Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Strange fruit»

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Strange fruit»

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Strange fruit»

Τον Δεκέμβριο του 1999, το περιοδικό «Time» το επέλεξε ως «τραγούδι του αιώνα». Είναι το πρώτο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κυκλοφόρησε σε δίσκο.

Οι στίχοι του «Strange Fruit» γράφτηκαν μετά από το σοκ που προκάλεσε στον δημιουργό του, τον Abel Meeropol, μια φωτογραφία του φωτογράφου Lawrence Butler. Στη φωτογραφία του Butler -που τραβήχτηκε στις 7 Αυγούστου 1930- απεικονιζόταν μια φρικιαστική σκηνή λιντσαρίσματος, με τα κορμιά των μαύρων Thomas Shipp και Abram Smith να είναι κρεμασμένα από ένα δέντρο στο Marion της Indiana. O Meeropol ήταν Εβραίος από τη Ρωσία και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των Η.Π.Α. Οι στίχοι του τραγουδιού δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο αριστερό περιοδικό «The New Masses» και αργότερα μελοποιήθηκαν από τον ίδιο. Ο Meeropol, πάντως, δεν υπέγραψε το τραγούδι με το πραγματικό του όνομα, αλλά με το ψευδώνυμο Lewis Allan, το οποίο σχηματίστηκε από τα ονόματα των δύο παιδιών του, που χάθηκαν σε νεαρή ηλικία. Το τραγούδι αρχικά δε σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πρωτοτραγουδήθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη και τη γυναίκα του (τη μαύρη Laura Duncan) στο Madison Square Garden.

O Barney Josephson, ιδρυτής του μαγαζιού «Café Society» στη Νέα Υόρκη, λάτρεψε το τραγούδι με το πρώτο άκουσμα και το πρότεινε στην Bilie Holiday, η οποία αψήφησε τον κίνδυνο που διέτρεχε και δέχτηκε να το τραγουδήσει. Η Holiday, μάλιστα, τραγουδούσε το τραγούδι σε κάθε της παράσταση. Όπως λέει η ίδια «την πρώτη φορά που το τραγούδησα νόμισα ότι κάναμε μεγάλο λάθος. Είχα τελειώσει και επικρατούσε απόλυτη σιωπή. Ξαφνικά κάποιος άρχισε να χειροκροτεί και με μιας όλοι άρχισαν να χειροκροτούν και να ζητωκραυγάζουν». Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν ερχόταν η ώρα να τραγουδήσει η Holiday το «Strange Fruit», οι σερβιτόροι σταματούσαν, τα φώτα έσβηναν, άναβε ένας προβολέας και εκείνη το ερμήνευε με τα μάτια κλειστά. Όταν η δισκογραφική της εταιρεία, η Columbia, της αρνήθηκε να ηχογραφήσει το τραγούδι, η Holiday επέμεινε, με αποτέλεσμα το κομμάτι να ηχογραφηθεί σε άλλο στούντιο, μετά από σχετική άδεια που της δόθηκε από την εταιρεία. Ο δίσκος με το τραγούδι έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της.

Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της επίδρασης που είχε το τραγούδι για ολόκληρη την Αφροαμερικανική κουλτούρα και το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1950-1960. Σύμφωνα με τον Leonard Feather, «ήταν η πρώτη σημαντική διαμαρτυρία με στίχους και μουσική, η πρώτη αφίμωτη κραυγή ενάντια στον ρατσιμό». Όσο για τον δημιουργό του, ο οποίος συνέχισε να διδάσκει σε σχολεία, κλήθηκε για μπροστά σε ειδική επιτροπή η οποία συστάθηκε για να διερευνήσει κατά πόσον ο Meeropol είχε πληρωθεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα των Η.Π.Α. για να γράψει το τραγούδι.

Το «Secret fruit» επανεκτελέστηκε αργότερα από σημαντικούς ερμηνευτές όπως η Nina Simone, ο Jeff Buckley και ο Josh White και τραγουδιέται μέχρι και σήμερα.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *