Η ιστορία πίσω από το «Ήταν Ένα Μικρό Καράβι»

Η ιστορία πίσω από το «Ήταν Ένα Μικρό Καράβι»

 

Είναι ένα τραγούδι που πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει με ανέμελες και ξέγνοιαστες στιγμές των παιδικών μας χρόνων. Στην πραγματικότητα, όμως, πίσω από αυτό κρύβεται μια μακάβρια ιστορία. Ο γαλλικός τίτλος του τραγουδιού είναι «Il etait un petit navire» και το καράβι στο οποίο γίνεται αναφορά είναι η Μέδουσα, μια γαλλική φρεγάτα που ξεκίνησε το ταξίδι της τον Ιούνιο του 1816 από τη Γαλλία, με προορισμό τη Σενεγάλη.

Η Μέδουσα ξεκίνησε το ταξίδι της με 400 επιβάτες και άλλα τρία πλοία. Κυβερνήτης του πλοίου ήταν ο 53χρονος Ντιρουά Ντε Σαμερί, ο οποίος -θέλοντας να φτάσει πρώτος στη Σενεγάλη- αποφάσισε να χαράξει τη δική του διαδρομή. Σε αντίθεση με τους κυβερνήτες των υπόλοιπων πλοίων, ο Ντε Σαμερί ήταν άπειρος. Μάλιστα, λέγεται ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε ένας επιβάτης του πλοίου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι ήξερε καλά την περιοχή και τις θάλασσες. Όταν το πλοίο πλησίαζε την Αφρική, προσάραξε σε μια ξέρα, λόγω του ότι έπλεε υπερβολικά κοντά στη στεριά. Το πλήρωμα επιχείρησε να απομακρύνει το πλοίο για να συνεχίσει το ταξίδι του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Αν και το πλοίο θα έπρεπε να εγκαταλειφθεί, οι σωσίβιες λέμβοι δεν χωρούσαν όλους τους επιβάτες του. Αντ’ αυτού, κατασκευάστηκε μια σχεδία, στην οποία στριμώχτηκαν 148 άνθρωποι. Αρχικά, η πρόχειρη αυτή κατασκευή ήταν δεμένη με τις λέμβους, αργότερα όμως αποκόπηκε.Λόγω όμως και των καιρικών συνθηκών, η συνέχεια δεν ήταν και η καλύτερη για τους επιβάτες.

Η σχεδία έπλεε χωρίς προορισμό για 13 μέρες και οι στιγμές ήταν δραματικές, δεδομένου και του ότι οι λιγοστές προμήθειες των ναυαγών τελείωσαν γρήγορα. Πολλοί από αυτούς δεν άντεξαν τις συνθήκες και απεβίωσαν. Λέγεται ότι μόνο 15 από αυτούς σώθηκαν, που -απελπισμένοι όπως ήταν- αναγκάστηκαν να φάνε τα πτώματα των υπόλοιπων ναυαγών. Τελικά η σχεδία εντοπίστηκε από το πλοίο «Άργος», με πέντε από τους δεκαπέντε επιζώντες να χάνουν τελικά τη ζωή τους μετά τη διάσωση. Οι υπόλοιποι δέκα εξιστόρησαν τα περιστατικά κανιβαλισμού, τα οποία μάλιστα αποτυπώθηκαν στον καμβά από τον -σχετικά άγνωστο μέχρι τότε- 27χρονο ζωγράφο Théodore Géricault. Το έργο του έχει τίτλο «Η Σχεδία της Μέδουσας» και βρίσκεται στο Λούβρο.

Η υπόθεση αυτή συντάραξε τη γαλλική κοινωνία και η νέα «κυβέρνηση» του Λουδοβίκου του ΧVIII δέχτηκε σκληρή κριτική. Ο στίχος «να δούμε ποιος, ποιος, ποιος, θα φαγωθεί» παραπέμπει εξάλλου -πέραν από την κυριολεκτική του σημασία- και στο πολιτικό παιχνίδι που βρισκόταν σε εξέλιξη.

Η ελληνική έκδοση του τραγουδιού, την οποία όλοι μας γνωρίζουμε, διηγείται την ιστορία ενός μικρού καραβιού στη Μεσόγειο Θάλασσα, του οποίου τα τρόφιμα τελειώνουν. Τότε οι ναύτες τραβάνε κλήρο για να δούνε ποιος θα φαγωθεί. Τελικά ο κλήρος πέφτει στον μικρότερο από αυτούς.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *