Η ιστορία πίσω από το κομμάτι «Επίσημη Αγαπημένη»

Η ιστορία πίσω από το κομμάτι «Επίσημη Αγαπημένη»

Μετά την πολύχρονη συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πήρε την απόφαση να συνεργαστεί με άλλους δημιουργούς, αλλά και να ξαναγράψει δικά του τραγούδια. Αυτό οφειλόταν -εν μέρει- και στο γεγονός ότι η λογοκρισία την περίοδο της δικτατορίας τού απαγόρευε να ερμηνεύει ζωντανά τα μεγάλα εκείνα κομμάτια που του είχε χαρίσει ο Μίκης. Η «Επίσημη Αγαπημένη» ήταν ένα από αυτά τα κομάτια που σημάδεψαν τη «νέα εποχή» για τον μεγάλο ερμηνευτή.

Όταν, λοιπόν, ο Μπιθικώτσης ξεκίνησε την αναζήτηση αυτού του καινούριου υλικού, μια φίλη του, η Ελένη Λιάκου, τον παρακάλεσε να διαβάσει κάποιους στίχους που είχε γράψει. Οι στίχοι δεν άρεσαν στον Μπιθικώτση, ζήτησε όμως από τη Λιάκου να του γράψει ένα στίχο που να μιλά για κάποιον που ξυπνά στη μέση της νύχτας και φαντάζεται ότι βλέπει μπροστά του τη γυναίκα που αγαπά και έχει χάσει. Έτσι κι έγινε. Η Λιάκου έγραψε τους στίχους και ο Μπιθικώτσης μπήκε στη διαδικασία να τους μελοποιήσει. Μιας και την εποχή εκείνη επικρατούσε η ξένη μουσική και η επιρροή της στο ελληνικό τραγούδι ήταν έντονη, αποφάσισε να ξεφύγει από το λαϊκό ύφος με το οποίο τον αγάπησε ο κόσμος και να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό. Αρχικά, λοιπόν, ξεκίνησε να γράφει το τραγούδι έχοντας στο μυαλό του το γαλλικό «Capri s’ est fini» και άλλα τραγούδια από το «ελαφρύ» ρεπερτόριο των προηγούμενων χρόνων.

Το τραγούδι ήταν σύντομα έτοιμο και την ίδια κιόλας νύχτα ο Μπιθικώτσης αποφάσισε να το «δοκιμάσει» στο μαγαζί που εμφανιζόταν, μία καθόλου σπάνια τακτική για την εποχή εκείνη. Όπως περιγράφει ο ίδιος ο τραγουδιστής, με το που ακούστηκε το τραγούδι έγινε χαμός, με τον κόσμο να χειροκροτεί και να κραυγάζει, ζητώντας του να ξαναπεί το κομμάτι. Τελικά, μέχρι το τέλος της βραδιάς το είχε τραγουδήσει τέσσερις φορές. Φυσική εξέλιξη ήταν το κομμάτι να ηχογραφηθεί και να κυκλοφορήσει σε δίσκο 45 στροφών. Κυκλοφόρησε, μάλιστα, με δύο διαφορετικές ενορχηστρώσεις και ο δίσκος έγινε αμέσως ανάρπαστος, πουλώντας εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα. Η «Επίσημη Αγαπημένη» έγινε επίσης το αγαπημένο κομμάτι των ραδιοφώνων, ενώ τόσο μεγάλη ήταν η απήχηση που είχε που γυρίστηκε και ταινία με τον ίδιο τίτλο, στην οποία ο Μπιθικώτσης τραγουδούσε το κομμάτι. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε και ο μεγάλος δίσκος, 33 στροφών, του ερμηνευτή, στον οποίο το κομμάτι έδωσε τον τίτλο του. Ο δίσκος -που κυκλοφόρησε το 1968- περιείχε 12 τραγούδια που υπέγραφαν -εκτός από τον ίδιο τον Μπιθικώτση- δημιουργοί όπως οι Άκης Πάνου Σταύρος Κουγιουμτζής, Απόστολος Καλδάρας και Δήμος Μούτσης. Σε τρία τραγούδια, μάλιστα, δεύτερη φωνή κάνει η Χαρούλα Αλεξίου. Η επιτυχία που είχε η «Επίσημη Αγαπημένη» ώθησε τον Μπικθικώτση να κυκλοφορήσει στη συνέχεια και άλλα τραγούδια στο ίδιο -πιο μοντέρνο- ύφος. Κάποια από αυτά είναι τα «Μια Γυναίκα Φεύγει», «Το Μεσημέρι Καίει το Μέτωπό Σου», «Πες Μου Πού Πήγες» και «Γιατί Δεν Ήρθες».

Όσο για την «Επίσημη Αγαπημένη», τραγουδιέται μέχρι και σήμερα, ενώ γνώρισε και αρκετές επανεκτελέσεις, με πιο γνωστές αυτές του Γιάννη Πάριου και του Γιάννη Κότσιρα.

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *