Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Hurricane» του Bob Dylan

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Hurricane» του Bob Dylan

1966. Ο μαύρος αθλητής του box Rubin ¦«Hurricane» Carter καταδικάζεται (μαζί με τον φερόμενο ως συνεργό του, John Artis) σε ποινή «τρις ισόβια» για μια δολοφονία που έλαβε χώρα κατά τις διαφυλετικές ταραχές εκείνης της χρονιάς στη Βόρεια Αμερική. Έχοντας ήδη εκτίσει οκτώ χρόνια στη φυλακή, ο Carter βρήκε σύμμαχο στο αίτημά του για αποφυλάκιση στο πρόσωπο του Bob Dylan.

Στις 30 Απριλίου 1974 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του Carter με τίτλο The 16th Round, στην οποία ο μποξέρ υποστήριζε ότι είναι αθώος. Αντίτυπα του βιβλίου στάλθηκαν σε αρκετές σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, με την ελπίδα κάποιος από αυτούς να αγκαλιάσει την προσπάθεια για αθώωση του αθλητή. Ο Bob Dylan έλαβε το βιβλίο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία το 1975, το διάβασε και με την επιστροφή του διευθετήθηκε συνάντηση των δύο αντρών στις φυλακές του New Jersey. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Dylan άκουγε τον αθλητή με προσοχή και έπαιρνε σημειώσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο «αντιλήφθηκα ότι η δική μου φιλοσοφία ήταν πολύ κοντά με τη φιλοσοφία του και η αλήθεια είναι ότι δεν συναντάς συχνά ανθρώπους σαν κι αυτόν». Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε η ιδέα να γραφτεί ένα τραγούδι για την ιστορία του Carter.

O Dylan θα έγραφε τους στίχους του τραγουδιού μαζί με τον σκηνοθέτη και στιχουργό Jacques Levy, με τον οποίο θα συνεργαζόταν για την επερχόμενη δισκογραφική δουλειά του. Το «Hurricane» ήταν το τραγούδι που τους δυσκόλεψε περισσότερο από όλα. Λόγω και της ενασχόλησης του Levy με το θέατρο και το σινεμά, αποφάσισαν να προσεγγίσουν τους στίχους σαν ένα σενάριο ταινίας. Όπως αναφέρει ο Levy, «η αρχή του τραγουδιού μοιάζει με σκηνοθετικές οδηγίες που θα έβρισκες σε ένα σενάριο: πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα και ακούστε την ιστορία του “Hurricane”. Μπαμ. Τίτλοι αρχής».

O Dylan ερμήνευσε το τραγούδι για πρώτη φορά στις 10 Σεπτεμβρίου του 1975 και το ηχογράφησε στις 24 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Λίγες μέρες αργότερα το τραγούδι κυκλοφόρησε, ενώ ο τραγουδοποιός σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει την περιοδεία του για να ξεκινήσει μια καμπάνια για την αποφυλάκιση του Carter. Μάλιστα, σε ένα διπλό, ζωντανό δίσκο στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το τραγούδι, ο Dylan ακούγεται να λέει στο κοινό: «Πρέπει να βγάλουμε αυτόν τον άντρα από τη φυλακή». Η συγκεκριμένη περιοδεία ολοκληρώθηκε στο Madison Square Garden στις 8 Δεκεμβρίου, με καλεσμένο τον Muhammad Ali, ο οποίος όταν ανέβηκε στη σκηνή συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Carter, που βρισκόταν στο κελί του.

Οι δράσεις του Dylan είχαν αποτέλεσμα. Ο Carter αποφυλακίστηκε και ορίστηκε ημερομηνία για νέα δίκη, με τον Carter και τον Artis να καταδικάζονται ξανά. Τελικά, το 1985 το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση, σημειώνοντας ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα ρατσιστικής επίθεσης που είχαν δεχτεί οι κατηγορούμενοι. Παρά το αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμιά αθωωτική απόφαση από δικαστήριο για τους δύο άντρες. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων όλα αυτά τα χρόνια για το αν οι δύο άντρες όντως διέπραξαν το έγκλημα. Όσο για το «Hurricane», έχει περάσει στην ιστορία ως ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του Dylan.

 

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *