Η ιστορία πίσω από το τραγούδι Happy Birthday to you

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι Happy Birthday to you

Πρόκειται αναμφίβολα για το γνωστότερο στον κόσμο. Τραγουδιέται σε σχεδόν κάθε πάρτι γενεθλίων, ενώ σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες είναι το πιο αναγνωρίσιμο όλων των εποχών. Και αν και το τραγούδι δεν προστατεύεται πια από πνευματικά δικαιώματα, νομίζω πως δεν υπάρχει δημιουργός που -έστω για οικονομικούς λόγους- δεν θα ήθελε να ήταν δικό του.

Το τραγούδι έχει τις ρίζες του στο 1893, όταν η Mildred Hill, νηπιαγωγός και μουσικός στο Λούισβιλ του Κεντάκι, έγραψε τη μελωδία του. Δεν είναι ξεκάθαρο, όμως, αν πρόκειται για καθαρά δική της μελωδία ή εάν επηρεάστηκε από κάποιο παραδοσιακό τραγούδι. Η μικρότερη αδελφή της Patty, επίσης δασκάλα, πρόσθεσε τους στίχους, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα τραγούδι με το οποίο θα υποδέχονταν τα παιδιά στην τάξη κάθε πρωί. Γι’ αυτό και του έδωσαν τον τίτλο «Good Μorning to Αll». Ο στίχος έλεγε: «Good morning to you/good morning to you/good morning, dear children/good morning to all». Μάλιστα, στην παρτιτούρα του τραγουδιού υπάρχει η οδηγία «να το τραγουδάτε όρθιοι».

Η αλλαγή των στίχων φημολογείται πως προήλθε από τα ίδια τα παιδιά, μιας και ήθελαν να τραγουδάνε το τραγούδι και σε πάρτι γενεθλίων, αλλά και σε σχολικές γιορτές. Υπολογίζεται ότι οι στίχοι του «Happy Βirthday» γράφτηκαν το 1912, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίστηκαν και σε βιβλίο μουσικής με στίχους και νότες, που επιμελήθηκε ο Robert Colman.

Η ιστορία πίσω από τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Οι αδελφές Hill κατάφεραν να κατοχυρώσουν τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού μόλις το 1935, ενώ το 1988 τα δικαιώματα αγοράστηκαν -έναντι του ποσού των 25 εκατ. δολαρίων- από την εταιρεία Warner Chapel Music. Σύμφωνα με την αγοραπωλησία αυτή, η ισχύς των πνευματικών δικαιωμάτων θα έληγε το 2017 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 2030 για την Αμερική. Παρόλα αυτά, μετά από δικαστική μάχη μεταξύ της Warner και ενός σκηνοθέτη που ζητούσε να χρησιμοποιήσει το τραγούδι στην ταινία του, τα πάντα ανατράπηκαν. Σύμφωνα με τον δικαστή George King, η Warner Chapel Music δεν έχει τα πνευματικά δικαιώματα των στίχων του τραγουδιού και το τραγούδι αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η απόφαση αυτή του 2015 βασίστηκε σε μια θολή φωτογραφία από ένα βιβλίο μουσικής του 1927, που αποδεικνύει ότι οι δύο αδελφές δεν είναι οι συγγραφείς των στίχων, αλλά χρησιμοποίησαν στίχους από παλιότερο τραγούδι. Ακολούθησαν πολλές αγωγές ενάντια στην εταιρεία, με την Warner να αναγκάζεται -το 2016- να πληρώσει 14 εκατ. δολάρια. Πλέον, το τραγούδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα, χωρίς την καταβολή δικαιωμάτων.

Οι στίχοι του «Happy Βirthday» έχουν μεταφραστεί σε τουλάχιστον 18 γλώσσες. Ίσως η πιο γνωστή -και ιδιαίτερα προσωπική- εκτέλεση του τραγουδιού να είναι αυτή της Marylin Monroe, η οποία το τραγούδησε στον Αμερικανό πρόεδρο, John Kennedy, το 1962, για τα γενέθλιά του.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *