Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Άσπρο Πουκάμισο Φορώ»

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Άσπρο Πουκάμισο Φορώ»

1952. Ο Στέλιος Καζαντζίδης «εισβάλλει» κυριολεκτικά στην ελληνική δισκογραφία, κάνοντας ένα ντεμπούτο που λίγοι κατάφεραν πριν από αυτόν. Η επιτυχία του Καζαντζίδη έχει ως αποτέλεσμα να γίνει το «δυνατό χαρτί» της Columbia, με δεκάδες τραγούδια να κυκλοφορούν με τη φωνή του τα επόμενα χρόνια. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των πρώτων χρόνων της καριέρας του είναι φυσικά το «Άσπρο Πουκάμισο Φορώ», σε μουσική του -ήδη αναγνωρισμένου – Βασίλη Τσιτσάνη. Τους στίχους συνυπογράφουν ο συνθέτης μαζί με τη «γριά» του ελληνικού τραγουδιού, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου.

Αν και η συνεργασία του Βασίλη Τσιτσάνη με τον Στέλιο Καζαντζίδη μάς έχει αφήσει μεγάλα τραγούδια, το «Άσπρο Πουκάμισο Φορώ» είναι -ίσως- το διασημότερο όλων. Η συνύπαρξη του Τσιτσάνη με την Παπαγιαννοπούλου στην υπογραφή των στίχων φαίνεται πως υπήρξε επεισοδιακή. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο cd-βιβλίο «Ο Καζαντζίδης τραγουδά Τσιτσάνη 1956-1963», οι στίχοι της Παπαγιαννοπούλου ικανοποιούσαν την εταιρεία, αλλά όχι τον Τσιτσάνη. Ως αποτέλεσμα, το τραγούδι άργησε να ηχογραφηθεί. Κυκλοφόρησε τελικά την πρώτη μέρα του Δεκέμβρη του 1956, με το όνομα της Παπαγιαννοπούλου να μην αναγράφεται πουθενά, συχνό φαινόμενο την εποχή εκείνη. Ο δίσκος έκανε τεράστια επιτυχία και τους πρώτους τέσσερις μήνες της κυκλοφορίας του πούλησε 34 χιλιάδες αντίτυπα!!!

Ένας από τους μουσικούς που έπαιξαν στο εν λόγω τραγούδι ήταν και ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Σταματίου, ο θρυλικός «Σπόρος». Μέσα από το βιβλίο του μπουζουξή αλλά και συγγραφέα Γιώργου Αλτή, «Λαϊκά Πορτρέτα ΙΙ» -όπου καταγράφεται η πορεία του Σταματίου και του Μανώλη Χιώτη- ο Σταματίου θυμάται: «Στο μεταξύ είχε βγει η φήμη ότι σε πολλά τραγούδια έβαζα εγώ τις εισαγωγές. Μια φορά με φώναξε ο Τσιτσάνης στο σπίτι του να μου δείξει ένα τραγούδι για να το ηχογραφήσουμε. Ήταν το «Άσπρο Πουκάμισο Φορώ». Το παίζουμε μια φορά χωρίς εισαγωγή και μου λέει: «Για βάλε μια εισαγωγή δικιά σου». Του έπαιξα την εισαγωγή και του άρεσε. «Αυτή θα βάλουμε, αφού τη γουστάρεις, είναι και δικιά σου, θα την παίξεις καλύτερα». Όχι ότι ο Τσιτσάνης δεν μπορούσε να βάλει εισαγωγή. Είχε ήδη δύο διαφορετικές εισαγωγές για το τραγούδι, αλλά δεν μου τις έπαιξε στην αρχή για να μη με επηρεάσει. Άλλοι συνθέτες ναι, δεν μπορούσαν να φτιάξουνε εισαγωγές. Και δεν υπήρχαν πουθενά τα ονόματα αυτών που τις φτιάχνανε και τις παίζανε».
Και συνεχίζει ο Σταματίου: «Υπάρχει κι άλλη ιστορία γι’ αυτό το τραγούδι. Όταν πήγαμε στο στούντιο να ηχογραφήσουμε, εκείνη την εποχή ήμουνα με την Γκρέυ, μέναμε μαζί, με έπιασε ο Καζαντζίδης και μου είπε: «Τι θες μαζί της, είναι μεγαλύτερη από σένα» και κάτι τέτοια. Τσαντίστηκα πολύ και του λέω: «Τι σε νοιάζει εσένα, γιατί εσύ δεν ήσουν πριν μαζί της;» Μπαίνω μέσα στο στούντιο και από την τσατίλα μου πλακώθηκα. Έπαιζα τόσο δυνατά, που ο Κανελλόπουλος, ο μηχανικός, μου φώναξε: «Ρε Γιάννη, σκεπάζεις τη φωνή. Πήγαινε τον πάγκο σου πιο πίσω» και δώσ’ του με τράβαγε κι εγώ από τα νεύρα μου έπαιζα ακόμα πιο δυνατά …».

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *