Η ιστορία πίσω από τα τραγούδια «Φεύγω» και «Ξημερώνει»

Η ιστορία πίσω από τα τραγούδια «Φεύγω» και «Ξημερώνει»

Η ιστορία πίσω από τα τραγούδια «Φεύγω» και «Ξημερώνει»

Μέσα από τη στήλη αυτή είδαμε πολλές περιπτώσεις τραγουδιών που η ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτά αποκαλύφθηκε χρόνια μετά. Αυτό συμβαίνει και με τα τραγούδια «Φεύγω» και «Ξημερώνει», που έγραψε για τη Χαρούλα Αλεξίου ο Αντώνης Βαρδής. Ο δημιουργός διηγήθηκε την ιστορία τους σε μια συνέντευξη που έδωσε στον Θανάση Γιώγλου για το Όγδοο, το 2011.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Χαρούλα Αλεξίου έκανε τεράστια επιτυχία µε τα «Τραγούδια της Χαρούλας», τον δίσκο που της είχε γράψει ο Μάνος Λοΐζος. Σύµφωνα µε τον Βαρδή, η ευθύνη που ένιωθε όταν έγραφε τον επόµενο δίσκο της Αλεξίου ήταν µεγάλη: «Το φοβόµουν πάρα πολύ γιατί είχε κάνει τον δίσκο του Μάνου στον οποίο είχαµε παίξει κιθάρες εγώ κι ο Λασκαράκης κι επειδή τα παίζαµε στο σπίτι του, τα ’χα µάθει πολύ καλά, τα ’χα αγαπήσει τα κοµµάτια ήταν κι ο συγχωρεµένος ο Ρασούλης εκεί… Την είχα ερωτευτεί αυτή τη δουλειά και όταν πια τελείωσε και την άκουσα, έκανα το λάθος και είπα στη Χαρούλα και στον Αχιλλέα (Αχιλλέας Θεοφίλου, παραγωγός και σύζυγος της Χαρούλας), πως αν ξανακάνει στην καριέρα της έναν τέτοιο δίσκο, θα είναι πολύ τυχερή. Κι εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερος δίσκος της απ’ αυτόν. Κι εκεί µου λένε «Άντε ετοίµασε τραγούδια». «Παιδιά θέλετε να µε σφάξετε;» τους είπα… Φοβήθηκα…. «Είναι επικίνδυνο… Μετά τον Λοΐζο, που λατρεύω, δεν νοµίζω να µπορώ να γράψω εγώ κάτι καλύτερο… Να µην τη χαντακώσω… Την αγαπώ, µου αρέσει σαν τραγουδίστρια και δεν θέλω να τη χαντακώσω». Είδαν ότι εγώ είµαι ανασφαλής και είπαν σ’ έναν άλλο πολύ καλό συνθέτη να γράψει τη δουλειά. Τους πήγε 26-30 τραγούδια, αλλά έτυχε να πάει κάποια που τα είχε ξανακούσει ο Αχιλλέας, γιατί τα είχε πάει και για τον Νταλάρα. Ήταν καλά τραγούδια, αλλά τα είχε έτοιµα, δεν ήταν για τη Χαρούλα. Οπότε µου λέει ο Αχιλλέας «Δεν µας προέκυψε µ’ αυτό τον συνθέτη, στρως τον κώλο σου κάτω, είναι µεγάλη ευκαιρία να κάνεις αυτό τον δίσκο». Ναι, ήταν µεγάλη ευκαιρία να κάνω τον δίσκο µε την Αλεξίου, που είχε πουλήσει και τα «άντερά της» µε τον Λοΐζο, αλλά φοβόµουν, µην τυχόν δεν ξαναγράψω µετά άλλο δίσκο. Μου λέει ο Αχιλλέας «Ξεκίνα και θα σου πω, εγώ θα σε προφυλάξω. Άµα δω ότι δεν είναι τα τραγούδια καλά, θα κάνουµε εµείς άλλα κι εσύ δούλευε παράλληλα και κάποια στιγµή θα τα κάνουµε». Και γράφω πρώτο το «Ξηµερώνει». Μόλις τ’ ακούσανε, µόνο τη µελωδία, χωρίς στίχο, λέει η Χαρούλα «Τρελαίνοµαι µ’ αυτό το κοµµάτι, θα βάλω εγώ στίχους». Και ξεκίνησε έτσι…. Μετά από κάνα δυο βδοµάδες καθόµασταν στο µπαλκόνι ενός ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη και της έπαιξα το «Φεύγω» που είχα γράψει εγώ τους στίχους…».
Το «Φεύγω» ήταν το πρώτο τραγούδι στο οποίο έγραψε στίχους ο Αντώνης Βαρδής. Ένα τραγούδι το οποίο -όπως είπε ο ίδιος ο Βαρδής- ο Αχιλλέας Θεοφίλου θεώρησε ότι θα ταίριαζε περισσότερο στον Γιώργο Νταλάρα. Τελικά, μετά από επιμονή του Βαρδή, το τραγούδησε η Χαρούλα Αλεξίου και μέχρι και σήμερα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, όπως φυσικά και το «Ξημερώνει».

Πηγή : Φιλgood, τεύχος 229.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *