Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Άνοιξε Πέτρα»

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Άνοιξε Πέτρα»

Δεν είναι λίγες φορές που τραγούδια έγιναν γνωστά και ξεκίνησαν μια λαμπρή πορεία μέσα από ταινίες του παλιού, ελληνικού κινηματογράφου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι αυτό, που συνδέθηκε άμεσα με τη σκηνή από την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες», μέσα από την οποία έγινε γνωστό.

Η ιδιαίτερη ιστορία πίσω από το τραγούδι περιγράφεται από τον ίδιο τον συνθέτη του, Μίμη Πλέσσα, στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα «Μίμης Πλέσσας: Ένας δρόμος, χίλιες νότες» (Εκδόσεις Άγκυρα, 2002). Το τραγούδι, λοιπόν, γράφτηκε με αφορμή την ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» που ετοίμαζε ο Γιάννης Δαλιανίδης. Ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει στην ταινία τη Μαρινέλλα, βάζοντάς την να τραγουδήσει ζωντανά σε κάποια σκηνή. Ο Πλέσσας -ο οποίος θα έγραφε τη μουσική- συμφώνησε με την επιλογή και έγραψε για αυτήν ένα μοντέρνο τραγούδι με τίτλο «Πες μου Πού Πας». Στον Δαλιανίδη άρεσε το τραγούδι, ήθελε όμως κάτι διαφορετικό: «Εγώ θέλω ένα τραγούδι που να μην το έχει φανταστεί κανείς. Θέλω ένα τραγούδι που θα ξαφνιάσει». Έτσι κι έγινε! Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος έγραψε τους στίχους του «Άνοιξε Πέτρα» και ο Πλέσσας τους μελοποίησε. Όσο για το «Πες μου Πού Πας», το ερμήνευσε τελικά η Βίκυ Λέαντρος, η οποία το ηχογράφησε σε πολλές γλώσσες και το έκανε επιτυχία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Για να γυρίσουμε όμως στο «Άνοιξε Πέτρα», η Μαρινέλλα άκουσε το τραγούδι και ενθουσιάστηκε. Ξεκίνησε, λοιπόν, να κάνει πρόβες για να το τραγουδήσει. Την περίοδο εκείνη, όμως, θα έκανε μια μικρή επέμβαση για ένα πρόβλημα που είχε στις φωνητικές χορδές. Ο χρόνος πίεζε, αφού σε δυο μέρες έπρεπε να γυριστεί η σκηνή. Έτσι, λοιπόν, η Μαρινέλλα μπήκε στο στούντιο για να το ηχογραφήσει. Το είπε μόνο μία φορά, μιας και η ερμηνεία της ήταν άψογη και δεν χρειάστηκε να το ξαναπεί. Πρόκειται για την ηχογράφηση η οποία ακούγεται στην ταινία.

Ο ίδιος ο Πλέσσας θυμάται: «Όταν άκουσαν το τραγούδι στην ταινία, όλοι έτρεξαν στα δισκοπωλεία να το αγοράσουν σε δίσκο. Δεν ήξεραν τον ακριβή τίτλο και το ζητούσαν «Η Πέτρα». Όμως εμείς δεν είχαμε προλάβει να το τυπώσουμε σε δίσκο και να το κυκλοφορήσουμε. Εκείνη την εποχή υπήρχε ήδη ένα τραγούδι του Ξαρχάκου που το είχε τραγουδήσει η Μοσχολιού και έλεγε «πέτρα, την πέτρα περπατώ…». Τα δισκοπωλεία, λοιπόν, έδιναν αυτό το δισκάκι αντί του δίσκου μας. Η Columbia δεν προλάβαινε να τυπώνει το 45άρι της Μοσχολιού. Βέβαια, όταν σε λίγο έδωσα της Μαρινέλλας την ηχογράφηση και βγήκε στην αγορά ο δίσκος, έγινε πάταγος. Εγώ, βέβαια, τότε δεν πήρα ποσοστά από αυτό το τραγούδι, γιατί το έδωσα για να βοηθήσω τη Μαρινέλλα ή τον οποιοδήποτε τραγουδιστή που ερχόταν να τραγουδήσει σε μια ταινία. Η τεράστια επιτυχία της «Πέτρας» μού άνοιξε τον δρόμο για μια σειρά από συνεργασίες με τη σπουδαία Μαρινέλλα».

Η ταινία «Γοργόνες και Μάγκες» κυκλοφόρησε το 1968 και παραμένει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Πηγή : Φιλgood, τεύχος 226.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *