Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Κλειστό λόγω αγάπης» μέσα από τα μάτια της στιχουργού του, Μαρίας Παπαδάκη

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Κλειστό λόγω αγάπης» μέσα από τα μάτια της στιχουργού του, Μαρίας Παπαδάκη

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Κλειστό λόγω αγάπης» μέσα από τα μάτια της στιχουργού του, Μαρίας Παπαδάκη

Προσπαθώ να σκεφτώ πώς να προλογίσω την ιστορία αυτή. Νομίζω πως είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχεις και πολλά να πεις. Μια ιστορία που λες και είναι βγαλμένη από παραμύθι. Μια -αληθινή ιστορία- που έγινε τραγούδι και μετέπειτα μυθιστόρημα. Μια ιστορία που ψάχνει ακόμα το τέλος της. Ή μήπως όχι;

«Κατάγομαι από το Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά έζησα για πολλά χρόνια στα πανέμορφα Χανιά. Κάθε πρωί, λοιπόν, κατέβαινα στην ξακουστή Αγορά των Χανίων και έκανα τη βόλτα μου. Ένα πρωί που περπατούσα, πήρε το μάτι μου -ή μάλλον η μύτη μου- ένα μαγαζί με βότανα και αρώματα. Το μαγαζί ονομαζόταν «Κίρκη» και μπήκα με την πρώτη μέσα. Εκεί γνώρισα την ιδιοκτήτρια, που ήταν ένα πλάσμα νεραϊδένιο με το όνομα Ακριβή. Είχε κόκκινα μαλλιά και μάτια σμαραγδένια. Μιλήσαμε για πολλά πράγματα και ένιωθα ότι την ήξερα χρόνια. Μου είπε -μεταξύ άλλων- ότι μαζεύει τα βότανα και τα αναμιγνύει ακολουθώντας συνταγές της γιαγιάς της. Πήγα, λοιπόν, πολλές φορές στο μαγαζί και σιγά-σιγά γίναμε καλές φίλες. Μου μίλησε για πολλά πράγματα, μεταξύ των οποίων και για έναν αγιάτρευτο έρωτά της με κάποιον ο οποίος την πλήγωσε πολύ. Εκείνη όμως συνέχισε να τον αγαπά. Δυο-τρία χρόνια μετά, όταν πέρασα από το μαγαζί για να πιούμε τον γνωστό καφέ μας, βρήκα το μαγαζί κλειστό. Παραξενεύτηκα γιατί τα μαγαζιά στην Αγορά λειτουργούν επί 24ωρης βάσης. Ρώτησα τους γείτονές της στα διπλανά μαγαζιά και αυτοί μου είπαν ότι το μαγαζί ήταν εδώ και μέρες κλειστό και η Ακριβή δεν έδωσε κάποιο σημείο ζωής. Εγώ ανησύχησα και πήρα τηλέφωνο τον Μίλτο, ένα φίλο της που μου είχε γνωρίσει. Από τον τρόπο που την κοίταζε, είχα καταλάβει από καιρό ότι ήταν ερωτευμένος μαζί της, η σχέση τους όμως παρέμενε φιλική λόγω του αγιάτρευτου έρωτά της που σας περιέγραψα. Όταν πήρα τον Μίλτο, αυτός μου είπε ότι η Ακριβή έφυγε για άγνωστο προορισμό, χωρίς να πει τίποτα σε κανέναν. Πέρασε καιρός και η οικογένειά της την έψαχνε με διάφορους τρόπους. Η Ακριβή, όμως, δεν βρέθηκε ποτέ. Εγώ ήμουνα σίγουρη ότι ο λόγος που έφυγε ήταν εκείνη η πληγή που δεν μπορούσε να την αντέξει άλλο. Μια μέρα, κάθισα απέναντι από το μαγαζί, σε ένα παγκάκι. Έβγαλα το σημειωματάριο -που κουβαλώ πάντα μαζί μου- και ξεκίνησα να γράφω. Οι στίχοι έβγαιναν αβίαστα, λες και η Ακριβή μού τους υπαγόρευε. Όταν τέλειωσα, κατάλαβα ότι είχα γράψει την ιστορία της, όπως μου την είχε διηγηθεί. Στο τραγούδι έδωσα τον τίτλο «Κλειστό λόγω αγάπης», νιώθοντας ότι ταίριαζε απόλυτα».

Ο στίχος μελοποιήθηκε από τη Βάσω Αλαγιάννη και ερμηνεύτηκε υπέροχα από τον Βασίλη Λέκκα. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στον δίσκο «Τον εαυτό μου ρώτησα». Λίγο καιρό αργότερα -και μετά από παρότρυνση του κόσμου, που ήξερε ότι η Μαρία Παπαδάκη είναι και συγγραφέας- η ζωή της Ακριβής έγινε και μυθιστόρημα. Φέρει τον ίδιο τίτλο και κυκλοφόρησε το 2016. Παρά τις ελπίδες ότι θα άκουγε το τραγούδι ή θα διάβαζε το μυθιστόρημα και θα έδινε κάποιο σημείο ζωής, η Ακριβή εξακολουθεί και σήμερα να αγνοείται.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *