Η μπαλάντα της Άννας

Η μπαλάντα της Άννας

Η μπαλάντα της Άννας

Του Σταύρου Χριστοδούλου

Για να ξεχωρίσει ένα τραγούδι πρέπει κάπου ν’ ακουμπάει. Όμοια με τον συγχρωτισμό των ανθρώπων, η στιγμή σώζεται μόνο όταν διασταυρώνεται το συναίσθημα. Το «Μέσα μου» έχει αυτό ακριβώς το χάρισμα: την απλότητα της επαφής. Η μελωδία αναπνέει χωρίς φασαριόζικες ενορχηστρώσεις και τα λόγια -Δυο μάτια “κάρβουνο” του κόσμου το χρυσάφι- διατυπώνονται χωρίς λεκτικούς ακροβατισμούς. Κι έπειτα είναι η φωνή της Άννας, με μια παραπάνω «υγρασία» που εμπεριέχει την ωριμότητα μιας μουσικής διαδρομής σαράντα και πλέον χρόνων.

Είναι ωραίο να μεγαλώνουν όμορφα οι άνθρωποι. Η Βίσση είναι μια τέτοια περίπτωση. Συμφιλιωμένη με τον χρόνο και ευνοημένη στο ξεσκαρτάρισμα που μοιραία αυτός φέρνει. Ο Σταμάτης Κραουνάκης το διατύπωσε έξοχα σε μια πρόσφατη συνέντευξή του: «Αν θες να σου πω ένα πρόσωπο που είναι αδιαφιλονίκητα ΟΝ είναι η Άννα Βίσση. Η μόνη που δεν έχει πάθει τίποτα, είναι στη θέση της, φουλάρει, την γουστάρει ο κόσμος, έχει ενέργεια». Ακούγοντας το «Μέσα μου» αυτό σκέφτηκα. Ότι μετά από μια τόσο φωταγωγημένη καριέρα, μέσα από τόσες αντιφατικές επιλογές κι ανάμεσα από τόσους διάττοντες αστέρες εντέλει αυτό που διασώζεται είναι το αυθεντικό. Το καταλαβαίνεις όταν την ακούς να ερμηνεύει με απαράμιλλη συναισθηματική ακρίβεια την τελευταία της μπαλάντα. Το νιώθεις όταν την βλέπεις στη σκηνή, μια γυναίκα που πάλλεται, φωνή και σώμα ένα.

Το Hotel Ermou, ο χώρος όπου εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια, αποτελεί την ιδανική συνθήκη για να υπάρξει καλλιτεχνικά έτσι όπως εκείνη επιθυμεί. Σε μια κλαμπίστικη ατμόσφαιρα, με τέρμα τα γκάζια, αλλά και με πιο εσωτερικές ερμηνείες. «Ό,τι έχω κάνει, πίστεψέ με» μου είχε πει σε μια συνέντευξη πριν από έξι χρόνια «ήταν τόσο όσο καταλάβαινα, ένιωθα, αντιλαμβανόμουνα, ήθελα, άντεχα, μπορούσα και τολμούσα». Και να που χρόνος την δικαιώνει…

Υ.Γ. Το «Μέσα μου» κυκλοφορεί από την Panik Gold. Μουσική – Στίχοι: Νίκος Καρβέλας. Κιθάρα: Δημήτρης Σιάμπος.

Related posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *