Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Μεθυσμένη Πολιτεία», σε μουσική Μανώλη Μικέλη και στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Μεθυσμένη Πολιτεία», σε μουσική Μανώλη Μικέλη και στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου

Κατά τη δεκαετία του 1990, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις τραγουδιών τίτλων τηλεοπτικών σειρών που ήταν ερμηνευμένα από γνωστούς τραγουδιστές της εποχής. Αυτό οφείλεται κυρίως στη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης και στον πολλαπλασιασμό των εν λόγω παραγωγών. Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, ήταν πολύ σπανιότερο στις δεκαετίες που προηγήθηκαν. Εξαίρεση αποτελεί το τραγούδι «Μεθυσμένη Πολιτεία», που έντυσε τους τίτλους της ομώνυμης σειράς του Σωτήρη Πατατζή στην ΕΡΤ.

Η σειρά «Μεθυσμένη Πολιτεία» αποτελούσε μεταφορά στο τηλεοπτικό γυαλί του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σωτήρη Πατατζή και ήταν μια από τις πρώτες έγχρωμες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης. Έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου του 1980 και σκηνοθέτης της ήταν ο Κώστας Λυχναράς. Οι δημιουργοί της σειράς είχαν αποφασίσει ότι στους τίτλους έναρξης θα έπρεπε να ακουστεί μια μπαλάντα, γι’ αυτό και ανέθεσαν στον γνωστό στιχουργό Δημήτρη Ιατρόπουλο να γράψει τους στίχους. Για τη σύνθεση της μουσικής επέλεξαν τελικά τον διακεκριμένο μουσικό Μανώλη Μικέλη, γνωστό σολίστα του πιάνου διεθνώς και λάτρη της τζαζ. Ο Μικέλης -αν και πολυβραβευμένος μουσικός- δεν είχε γράψει ποτέ κάποιο τραγούδι, κάτι το οποίο ήταν και το παράπονό του. Ο Δημήτρης Ιατρόπουλος, λοιπόν, επισκέφτηκε ένα βράδυ το piano bar στο οποίο έπαιζε ο Μικέλης και του έδωσε τους στίχους του τραγουδιού. Μάλιστα, ο Ιατρόπουλος διάβασε τους στίχους στο κοινό που βρισκόταν εκεί για να δει τις αντιδράσεις του. Όντως, οι στίχοι ενθουσίασαν τόσο τους παρευρισκόμενους, όσο και τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος τους μελοποίησε ένα κυριακάτικο πρωινό στο στούντιο της Columbia: «Μεθυσμένη πολιτεία/με σημάδεψες βαθιά/είχα κάποτε μια αγάπη/μα την πήρε η συννεφιά …».

Για να ερμηνεύσει το τραγούδι επελέγη η Άννα Βίσση, η οποία ήδη ήταν γνωστή στο ευρύ κοινό και είχε κάνει τις πρώτες τις επιτυχίες. Λίγους μήνες πριν, εξάλλου, είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι «Ώτο Στοπ». Επίσης, το άλμπουμ της «Κίτρινο Γαλάζιο» είχε σημειώσει μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το τραγούδι «Μεθυσμένη Πολιτεία» συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της «Ναι», που κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1980, δίσκος στον οποίο περιλαμβανόταν και το τραγούδι «Όσο Έχω Φωνή», που επίσης έγινε τεράστια επιτυχία. Το τραγούδι «Μεθυσμένη Πολιτεία» είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις τραγουδιών που διέγραψαν πορεία ανεξάρτητη από αυτήν της σειράς για την οποία γράφτηκαν και έγινε διαχρονικό. Η Άννα Βίσση εξακολουθεί -ακόμα και σήμερα- να το τραγουδά, κάνοντάς το γνωστό και στις νεότερες γενιές, που δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη της τηλεοπτικής εκείνης σειράς.

Η «Μεθυσμένη Πολιτεία» έμελλε να είναι το πρώτο αλλά και το μοναδικό τραγούδι που έγραψε ο Μανώλης Μικέλης. Ο συνθέτης έπασχε την εποχή εκείνη από μια πολύ σοβαρή ασθένεια και έφυγε από τη ζωή λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, χωρίς να προλάβει να χαρεί τη μεγάλη επιτυχία που αυτό σημείωσε.

Related posts

1 Comment

  1. Polyxeni

    Βεβαιως το βασικο μουσικο θεμα του τραγουδιου ειναι απο το Spring Walz του Chopin…!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *