Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Οι Τροβαδούροι» του Μίλτου Πασχαλίδη και του Άλκη Αλκαίου

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Οι Τροβαδούροι» του Μίλτου Πασχαλίδη και του Άλκη Αλκαίου

Δεν νομίζω να έχουμε συναντήσει ξανά σε αυτή τη στήλη κάποιο τραγούδι που να κυκλοφόρησε τελικά με άλλο τίτλο, καιρό μετά τη δημιουργία του. Την ιστορία του τραγουδιού «Οι Τροβαδούροι» τη διηγείται ο Μίλτος Πασχαλίδης μέσα από το βιβλίο «Αγύριστο Κεφάλι», στο οποίο αναφέρεται στη σχέση του με τον μεγάλο στιχουργό Άλκη Αλκαίο.

Όπως περιγράφει στο βιβλίο του ο Μίλτος Πασχαλίδης, το συγκεκριμένο τραγούδι γεννήθηκε κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, με τον ιδιαίτερο τίτλο «Δεν Μένει Πια Εδώ η Χαλιμά». Ο Πασχαλίδης αναφέρει ότι η επαφή του Αλκαίου με τον έξω κόσμο, σε πραγματικό χρόνο, ήταν το τηλέφωνο, αφού σπάνια έβγαινε έξω. Μάλιστα, άκουγε ολόκληρες συναυλίες μέσω τηλεφώνου. Έτσι έγινε και μια βραδιά του ’99, όταν άκουσε μέσω τηλεφώνου την παράσταση του Μίλτου, μαζί με τον Βαγγέλη Γερμανό και τον Βασίλη Καζούλη στη μουσική σκηνή Μετρό. Ενθουσιασμένος με την παράσταση, ανακοίνωσε λίγες μέρες μετά στον Μίλτο ότι είχε γράψει ένα στίχο ειδικά για να τον τραγουδήσουν μαζί αυτοί οι τρεις τραγουδοποιοί. Ο στίχος είχε τον τίτλο «Δεν Μένει Πια Εδώ η Χαλιμά», κάτι που προκάλεσε τον Μίλτο να αναρωτηθεί με χιούμορ αν ο τίτλος έλεγε «δεν μένει» ή «δεμένη». Αναφερόμενος στη συνήθειά του να διαφοροποιεί ελαφρώς τους στίχους του Αλκαίου, ο Πασχαλίδης αναφέρει ότι ο στιχουργός τού είχε πει -ξανά με χιούμορ- ότι δεν του επιτρέπει να αλλάξει ούτε κόμμα στο συγκεκριμένο τραγούδι.

Το τραγούδι μελοποιήθηκε και οι δύο δημιουργοί αποφάσισαν και ποιο στίχο θα έλεγε ο κάθε ένας από τους τρεις τραγουδοποιούς. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Τη μέρα που ο Πασχαλίδης πήγε στο μαγαζί για να παρουσιάσει στους υπόλοιπους το τραγούδι, ο Καζούλης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το σχήμα, αφού αισθανόταν υποχρέωση στην ορχήστρα του και ήθελε να κάνει μόνος του εμφανίσεις το καλοκαίρι. «Δεν είχα όρεξη να τους πω για το τραγούδι», θυμάται ο Πασχαλίδης.

Κάποια χρόνια αργότερα, ο Αλκαίος πήρε τον Πασχαλίδη τηλέφωνο και του είπε να περάσει από σπίτι του για να του ανακοινώσει κάποια νέα. Θα έφτιαχνε ένα δίσκο, ολόκληρο σε δικούς του στίχους, μαζί με όλους τους τραγουδοποιούς που θαύμαζε. Ήταν μια ιδέα του Μιχάλη Κουμπιού: να κάνει μια σειρά δίσκων-αφιερώματα σε στιχουργούς, με καινούρια τραγούδια. Ο Αλκαίος λοιπόν πρότεινε να συμπεριληφθεί στο δίσκο η «Χαλιμά», όπως και έγινε, αφού ο Γερμανός και ο Καζούλης δέχτηκαν με χαρά να πάνε στο στούντιο και να το τραγουδήσουν μαζί με τον Μίλτο. Με αυτόν τον τρόπο, το τραγούδι αυτό «δικαιώθηκε». Μάλιστα, μετονομάστηκε σε «Οι Τροβαδούροι» και έγινε το ομότιτλο κομμάτι του δίσκου, που κυκλοφόρησε το 2007.

Το βιβλίο του Μίλτου Πασχαλίδη «Αγύριστο Κεφάλι: Ο Άλκης Αλκαίος που γνώρισα… » κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Λιβάνη και τη Minos EMI – Universal.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *