ στο προϊόν στο οποίο είχαμε επενδύσει. Η θέρμη με την οποία το δέχθηκε ο κόσμος ήταν κάτι το οποίο μας εξέπληξε ευχάριστα και μας χαροποίησε πάρα πολύ. Η οινοποίηση από τη φύση της εμπεριέχει έντονα το συναισθηματικό στοιχείο αφού είναι συνδυασμός της αμπελουργίας με τη μεταποίηση. Πρέπει να αγαπήσει κανείς με πάθος κάθε κομμάτι της διαδικασίας για να δημιουργηθεί κάτι που να ξεχωρίζει.

karolina-12

Τετριμμένη ίσως ερώτηση, αλλά το δικό σας αγαπημένο κρασί ποιο είναι;
Κ.: Το κάθε ένα από τα κρασιά μας είναι ξεχωριστό και υπάρχει η ανάλογη στιγμή που απολαμβάνω το κάθε ένα. Αν όμως πρέπει να διαλέξω ένα θα πρέπει να είναι: Το ΕΠΟΣ, ιδιαίτερα το κόκκινο, θεωρώ ότι συγκρίνεται με τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο.

Πιστεύετε πως η προτίμηση στο κρασί ίσως να έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια;
Κ.: Ο κόσμος έχει στραφεί προς το κρασί και το έχει ως επιλογή τα τελευταία δέκα με δεκαπέντε χρόνια και πιστεύω ότι αυτό συνδέεται άμεσα και με τη δραματική βελτίωση της ποιότητας σε μερικά από τα νέα οινοποιεία της Κύπρου.
Μ.: Το γεγονός πως και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει το φαινόμενο των winebars, έχει βοηθήσει, ωστόσο δεν οφείλεται μόνο σε αυτή την τάση. Είναι μια επιλογή του κόσμου να ζει τη ζωή του με τον πιο υγιεινό τρόπο.

karolina-11
Κύριε Μηνά είστε ο υπεύθυνος οινολόγος του κτήματος από την έναρξη της λειτουργίας του οινοποιείου Κυπερούντα;
Μ.: Ναι, ξεκίνησα τη συνεργασία μου με την οικογένεια Φωτιάδη από το 2001, όταν κάναμε τον πρώτο πειραματικό τρύγο εδώ στην Κυπερούντα.

karolina-10

Πότε αποφασίσατε να γίνετε οινολόγος /οινοποιός και γιατί επιλέξατε αυτό τον τόσο πολύπλοκο κλάδο;
Μ.: Δεν ήξερα ότι ήταν τόσο πολύπλοκο. Σπούδασα οινολογία στην Αθήνα από το 1994-1998 και το 1999 έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στη βιοτεχνολογία τροφίμων. Αρχικά εργάστηκα σε μια εταιρία τροφίμων πριν να ξεκινήσω την εργασία μου εδώ και το 2007 δούλεψα σε ένα από τα πιο γνωστά οινοποιεία της Νέας Ζηλανδίας για την περίοδο ενός τρύγου. Όταν είχα επιλέξει οινολογία για τις σπουδές μου, αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν ο συνδυασμός της βιολογίας και της χημείας. Φυσικά στην πορεία μαθαίνεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και επίσης καταλαβαίνεις ότι το κρασί πραγματικά γίνεται στο αμπέλι και όχι στο οινοποιείο. Βασικά η εκπαίδευση σε βοηθά να μην κάνεις λάθη στην παραγωγή και να αναδείξεις την πρώτη ύλη που είναι το σταφύλι.

karolina-6

Το κρασί ΕΠΟΣ ήταν ένα στοίχημα για εσάς;
Μ.: Το ΕΠΟΣ είναι το μεγαλύτερο στοίχημα όλου του οινοποιείου.Ήταν ο λόγος που είχε επιλεγεί η Κυπερούντα για τη δημιουργία αμπελώνων με ιδιαίτερο χαρακτήρα. Σίγουρα η μόνη και η πιο σημαντική παράμετρος για τον καθορισμό του χαρακτήρα του κρασιού είναι το κλίμα. Αυτό το μοναδικό κλίμα της Κυπερούντας είναι που είχαμε μελετήσει και δημιουργήσαμε τον αμπελώνα από όπου φτιάχνουμε το ΕΠΟΣ.

karolina-8

Πόσο χρόνο σας πήρε για να το δημιουργήσετε και να καταλήξει στο ποτήρι μας;
Μ.: Από την ημέρα που το αποφασίσαμε μέχρι να πιούμε το πρώτο κρασί χρειάστηκε να περιμένουμε 10 χρόνια. Το 2003 έγινε η φύτευση των αμπελώνων, το 2008 οινοποιήσαμε το πρώτο πειραματικό κρασί και το 2009 το πρώτο κόκκινο, το οποίο και εμφιαλώθηκε το 2012 για να παρουσιαστεί το 2013.

Ταξιδεύετε πολύ λόγω της δουλειάς σας. Το κυπριακό κρασί μπορεί να συναγωνιστεί επάξια εκείνα του εξωτερικού;
Μ.: Το κυπριακό κρασί αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και ναι, μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια τα ξένα κρασιά, όμως σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να κάνουμε κρασιά που να έχουν τιμή στο ράφι €3,50 και να είναι καλά, γιατί δεν έχουμε τις μηχανοποιημένες καλλιέργειες και την επάρκεια σε νερό για να κάνουμε τέτοια κρασιά. Αλλά στην κατηγορία των €6 – €20 πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά κυπριακά κρασιά με πολύ καλή σχέση ποιότητας τιμής και σίγουρα καλύτερη από πολλά εισαγόμενα.

karolina-4

Πώς ξεχωρίζει κανείς το καλό κρασί;
Μ.: Το καλό κρασί θέλει και καλή παρέα. Πολύ σημαντικό να πούμε ότι ο κύριος ρόλος του κρασιού είναι να συνοδεύει το φαγητό. Καλό κρασί είναι αυτό που μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς γευστικές δυσκολίες, κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή δείπνου.

Επιμέλεια: Stelios F. Stylianoy (D-Tales)
Μακιγιάζ: Βαλεντίνο Νικολάου

Πηγή : Περιοδικό Hello, τεύχος 52

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *