Η Κύπρος δεν «μολύνθηκε» από τους χάκερς- Πώς να προφυλαχτείτε

Η Κύπρος δεν «μολύνθηκε» από τους χάκερς- Πώς να προφυλαχτείτε

Η Κύπρος δεν «μολύνθηκε» από τους χάκερς- Πώς να προφυλαχτείτε

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καταγγελία για κυβερνοεπίθεση στην Κύπρο, επιβεβαίωσε ο υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Αντρέας Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ αν μέχρι στιγμής έχει καταγγελθεί οποιαδήποτε επίθεση στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν θα μπορούσε στο παρόν στάδιο να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος ιού, χωρίς να έχει πληροφόρηση από την Europol.

Την οποιαδήποτε καταγγελία δεν έχει καταγράψει το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, το οποίο αναμένεται να εκδώσει εντός της ημέρας και να αποστείλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συγκεκριμένες οδηγίες προς τους δημόσιους υπαλλήλους.

Το Σάββατο, το Τμήμα ανακοίνωσε ότι κυκλοφορεί ένα νέο είδος ιού με αλγόριθμο κρυπτογράφησης, τύπου CRYPTO με την ονομασία WannaCry, ο οποίος μολύνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τους εξυπηρετητές (servers).

Σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες που καταγράφονται στην επίσημη σελίδα του Τμήματος στο Facebook, ο συγκεκριμένος ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) με παραπλανητικό τίτλο ή/και περιεχόμενο, ενώ ο αποστολέας του μηνύματος πιθανόν να προέρχεται και από τις επαφές σας (contacts). Με βάση τις πληροφορίες, το μήνυμα περιλαμβάνει ένα επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip) το οποίο όταν ανοιχθεί κωδικοποιεί/κλειδώνει όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypt).

Στη συνέχεια ο υπολογιστής εμφανίζει ένα μήνυμα όπου καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει/επαναφέρει τα αρχεία του, αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό.

200.000 τα «θύματα» από cyber attack

H άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση με περισσότερα από 200.000 «θύματα» σε τουλάχιστον 150 χώρες από την Παρασκευή τροφοδοτεί τον φόβο ενός «χάους στον κυβερνοχώρο», την ώρα που οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση του ιού αύριο Δευτέρα όταν εκατομμύρια υπολογιστές τεθούν εκ νέου σε λειτουργία από τους χρήστες τους.

“Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερα από 200.000 θύματα, ιδίως επιχειρήσεις, σε τουλάχιστον 150 χώρες. Διεξάγουμε επιχειρήσεις εναντίον περίπου 200 κυβερνοεπιθέσεων κάθε χρόνο όμως δεν έχουν ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο” δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Και τίποτα δεν έχει τελειώσει, συμπλήρωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι φοβάται πως θα καταγραφεί από αύριο αύξηση του αριθμού των θυμάτων “όταν ο κόσμος επιστρέψει στις εργασίες του τη Δευτέρα και ανοίξει τους υπολογιστές του”.

«Δεδομένου ότι το εύρος είναι πολύ μεγάλο, μπορούμε να διερωτόμαστε εάν ο στόχος που είχαν ήταν το κυβερνοχάος» σημείωσε ο Λοράν Εσλόλ, διευθυντής στρατηγικής ασφάλειας στην εταιρεία Symantec.

Από τη Ρωσία στην Ισπανία και από το Μεξικό στο Βιετνάμ, εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές, ιδίως στην Ευρώπη, «μολύνθηκαν» από την Παρασκευή από το κακόβουλο λογισμικό που απαιτεί λύτρα, το οποίο εκμεταλλεύεται ένα ελάττωμα των συστημάτων Windows.

 

Το κακόβουλο αυτό λογισμικό κλειδώνει τα αρχεία των χρηστών και τους αναγκάζει να πληρώσουν ένα ποσό σε bitcoin, ίσο με 300 δολάρια (275 ευρώ), προκειμένου να ξεκλειδώσει τα αρχεία.

Σύμφωνα με τον Ρομπ Ουέινραϊτ «προς το παρόν υπάρχουν αξιοσημείωτα λίγες πληρωμές» χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Από την πλευρά της η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών Digital Shadows ανέφερε την Κυριακή ένα ποσό ύψους 32.000 δολαρίων που έχει συνολικά καταβληθεί σε bitcoin.

«Το να πληρώνετε τα λύτρα δεν αποτελεί εγγύηση για την επαναφορά των αρχείων» προειδοποιεί την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η επίθεση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα μεταξύ άλλων στη λειτουργία βρετανικών νοσοκομείων, της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, της αμερικανικής εταιρείας FedEx, της ισπανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telefonica.

Η Europol, η οποία εκτιμά ότι καμία χώρα δεν στοχοθετήθηκε συγκεκριμένα, επιμένει στο γεγονός της πρωτοφανούς ταχύτητας διάδοσης του ιού “Wannacry”.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Άμπερ Ραντ, εξάλλου, σε ένα άρθρο στη Sunday Telegraph προειδοποίησε ότι πρέπει να αναμένουμε και άλλες επιθέσεις. Υπογράμμισε δε ότι δεν “θα μάθουμε ενδεχομένως ποτέ την πραγματική ταυτότητα των δραστών”. “Η απειλή είναι ολοένα κι αυξανόμενη” τόνισε ο επικεφαλής της Europol.

Ο ιός που μολύνει του Η/Υ και πώς να προστατευτείτε

Οδηγίες στο κόσμο για να προφυλαχτεί από τον ιό «WannaCry» που μολύνει τις τελευταίες μέρες,. ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξυπηρετητές (servers) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με βάσιμες πληροφορίες ο συγκεκριμένος ιός αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (email) με παραπλανητικό τίτλο ή/και περιεχόμενο, ενώ ο αποστολέας του μηνύματος πιθανόν να προέρχεται και από τις επαφές σας (contacts).

Με βάση τις πληροφορίες, το μήνυμα περιλαμβάνει ένα επισυναπτόμενο αρχείο (attachment) σε συμπιεσμένη μορφή (.zip) το οποίο όταν ανοιχθεί κωδικοποιεί/κλειδώνει όλα τα αρχεία του υπολογιστή (encrypt).

Στη συνέχεια ο υπολογιστής εμφανίζει ένα μήνυμα όπου καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να αποκωδικοποιήσει/επαναφέρει τα αρχεία του, αλλά με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει επιβεβαιωμένος τρόπος ή λογισμικό για την επαναφορά των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από τον ιό.

Πώς να προφυλαχτείτε

Πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τον χειρισμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) σας και να μην ανοίγετε άγνωστα ηλεκτρονικά μηνύματα (emails), αλλά να τα διαγράφετε άμεσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας χωρίς να ανοίγετε το επισυναπτόμενο που περιλαμβάνεται.

Για την αποφυγή διάδοσης του WannaCry σε άλλους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συστήνεται όπως οι Υπολογιστές να τύχουν ενημέρωση του λειτουργικού τους συστήματος άμεσα. (Windows Update) .

Επίσης, καλό είναι να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) σε ξεχωριστή μονάδα αποθήκευσης (USB ή εξωτερικό σκληρό δίσκο) για την επαναφορά των αρχείων σας εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη.

Πηγή : philenews / ΚΥΠΕ

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *