Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Τα Πλοία της Γραμμής», μέσα από τα μάτια του συνθέτη του, Νικόλα Μαυρέση

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Τα Πλοία της Γραμμής», μέσα από τα μάτια του συνθέτη του, Νικόλα Μαυρέση

Είναι βράδυ Τετάρτης και επιστρέφω στο σπίτι μετά από μια κουραστική μέρα. Ξαφνικά ακούω στο ραδιόφωνο ένα τραγούδι με τη φωνή του Κώστα Μακεδόνα, που δεν έχω ξανακούσει. «Η μουσική πρέπει να είναι του Βαρδή» σκέφτομαι, απορημένος για το πώς μου έχει ξεφύγει αυτό το υπέροχο κομμάτι. Τελικά δεν είναι ένα παλιό κομμάτι σε μουσική του Βαρδή, αλλά το ολοκαίνουργιο κομμάτι του Κώστα Μακεδόνα, τη μουσική του οποίου υπογράφει ο νεαρός, Κύπριος συνθέτης Νικόλας Μαυρέσης.

Του προτείνω να τον φιλοξενήσω στη στήλη και δέχεται με ενθουσιασμό την πρόταση. Είναι το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφορεί στην ελληνική δισκογραφία και είναι -και με το δίκιο του- πολύ περήφανος για αυτό. Τον ρωτάω αρχικά πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Μακεδόνα και τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και πώς γεννήθηκε το τραγούδι. «Τον κύριο Μωραΐτη τον είχα ακουστά και τον θαύμαζα ως στιχουργό. Γνώριζα ότι είχε συνεργαστεί με τα πιο γνωστά και σπουδαία ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας. Για μένα ήταν όνειρο ζωής να συνεργαστώ μαζί του, έτσι αποφάσισα να του στείλω δείγμα της δουλειάς μου. Του άρεσε και έγραψε στίχους πάνω στη μουσική που του έστειλα. Έτσι δημιουργήθηκε το τραγούδι «Τα Πλοία της Γραμμής». Εντελώς τυχαία έμαθα ότι ο κύριος Μακεδόνας θα εμφανιζόταν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Πάφο. Πίστευα πως ήταν η πιο κατάλληλη φωνή για να το τραγουδήσει. Έτσι έδωσα ένα cd στη μάνατζέρ του για να του το δώσει. Αφού το άκουσε, την επόμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο. Περιττό να πω ότι η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Ήταν πολύ φιλικός και ανθρώπινος. Όσον αφορά το τραγούδι, μου είπε ότι του άρεσε πάρα πολύ και θα το κυκλοφορήσει σαν single μέσω της εταιρείας του, της Heaven». Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα και το τραγούδι σύντομα πήρε τον δρόμο της κυκλοφορίας. Τον ρωτάω αν ήταν «παρών» στο στούντιο, όταν το τραγούδι ηχογραφήθηκε και πώς ένιωσε όταν το άκουσε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο. «Δυστυχώς λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεών μου στην Κύπρο δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην ηχογράφηση. Την ενορχήστρωση την ανέλαβε ο κύριος Αντώνης Γούναρης, ο οποίος είναι επίσης καταξιωμένος στον χώρο του. Ήταν πρωτόγνωρα τα συναισθήματα για μένα όταν άκουσα το τραγούδι στο ραδιόφωνο. Συγκίνηση, ενθουσιασμός και ικανοποίηση. Πολύ μεγάλη ήταν και η χαρά μου όταν έβλεπα στα μάτια των δικών μου ανθρώπων τον ενθουσιασμό τους όταν άκουγαν το τραγούδι. Νιώθω την ανάγκη να αναφέρω πόσο μεγάλη ευγνωμοσύνη νιώθω για τους κύριους Μωραΐτη και Μακεδόνα. Το ξέρω πως δεν ήταν εύκολο να εμπιστευτούν έναν άγνωστο και πρωτοεμφανιζόμενο στον χώρο, αλλά αυτοί το έκαναν».

Κάτι μου λέει ότι για τον Νικόλα θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα τραγούδια, πολλές ακόμα επιτυχίες. Εξάλλου τα όνειρα δεν θα ονομάζονταν όνειρα αν δεν γίνονταν πού και πού πραγματικότητα.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *