Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Της Λαρίσης το ποτάμι»

Η ιστορία πίσω από το τραγούδι «Της Λαρίσης το ποτάμι»

Πολλές φορές ρωτάνε εμάς τους δημιουργούς σε ποιο μέρος και πώς γράψαμε το ένα ή το άλλο τραγούδι μας. Και η αλήθεια είναι ότι τραγούδια γράφονται και στο εστιατόριο, στο λεωφορείο, στην κουζίνα, στο σουπερμάρκετ… ακόμα και στην τουαλέτα! Στην περίπτωση αυτή το κινητό κρατάει -υποθέτω- τα ηνία. Τι συνέβαινε όμως στην προ κινητού τηλεφώνου εποχή, όταν η έμπνευση «χτυπούσε» τον δημιουργό εκτός γραφείου;

Ένα πασίγνωστο ελληνικό τραγούδι που ξέρουμε στα σίγουρα ότι έχει γραφτεί στον χώρο της τουαλέτας είναι το «Της Λαρίσης το ποτάμι» του Γιώργου Μητσάκη, του συνθέτη που μεσουρανούσε στην ελληνική δισκογραφία τη δεκαετία του ‘60 με τραγούδια όπως «Βαλεντίνα», «Νίτσα Ελενίτσα» και «Το φανταράκι». Το «Στης Λαρίσης το ποτάμι», λοιπόν, γράφτηκε στην τουαλέτα του τότε αεροδρομίου Αθηνών στο Ελληνικό, στις αρχές της εν λόγω δεκαετίας. Η ιστορία έχει ως εξής. Ο Μητσάκης μαζί με τη σύντροφό του, Αθηνά, πήγαν να πιούνε καφέ στην καφετέρια του αεροδρομίου, μιας και το στέκι αυτό ήταν από τα πιο πολυσύχναστα της εποχής. Καθώς έπιναν τον καφέ τους, στη συζήτησή τους αναφέρθηκε η Λάρισα, μιας και ο συνθέτης θα εμφανιζόταν εκεί λίγες μέρες μετά. Κάποια στιγμή, ο Μητσάκης ζήτησε συγνώμη και πήγε στην τουαλέτα. Όταν η ώρα περνούσε και δεν επέστρεφε στο τραπέζι, η σύντροφός του άρχισε να ανησυχεί. Ο λόγος της καθυστέρησης; Μέσα στην τουαλέτα ο Μητσάκης είχε εμπνευστεί το «Της Λαρίσης το ποτάμι», τους στίχους του οποίου έγραψε πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί υγείας, χρησιμοποιώντας ένα μολύβι που είχε στην τσέπη του.

Όταν λοιπόν ο Μητσάκης επέστρεψε στο τραπέζι, έδωσε το χαρτί με τον στίχο στη σύντροφό του. Εκείνη το διάβασε και γέλασε δυνατά. «Χριστός και Παναγία, τι είναι τούτο;», του είπε. Ως αποτέλεσμα, όλη η καφετέρια γύρισε προς το τραπέζι τους, ενώ η Αθηνά είπε στον Μητσάκη ότι το τραγούδι ήταν αντάξιο του χώρου στον οποίο το έγραψε. Μάταια προσπαθούσε αυτός να την πείσει ότι το είχε ήδη μελοποιήσει στο μυαλό του και ότι το τραγούδι σύντομα θα γινόταν μεγάλη επιτυχία. Η Αθηνά συνέχισε να γελάει.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1963, με τη φωνή του Θόδωρου Κανακάρη, σε δίσκο 45 στροφών, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Παρόλα αυτά, σε μια εκδρομή του Μητσάκη και της Αθηνάς στα Τέμπη, όταν μπήκαν σ’ ένα καφενείο, έπαιζε το κομμάτι στη διαπασών. «Τι έχεις να πεις τώρα κυρία Αθηνά;», ρώτησε ο Μητσάκης τη σύντροφό του. «Ε καλά, έκανα ένα λάθος … Σπουδαίο είναι;», του είπε εκείνη.

Ένα χρόνο μετά, το τραγούδι ακούστηκε από τον Μητσάκη και τη Δούκισσα στην ταινία «Άλλος για το εκατομμύριο», ενώ πέρασαν άλλα 4 χρόνια για να γίνει μεγάλη επιτυχία. Αυτό συνέβη όταν το 1968 το τραγούδησε ο Σπύρος Ζαγοραίος, με το τραγούδι να παραμένει αγαπητό μέχρι και σήμερα.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *