Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή»

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Συννεφιασμένη Κυριακή»

Είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του λαϊκού ρεπερτορίου. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο, είναι το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο στιχουργός του. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ο συνθέτης του, Βασίλης Τσιτσάνης, σε άλλες ο Αλέκος Γκούβερης, ενώ σε άλλες και οι δύο.

Ο ίδιος ο Τσιτσάνης λέει για το τραγούδι: «Κατά την περίοδο της κατοχής στη Θεσσαλονίκη εµπνεύστηκα και τη «Συννεφιασµένη Κυριακή». Και µου έδωσε την αφορµή ένα από τα πιο τραγικά περιστατικά που συνέβαιναν τότε στον τόπο µας, µε την πείνα, τη δυστυχία, το φόβο, την καταπίεση, τις συλλήψεις, τις εκτελέσεις. Το κλίµα που µου ενέπνευσε τους στίχους, µού ενέπνευσε και τη µελωδία. Βγήκε µέσα από τη ‘’συννεφιά’’ της κατοχής και την απελπισία που µας έδερνε όλους». Σύµφωνα µε αυτή την εκδοχή, το τραγούδι ξεκίνησε να γράφεται τα Χριστούγεννα του 1943 και ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια αργότερα, στα τέλη του 1948. Σύµφωνα µε τον ίδιο, η «Συννεφιασµένη Κυριακή» τού έδωσε την πιο µεγάλη κούραση και στεναχώρια. Σε συνέντευξή του λέει: «Δεν µπορούσα να βρω µια επαναληπτική λέξη τρισύλλαβη. Τελικά η λέξη βγήκε από το ίδιο το κείµενο: ‘’που έχει πάντα συννεφιά-συννεφιά’’. Η υπογραµµισµένη λέξη είναι η ζητούµενη. Κάθε άλλη αντ’ αυτής ήταν αρνητική µουσικώς». Πηγή έµπνευσης για τον τίτλο του τραγουδιού αποτέλεσε το έργο του Ούγγρου συνθέτη Rezso Seress ‘’Gloomy Sunday’’. Μάλιστα, ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν «Ματωµένη Κυριακή», λόγω και της περιόδου κατά την οποία γράφτηκε.

Σύμφωνα, όμως, με τον Λαρισινό στιχουργό Αλέκο Γκούβερη, οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στον ίδιο. Ο Γκούβερης ξεκίνησε να διεκδικεί την πατρότητα του τραγουδιού το 1975. Κάποια δημοσιεύματα, μάλιστα, ανέφεραν ότι ο Γκούβερης, ως φανατικός οπαδός της Α.Ε. Λαρίσης, έγραψε τους στίχους του τραγουδιού αμέσως μετά από μια ήττα της ομάδας του. Αργότερα, ο Βασίλης Τσιτσάνης παραδέχτηκε σε συνέντευξή του ότι οι στίχοι γράφτηκαν σε συνεργασία με τον Γκούβέρη, ενώ σε μετέπειτα αφιέρωμα του περιοδικού «Ταχυδρόμος» δημοσιεύεται κείμενο του Γκούβερη, γραμμένο στην Αθήνα στις 17.9.1947. Το κείμενο αυτό ρίχνει περισσότερο φως στην υπόθεση: «Συνέβαλα στην αποπεράτωση των στίχων με την προσθήκη ενός και μόνο κουπλέ». Για την ιστορία, η εκδοχή ότι ο στίχος γράφτηκε από τον Γκούβερη μετά από ήττα της Α.Ε. Λαρίσης κρίνεται ως αβάσιμη, μιας και η ομάδα δεν υπήρχε ακόμα όταν γράφτηκε το τραγούδι.

Την πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού τη συναντάμε το 1948, με τις φωνές του Πρόδρομου Τσαουσάκη και τη Σωτηρία Μπέλλου. Ο Τσαουσάκης, μάλιστα, αντί τη λέξη «πλακώνεις» που υπήρχε στους στίχους είπε κατά λάθος τη λέξη «ματώνεις». Στον Τσιτσάνη άρεσε η αλλαγή αυτή και αποφάσισε να την κρατήσει στην ηχογράφηση.

Τόσο μεγάλη ήταν η επιτυχία του τραγουδιού, που το 1959 -έντεκα χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του – έγινε ταινία από τον Γιώργο Ζερβουλάκο. Αργότερα, το τραγούδι τραγουδήθηκε από πολλούς σημαντικούς ερμηνευτές όπως ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Γιώργος Νταλάρας.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *