Η ιστορία πίσω από το «Fragile» του Sting

Η ιστορία πίσω από το «Fragile» του Sting

Ο Sting είναι αναμφίβολα ένας από τους τραγουδοποιούς που μέσα από τα τραγούδια του έχει υφάνει κάποιες από τις πιο όμορφες ιστορίες που ακούστηκαν ποτέ στην παγκόσμια δισκογραφία. Τι συμβαίνει όμως όταν η ζωή προλαβαίνει τα τραγούδια και έρχονται οι αληθινές ιστορίες να γίνουν στιχάκια και να τραγουδηθούν από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;

Το “Fragile” είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Sting και συμπεριλήφθηκε στον δεύτερο δίσκο του, με τίτλο “Nothing like the sun”, ενώ αργότερα συμπεριλήφθηκε και στο -βραβευμένο με Όσκαρ- ντοκιμαντέρ “The Panama Deception” το 1992. Το ντοκιμαντέρ είχε ως θέμα του την αμερικανική εισβολή στον Παναμά το 1989. Επίσης, με το τραγούδι αυτό ο Άγγλος τραγουδοποιός άνοιξε τη συναυλία του τον Νοέμβρη του 2016 στο θέατρο Bataclan του Παρισιού, όταν αυτό άνοιξε για πρώτη φορά μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε ένα χρόνο πριν. Εξάλλου, είναι ένα τραγούδι που με υπέροχο τρόπο μιλά για το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στην πραγματικότητα, το τραγούδι αυτό αποτελεί φόρο τιμής στον Αμερικανό πολιτικό μηχανικό Ben Linder, ο οποίος το 1987 βρήκε φρικτό θάνατο ενώ εργαζόταν σε ένα υδροηλεκτρικό έργο στη βόρεια Νικαράγουα. Αιτία του θανάτου του ήταν μια επίθεση από τους Contras, μια ελεύθερη συνομοσπονδία ανταρτών που λάμβανε χρηματοδότηση από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. Η είδηση του θανάτου του Linder έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και δίχασε την αμερικανική κοινή γνώμη. Ο Linder είχε ως στόχο της ζωής του να βοηθά ανθρώπους σε φτωχές χώρες του πλανήτη και αυτός ήταν ο λόγος που βρέθηκε στη Νικαράγουα, λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Το 1986, μετά από τρία χρόνια στη Μανάγουα, εγκαταστάθηκε στο χωριό El Cua, όπου έστησε μια ομάδα μηχανικών για να ηλεκτροδοτήσει το χωριό. Το χωριό αυτό βρισκόταν σε εμπόλεμη ζώνη και ο Linder χρησιμοποίησε τα ταλέντα του ως ζογκλέρ και κλόουν για να ψυχαγωγεί τα παιδιά της περιοχής. Ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή του στο χωριό, στις 28 Απριλίου 1987, έπεσε σε μια ενέδρα των Contras μαζί με δύο ντόπιους. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας έδειξαν ότι πρώτα τραυματίστηκε με χειροβομβίδα και μετά τον πυροβόλησαν στο κεφάλι από κοντινή απόσταση. Η μητέρα του, Elisabeth, είχε πει στην κηδεία του γιου της: «Ο γιος μου δολοφονήθηκε για τον λόγο ότι ήθελε να φέρει τον ηλεκτρισμό σε κάποιους φτωχούς ανθρώπους στη βόρεια Νικαράγουα. Δολοφονήθηκε γιατί είχε ένα όνειρο και γιατί είχε το θάρρος να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Τον πρώτο χρόνο που βρισκόταν στη χώρα μού είχε πει πόσο όμορφο είναι το συναίσθημα του να βρίσκεσαι σε μια χώρα, η κυβέρνηση της οποίας έχει ως πρώτη της έγνοια τον λαό της, ολόκληρο τον λαό της».

Ο Sting, επηρεασμένος από το γεγονός αυτό, έγραψε το τραγούδι “Fragile” το 1987, κατά τη διάρκεια μιας τροπικής καταιγίδας την περίοδο που βρισκόταν στο νησί Montserrat της Καραϊβικής. Είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του καλλιτέχνη.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *