Η Λία Λαπίθη μάς μιλά για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Let’s Hippo»

Η Λία Λαπίθη μάς μιλά για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Let’s Hippo»

Η Λία Λαπίθη μάς μιλά για τη συμμετοχή της στο πρότζεκτ «Let’s Hippo»
Φωτογραφία: ΒΑΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Μετά την τεράστια επιτυχία του «My Doll Story», ένα ακόμη πρότζεκτ έρχεται να ενισχύσει οικονομικά το Ίδρυμα Σοφία για τα Παιδιά και το πρόγραμμα «Μαγειρεύω και Προσφέρω», το οποίο πρoσφέρει μεσημεριανό φαγητό στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

Το νέο πρότζεκτ ονομάζεται «Let’s Hippo» και είναι εμπνευσμένο από τα πέτρινα ιπποποταμάκια του Σοφία για τα Παιδιά, που φτιάχνονται από τα παιδιά στην Κένυα με πολλή αγάπη και μεράκι. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Sophia Foundation και της Partners Y&R, με διαχρονικό υποστηρικτή τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό «Ο Φιλελεύθερος».

Στο πρότζεκτ πρωταγωνιστούν 20 ιπποπόταμοι οι οποίοι κατασκευάστηκαν στην Κύπρο από fiberglass, με τη βοήθεια του Πανίκου Τεμπριώτη, που είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της όλης προσπάθειας.

Ακολούθως, παραδόθηκαν ένας – ένας στα χέρια 20 αναγνωρισμένων Κυπρίων καλλιτεχνών που προσφέρθηκαν να τους φιλοτεχνήσουν αφιλοκερδώς γι’ αυτό τον καλό σκοπό.

Καθένας από τους συλλεκτικούς ιπποπόταμους θα «υιοθετηθεί» από μία εταιρεία ή ιδιώτη έναντι του ποσού των €5000 και το συνολικό καθαρό ποσό θα ενισχύσει το έργο και τις υπηρεσίες του Σοφία για τα Παιδιά. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ)

Η Λία Λαπίθη, μία από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρότζεκτ αυτό, μοιράζεται με το Like.com.cy την εμπειρία της:

1. Από πού εμπνεύστηκες για τη δημιουργία του ιπποπόταμού σου;

Για τη δημιουργία του ιπποπόταμού μου εμπνεύστηκα από τον Νάνο-ιπποπόταμο της Κύπρου, ο οποίος είναι ένα εξαφανισμένο είδος ιπποπόταμου που έφτασε στο νησί της Κύπρου πριν από 10.000 χρόνια. Ήταν 75 εκατοστά ψηλός, είχε 120 εκατοστά μήκος και ζύγιζε 200 κιλά. Ο μικρότερος ιπποπόταμος που επιβιώνει σήμερα είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς μεγαλύτερος και είναι γνωστός ως ο πυγμαίος ιπποπόταμος που ζει στη Δυτική Αφρική. Οι ιπποπόταμοι μπορεί να έχουν φτάσει κολυμπώντας εδώ κατά τη διάρκεια της Εποχής των Παγετώνων [Pleistocene]. Τα χαμηλότερα επίπεδα της θάλασσας την εποχή εκείνη έκαναν την Κύπρο πολύ μεγαλύτερη από τώρα, έτσι ήταν πολύ πιο κοντά σε άλλες χώρες. Αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί αποκάλυψαν απολιθώματα ντόπιων ιπποτών σε 40 τοποθεσίες σε ολόκληρη την Κύπρο. Ο αρχαιολογικός χώρος Ακρωτήρι Αετόκρεμνος, στη Λεμεσό, είναι ο μόνος παλαιότερος γνωστός οικισμός της Κύπρου, ο οποίος φτάνει στη θάλασσα.

2. Μπορείς να μας κάνεις μια σύντομη περιγραφή του; Πώς προσέγγισες τη δημιουργία του από πλευράς χρωμάτων και μοτίβων;

Αρχή της προσέγγισης της δημιουργίας του ιπποπόταμου μου είναι η ερώτηση «Τι έχει από κοινού η Κύπρος και η Αφρική;». Και βρήκα την απάντηση ότι είναι «Ο πυγμαίος ιππότης!». Έτσι «Ο Ηλίας» (τον ονόμασα Ηλία όπως τον εγγονό μου) ζωγραφίζεται μπλε όπως ο ξάδελφος του William από το Μουσείο ΜΕΤ και πολλοί άλλοι ιπποπόταμοι από εκείνη την εποχή, οι οποίοι χυτεύθηκαν σε φαγεντιανή, ένα κεραμικό υλικό από αλεσμένο χαλαζία και αζούρ μπλε χρώμα. Το σώμα συνήθως ζωγραφιζόταν με τα περιγράμματα των ποταμών, συμβολίζοντας τα έλη στα οποία ζούσαν τα ζώα. Εγώ, στο σώμα πρώτα έβαλα μια γερή στρώση φύκια, μετά αζούρ μπλε και τέλος ζωγράφισα την Κύπρο και έβαλα έναν ναυτικό χάρτη στην πλάτη του. Χαρτογραφεί το ταξίδι του από τη Λάρνακα στο Ακρωτήρι αναζητώντας τα χαμένα ξαδέλφια του.

3. Πώς αισθάνεσαι για τη συμμετοχή σου στο πρότζεκτ «Let’s Hippo» του Sophia Foundation και της Partners Y&R; Τι σημαίνει αυτό το πρότζεκτ για σένα;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από το να μοιράζεσαι τα αγαθά.  Η ενέργεια του προτζεκτ αυτού, δηλαδή το να μοιράζεται κάποιος κάτι μαζί με άλλους, είναι απερίγραπτη. Ο Ηλίας είναι η ιππο-μεγεθυντική έκδοση των μικροσκοπικών χειροποίητων ιπποπόταμων που πωλεί το ίδρυμα και κατασκευάζονται από ντόπιους στην Κένυα του «Ιδρύματος για τα Παιδιά της Σοφίας». Τον ιπποπόταμό μου τον έβαλα κυριολεκτικά πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος και βιντεογράφησα το ταξίδι του στη Λεμεσό, θέλοντας να μοιραστώ το βίντεο και με τα παιδιά της Κένυας και της Κύπρου για να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου μας. Μπορείτε να το δείτε στο https://www.youtube.com/watch?v=BiR9n0Wav-0

Η Λία Λαπίθη γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία. Σπούδασε στο University of California Santa Cruz, ΗΠΑ, και στη
συνέχεια στο University of Lancaster και στο Kent Institute of Art and Design της Αγγλίας.

Το 1986 συμμετείχε στη 2η Μπιενάλε ΝέωνΚαλλιτεχνών της Μεσογείου, το 1999 στην 20η Μπιενάλε Αλεξανδρείας όπου βραβεύτηκε με το Grand Prix, και το 2001 στην 3η Μπιενάλε Φλωρεντίας όπου βραβεύτηκε με βραβείο στον χώρο των multimedia installations.

Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Πινακοθήκη της Κύπρου, στο Museum of Applied Design της Βιέννης,
στο Muséum Centre Pompidou, Παρίσι, σε πολλούς δημόσιους χώρους και σε δημόσιες και ιδιωτικές
συλλογές.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *