Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Πού’ σαι Θανάση;» των Γιώργου Ζαμπέτα και Μπάμπη Βασιλειάδη

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Πού’ σαι Θανάση;» των Γιώργου Ζαμπέτα και Μπάμπη Βασιλειάδη

Θα μπορούσε να ήταν ο Κώστας, ο Μιχάλης, ο Νίκος ή ο Περικλής. Ή μήπως όχι; Ποιος ήταν τελικά ο Θανάσης, για τον οποίο γράφτηκε το περίφημο -πια- τραγούδι «Πού ’σαι Θανάση;»; Ήταν ή όχι υπαρκτό πρόσωπο; Την απάντηση δίνει ο ίδιος ο Γιώργος Ζαμπέτας μέσα από μια συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο τραγούδι έχει, λοιπόν, να κάνει με τη νυχτερινή ζωή στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, από την οποία είναι και εμπνευσμένοι οι στίχοι του. Την εποχή εκείνη ο Ζαμπέτας βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του και είχε πολλούς φανατικούς θαυμαστές, που τον ακολουθούσαν σε όλα τα μαγαζιά στα οποία έπαιζε. Ένας από αυτούς λεγόταν Θανάσης, ακολουθούσε τον Ζαμπέτα παντού και καθόταν πάντα στο πρώτο τραπέζι. Μάλιστα, τόσο έντονη ήταν η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο που κάθε φορά που ο Θανάσης έμπαινε στο μαγαζί, ο Ζαμπέτας τον καλωσόριζε και φώναζε από το μικρόφωνο τη φράση «πού ’σαι Θανάση;». Κάποια μέρα όμως -για άγνωστο λόγο- ο Θανάσης σταμάτησε να εμφανίζεται στο μαγαζί, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο. Έτσι, ο Ζαμπέτας κάθε βράδυ συνέχισε να μονολογεί «πού ’σαι Θανάση;», αναζητώντας πια τον καλό του φίλο και πιστό θαυμαστή.

Πώς όμως γράφτηκε το ομώνυμο τραγούδι και ποιος ο ρόλος του στιχουργού Μπάμπη Βασιλειάδη («Τσάντα»); Ο Βασιλειάδης (γεννημένος το 1902 στο Τσανάκ Καλέ) επίσης σύχναζε στα μαγαζιά που εμφανιζόταν ο Ζαμπέτας και είχε το παρατσούκλι «Τσάντας», λόγω του ότι -όπως περιγράφει ο ίδιος ο Ζαμπέτας- κυκλοφορούσε πάντα με μια τσάντα γεμάτη με τους στίχους που έγραφε. Άλλους τους χάριζε και άλλους τους πουλούσε. Ο Βασιλειάδης μιλούσε πέντε γλώσσες και ήταν μεταφραστής το επάγγελμα. Η μεγάλη του αγάπη, όμως, ήταν η μουσική και ο στίχος. Δικά του είναι και άλλα πολύ γνωστά τραγούδια, όπως το «Ο Πιο Καλός ο Μαθητής» και το «Άναψε το Τσιγάρο». Μετά το θάνατό του, καταγράφηκαν σαν δικά του περισσότερα από 1400 τραγούδια.

Το «Που ’σαι Θανάση;» ήταν το τελευταίο τραγούδι που έγραψε ο Βασιλειάδης, εμπνευσένος από την ιστορία του Θανάση, την οποία άκουσε από τον ίδιο τον Ζαμπέτα. Όπως αναφέρει ο συνθέτης στην ίδια συνέντευξη, με την επιστροφή του από ένα ταξίδι στην Αμερική το 1972, ενημερώθηκε για τα «κακά μαντάτα» κατά την έκφρασή του, για το θάνατο δηλαδή του καλού του φίλου «Τσάντα». Όταν λοιπόν πήγε στο σπίτι του για να συλλυπηθεί τη χήρα του, αυτή έδωσε στον Ζαμπέτα ένα χαρτί με στίχους. Ήταν οι στίχοι του τραγουδιού «Πού ’σαι Θανάση;». Όπως είπε η χήρα του Βασιλειάδη στον Ζαμπέτα, τελευταία επιθυμία του συζύγου της ήταν να γίνει ο συγκεκριμένος στίχος τραγούδι. Έτσι κι έγινε! Ο συνθέτης μελοποίησε τους στίχους και από τότε τραγουδούσε το τραγούδι αυτό κάθε βράδυ στις ζωντανές του εμφανίσεις.

Το τραγούδι «Πού ’σαι Θανάση;» κυκλοφόρησε και δισκογραφικά λίγο καιρό αργότερα και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *