Οι Ιρανοί ψηφίζουν πρόεδρο και τη σχέση που θέλουν με τη Δύση

Οι Ιρανοί ψηφίζουν πρόεδρο και τη σχέση που θέλουν με τη Δύση

Οι Ιρανοί ψηφίζουν πρόεδρο και τη σχέση που θέλουν με τη Δύση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στο Ιράν για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Ο μετριοπαθής νυν πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Χασάν Ροχανί αντιμετωπίζει τον σκληροπυρηνικό τον Ιμπραήμ Ραΐσί, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πνευματικό ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), όμως συνήθως δίνεται παράταση λίγων ωρών, λόγω της υψηλής συμμετοχής.

Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται το 50% συν μία ψήφος, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει δεύτερος γύρος.

Ο ίδιος ο πνευματικός ηγέτης της χώρας κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να αποδείξουν στους «εχθρούς» το πόσο δημοφιλής είναι η Ισλαμική Δημοκρατία.

«Ευρωπαίοι, Αμερικανοί και το σιωνιστικό καθεστώς παρακολουθούν τις εκλογές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από το 1985 όλοι οι εν ενεργεία πρόεδροι της χώρας επανεκλέγονταν. Το ίδιο ελπίζει και ο νυν πρόεδρος Ροχανί, επί των ημερών του οποίου, η Τεχεράνη ήλθε σε συμφωνία με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Ρουχανί καλεί τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και το μεγάλο του όπλο, ώστε να επανεκλεγεί είναι ακριβώς αυτό: η υψηλή συμμετοχή ιδίως από τα αστικά κέντρα.

Ο ίδιος πιστώθηκε τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τον έλεγχο του πληθωρισμού, όμως το «τσουνάμι» επενδύσεων που θα ερχόταν μετά την πυρηνική συμφωνία δεν ήρθε ακόμα και η ανεργία, ειδικά μεταξύ των νέων, είναι σε υψηλά επίπεδα.

Aπέναντί του ένας νεότερος σε ηλικία -56 ετών- Ραΐσι, ο οποίος δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, αν και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφυγε να μιλήσει ανοικτά για το θέμα.

Θεωρείται όμως πολύ πιθανό η εκλογή του να δρομολογήσει μια νέα περίοδο έντασης στις σχέσεις του Ιράν με τη Δύση. Ο ίδιος έχει τη στήριξη του πνευματικού ηγέτη της χώρας, αλλά και των πλέον συντηρητικών του Ιράν.

Υπενθυμίζεται ότι το 2009, η επανεκλογή του τότε πρόεδρου Αχμαντινετζάντ είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν οι μαζικότερες στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας διαδηλώσεις, καθώς υπήρξαν υπόνοιες για νοθεία.

Πηγή : philenews.com, news.in.gr

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *