Η Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας πάει μουσείο

Η Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας πάει μουσείο

Η Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας πάει μουσείο

Με την ευκαιρία των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2018, ο Κλάδος Εφαρμοσμένων Τεχνών της Α’ Τεχνικής Σχολής και το Τμήμα Αρχαιοτήτων διοργανώνουν εκδήλωση στις 18 Μαΐου 2018 και ώρα 19:00 – 20:00 στο Κυπριακό Μουσείο. Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστεί η δράση με τίτλο «Η Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας πάει μουσείο». Η δράση, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2018, περιλάμβανε ξεναγήσεις των μαθητών της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας από Λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο Κυπριακό Μουσείο με σκοπό να επιλεχθούν εκθέματα για σχεδιαστική επεξεργασία. Οι μαθητές προχώρησαν με τη σχεδιαστική ανάλυση των επιλεγμένων εκθεμάτων, με σκοπό την παραγωγή σύγχρονων αντικειμένων που να αλληλοεπιδρούν με τα εκθέματα της αρχαιότητας. Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει με έκθεση των έργων των μαθητών μέσα στους εκθεσιακούς χώρους του Κυπριακού Μουσείου. Η προβολή του έργου των μαθητών αποτέλεσε εξ αρχής βασικό στόχο του προγράμματος, αφού λειτούργησε ως σημαντικό κίνητρο για να συμμετέχουν οι μαθητές στη δράση.

Η πιο πάνω πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2015, όταν μέσα στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας της Τέχνης του Α´ έτους του Κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών, ζητήθηκε από τους μαθητές να σχεδιάσουν μία σύνθεση εμπνευσμένη από εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου. Αφού επιλέγηκαν τέσσερα σχέδια από Ειδική επιτροπή, αυτά υποβλήθηκαν προς έγκριση στην Επιτροπή Πωλητηρίων του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αφού εγκρίθηκαν, έτυχαν της απαραίτητης ψηφιακής επεξεργασίας και στη συνέχεια εφαρμόστηκαν πάνω σε επιφάνειες χρηστικών αναμνηστικών αντικειμένων (souvenirs). Το 2017 προστέθηκε στη συλλογή αναμνηστικών αντικειμένων το κόσμημα Γούρι 17′, εμπνευσμένο από το Χαλκολιθικό σταυρόσχημο ειδώλιο από τον Πωμό, που εκτίθεται σήμερα στο Κυπριακό Μουσείο. Το Γούρι 17′ επιλέχθηκε ως το επίσημο κόσμημα του Πάφος 2017 και ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής  της Α’ Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας στο Διαγωνισμό Μαθητικής Επιχειρηματικότητας Junior Achievement , όπου και κέρδισε το βραβείο για τις καλύτερες πωλήσεις.

Κάποια από τα αντικείμενα που σχεδίασαν οι μαθητές μέσα στα πλαίσια της δράσης «Η Α’ Τεχνική Σχολή Λευκωσίας πάει μουσείο» θα διατίθενται προς πώληση στο πωλητήριο του Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία. Τα έσοδα από τις πωλήσεις διατίθενται για να καλύψουν τις ανάγκες της Επιτροπής Πρόνοιας της Α’ Τεχνικής Σχολής.

Βασική επιδίωξη της διδασκαλίας κατά τα πρώτα έτη των  Προγραμμάτων Σπουδών του Κλάδου Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, είναι να δίνονται ευκαιρίες στους μαθητές να εφαρμόζουν το αποτέλεσμα της γνώσης. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούν από νωρίς τις εφαρμογές της γνώσης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, να αξιοποιήσουν το καλλιτεχνικό/σχεδιαστικό και επιχειρηματικό τους ταλέντο και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις πραγματικότητες της αγοράς.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *