Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Amazing Grace»

Η απίστευτη ιστορία πίσω από το «Amazing Grace»

Πρόκειται ίσως για τον πιο γνωστό χριστιανικό ύμνο σε ολόκληρο τον πλανήτη και έναν από τους ελάχιστους που πέρασαν στην ποπ κουλτούρα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει τραγουδηθεί από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής παγκοσμίως και έχει διασκευαστεί χιλιάδες φορές

Οι στίχοι του ύμνου είναι γραμμένοι από τον Άγγλο ποιητή και κληρικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας, John Newton. Ο Newton έγραψε τους στίχους εμπνευσμένος από τη δική του, προσωπική ιστορία. Αν και δεν είχε χριστιανικές καταβολές, μια σειρά συμπτώσεων και γεγονότων έφεραν τον ποιητή κοντά στον Χριστό. Μετά από τη θητεία του στο Ναυτικό, ο Newton (γεννημένος το 1725) ενεπλάκη στο σκλαβοπάζαρο που γινόταν στον Ατλαντικό Ωκεανό. Το 1748 μια μεγάλη καταιγίδα έριξε το καράβι του σε μια ιρλανδική ακτή, με τον Newton να ζητά τη βοήθεια του Θεού για να σωθεί. Ήταν η στιγμή εκείνη που συνέβαλε στο να έρθει πιο κοντά στα θεία. Συνέχισε την ενασχόλησή του με το σκλαβοπάζαρο μέχρι το 1754, όταν αποφάσισε να σπουδάσει Θεολογία.

Το 1764 ο Newton χειροτονήθηκε στην Αγγλικανική Εκκλησία και λειτουργούσε στην εκκλησία της περιοχής Olney. Εκεί ήταν που ξεκίνησε να γράφει ύμνους, μαζί με τον ποιητή William Cowper. Το «Amazing Grace» γράφτηκε για τη λειτουργία της Πρωτοχρονιάς του 1773, ενώ παραμένει άγνωστο αν υπήρχε γραμμένη μουσική που να συνοδεύει τους στίχους. Αν και το ποίημα δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1779, δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Χρειάστηκε να ταξιδέψει στην Αμερική για να γίνει γνωστό και αγαπητό, κυρίως από την αρχή του 19ου αιώνα και μετά.

Όσον αφορά στη μουσική, είναι γεγονός ότι υπήρχαν περισσότερες από 20 μελωδίες που έντυσαν τους εν λόγω στίχους. Έμελλε όμως να είναι η μελωδία ενός κομματιού με τον τίτλο «New Britain» που ταυτίστηκε όσο καμιά άλλη με το ποίημα. Πρόκειται για τη μελωδία με την οποία έγινε ευρέως γνωστό και με την οποία τραγουδιέται μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με μελετητές της μουσικής, το «Amazing Grace» είναι μια από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια στον κόσμο, λόγω και του πανανθρώπινου μηνύματος που περνά για θέματα όπως η συγχώρεση και η ανθρώπινη λύτρωση. Ο Jonathan Aitken, συγγραφέας της βιογραφίας του Newton, υποστηρίζει ότι το τραγούδι ερμηνεύεται σε διάφορα μέρη του κόσμου πάνω από 10 εκατομμύρια φορές τον χρόνο.

Το «Amazing Grace» έγινε ακόμα πιο δημοφιλές τη δεκαετία του 1960, ενώ και τον 21ο αιώνα συνέχισαν να εμφανίζονται διάφορες διασκευές του στη δισκογραφία. Το διαδικτυακό μουσικό περιοδικό AllMusic, μάλιστα, κατέγραψε πρόσφατα όλες τις ηχογραφήσεις του τραγουδιού που ανέρχονται σε πάνω από 1000, με την πρώτη χρονικά ηχογράφηση του ύμνου να τοποθετείται στο 1922, όταν η χορωδία Sacred Harp το ηχογράφησε acapella. Ανάμεσα στις πιο σημαντικές διασκευές του τραγουδιού συγκαταλέγονται σίγουρα και οι εκτελέσεις της Aretha Franklin, του Rod Stewart και της Judy Collins.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *